| 2021. július. 22. | 1 perc olvasás

Készülnek a szüretre a Soproni Borvidéken

A borászok dolgát is megnehezítette az idei szeszélyes időjárás, ennek ellenére gyönyörű idei termésre számítanak. Ezidőtájt rengeteg a munka az ültetvényeken, miközben a termelők már a szüretre is készülnek.

Dolgos napok elé néznek a következő hetekben a szőlészek, borászok. A tőkéken lévő fürtök védelme fontos ebben az időszakban is, ez ad munkát a szakembereknek.

 - A növényvédelem, ezen belül a gombabetegségek kialakulásának a megelőzése kiemelt feladatunk ebben az időszakban. A hűvösebb időjárás kedvez a lisztharmat és a peronoszpóra kialakulásának. A talajmunkák mellett zajlanak a kaszálások, és készülünk a szüretre - tudtuk meg Kocsis Miklós borásztól. 

A sokáig tartó fagy és az aszályok miatt ugyan kicsit le van maradva a szőlő, de a borász szerint gyönyörű lesz az idei termés. Az elmúlt napok esőzése jót tett, de ilyenkor a kártevők elleni védekezésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A szőlőszemek fejlődéséhez a korábbi napokhoz hasonló csapadékos időt várnak a szőlőtermelők. A szüret a fehér fajtákkal indulhat, majd a vörös fajták fürtjeit takaríthatják be a borvidéken.  

Legnépszerűbb cikkek