Közel 400 év után idén újra a betlehemi csillag alatt ünnepelhetünk

Nézz, nézz az ég felé! Különleges, több száz éve nem látott jelenséget figyelhetünk meg december 21-én, ha sötétedés után a derült égboltra irányítjuk tekintetünket. A csillagászok számításai szerint a Naprendszer két legnagyobb bolygója, a Jupiter és a Szaturnusz annyira közel látszik majd egymáshoz, hogy gyakorlatilag egyetlen fényes csillagként fognak tündökölni a délnyugati horizont közelében. Arrafelé keresd tehát, amerre a bágyadt Nap nyugovóra tér.

A Jupiter közelebb kering a Naphoz, mint a Szaturnusz, így rövidebb idő alatt kerüli meg azt, és időről-időre – kb. 20 évenként – lekörözi gyűrűs szomszédját. Bár a két bolygó együttállása nem mindig látható a Földről, voltaképpen nem ritka jelenség, viszont az igen kivételes, hogy éppen december utolsó harmadában következzen be, vagyis karácsonykor jelenjen meg a betlehemi csillag. Ilyen égi eseményre legutóbb 1623-ban, közel 400 éve volt példa, legközelebb pedig 2080-ban lesz lehetőség. Idén szerencsésebbek vagyunk, mint 400 éve elődeink, mert az akkori együttálláskor a két bolygó nemcsak egymáshoz, hanem a Naphoz is meglehetősen közel járt, így gyakorlatilag nem lehetett őket megfigyelni. Holnap este azonban a rendkívüli távolság azt is lehetővé teszi, hogy távcsővel egy látómezőben figyelhessük meg őket, és persze megörökíteni is lehet így a két bolygót – minden bizonnyal hamarosan bámulatos fotókon is megcsodálhatjuk a ritka jelenséget. 

A Jupiter és a Szaturnusz már hónapok óta váll-váll mellett vonul az égen, és a rendkívül közeli együttállás során a két bolygót hazánkból nézve csupán 6 ívperc választja majd el egymástól. Ez annyira közeli lesz, hogy látszólag szinte egybeolvad majd a két égitest, egyetlen sugárzó fényes pontként látszanak a téli éjszakában. Ez az esemény igazából pusztán a Földről érzékelhető geometriai együttállás, a gyakorlatban természetesen továbbra is sok százmillió kilométerre haladnak egymástól a bolygók.

A közelben lévő holdsarlóról és a Jupiter–Szaturnusz párosáról készült december 17-i felvétel (felül). Ahogy az előrejelzéseken is látszik (alul), a napokban a két bolygó már most is fél fokon belül van egymástól.
A közelben lévő holdsarlóról és a Jupiter–Szaturnusz párosáról készült december 17-i felvétel (felül). Ahogy az előrejelzéseken is látszik (alul), a napokban a két bolygó már most is fél fokon belül van egymástól.
Filippo Galati & Alessandro Marchini & Osservatorio Astronomico Universitá di Siena

A jelenség észleléséhez csak teljesen derült égbolt esetén van lehetőség, ami ha adott lesz, a napnyugtát érdemes figyelni, hétfőn ez Budapesten 15:56-kor (Sopronban 16.04-kor) lesz – ahol a Nap eltűnt, ott fog felbukkanni 17-17:15 körül a két bolygó 10 fokkal a horizont felett. Bizonyára sokunkban felmerül a kérdés: figyelem a napnyugtát, de hogyan találom meg az óriásbolygókat? Ha irányba állva az egyik karunkat kinyújtjuk magunk elé, a másikkal egy araszt mérünk rá, megvan a szükséges „célkereszt” a bolygók befogására. Akinek nagyon jó szeme van és meg tudja különböztetni a két bolygót, látni fogja, hogy egyikük fényesebb, ez az égitest a Jupiter, mellette kissé halványabban pedig a Szaturnusz tündököl majd.

Hétfőre sajnos felhőket jósolnak a meteorológusok, leginkább a délnyugati országrészben lehet derült az égbolt, de ha 21-én az időjárás nem is lesz hozzánk kegyes, az együttállás még szilveszterig látványos marad.


https://www.space.com/

Vajon lehet-e valós csillagászati eseményhez kötni a Jézus születését hírül adó betlehemi csillagot? Számos elképzelés van erről, ám közöttük a legnépszerűbb a bolygóegyüttállás. A betlehemi csillag a napkeleti bölcsek, háromkirályok csillagaként is ismeretes, de a nép körében szimplán karácsonyi csillagként emlegetik. Máté evangélista szerint a názáreti Jézus megszületését Betlehem városában egy csillag jelezte az égen, egy rendkívüli égi jelenség, amit követtek a napkeletről származó bölcsek, és így találtak rá az újszülött kis Jézusra. A háromkirályok, napkeleti bölcsek minden bizonnyal jártasak voltak az asztronómia tudományában is, így könnyen értelmezték az égi jelet, amit a laikus nép, köztük Heródes király észre sem vett.

2020 másmilyen volt, mint a korábbi évek, szinte minden hónapunkat átszőtte a félelem, a bezártság, a bizonytalanság. Az idei karácsony is sok szempontból más lesz, mint a többi, de pozitív értelemben is, hiszen év végén egy igazán kivételes ajándékot kapunk az élettől: több száz év után újra megcsodálhatjuk a betlehemi csillag titkát. Különleges élmény, keveseknek adatik meg. Jó melegen öltözz fel, fogd kézen azt, akit a legjobban szeretsz, menj ki az udvarra és emeld fel tekintetedet az égre. A betlehemi csillag szelíd fénye mindenkinek mutatja az utat a sötétben, hitet és reményt ad minden időben, csak nyisd meg a szívedet, engedd be ragyogását, melegét!


https://my1053wjlt.com/

Forrás: https://24.hu/

Borítókép: 2020. december 13-án készült felvétel: magasabban a Szaturnusz, kicsit lejjebb, jobbra a fényesebb Jupiter bolygó látható. (Shenandoah National Park - Luray, Virginia)

Forrás: Bill Ingalls / NASA

Legnépszerűbb cikkek