| 2018. július. 17. | 3 perc olvasás

Különös oltár, óriáskövek – érdekességek az ágfalvai Szent György Templomban

Kettő rendkívül régi, környékünk múltjában jelentős szerepet betöltő épületet rejtenek magukban az ágfalvai Szent György plébánia falai – de a templom felújítása során nem csupán ezekre az érdekességekre derült fény, hanem megdőlt egy régi teória is. Az épület példátlan összefogás során megfogant összegekből nyerheti vissza régi pompáját!

Több fontos mérföldkőhöz érkezett el a hetekben az Ágfalva szélén álló Szent György templom. – A templom már nagyon megérett egy alapos külső és belső renoválásra is – mondta Németh Attila, a helyi plébános, miközben az évszázados falakat vizsgálta, amelyeken jócskán akadnak megfáradt vakolatdarabok is. – Több, mint 25 éve volt a mostani előtti utolsó renoválás, de az sajnos inkább ártott, mint használt az Úr eme házának – részletezte a plébános, majd hozzáfűzte: akkor cementes vakolással burkolták az épület falait, amely a falban lévő nedvességet feljebb vitte, így a nyirkosság ólomnehéz súlya hatványozottan nehezedett az agg építményre, amelyre jókora terhet róttak még a tető beázásai is.

A templomról a napokban lekerülnek az állványok is
A templomról a napokban lekerülnek az állványok is
Fotó: Elek Szilveszter

Aztán áttértek a tetőre a széles közösség gondoskodó kezei, főként a héjazatra koncentrálva, így a templom büszkén viselheti új, piros cserepekből álló „köpenyét”. A templom külsöjének felújítása mára tulajdonképpen elkészült, a napokban az állványokat is eltávolítják a munkások. Ahhoz, hogy a templom lépésről-lépésre, de meglepően gyorsan visszanyerhesse régi fényét, példátlan összefogásra volt szükség. – Összesen több, mint 26 millió forintot tudunk fordítani a renoválásra – mondta büszkén a plébános. – Ehhez szükség volt Ágfalva népének adományaira is. És nem csak a katolikusok, hanem az evangélikusok is segítettek nekünk. Istennek hála a pályázataink is szép eredményekkel kecsegtetnek, amelyet épp úgy köszönünk az Ágfalván születő, Budapesten dolgozó, de szülőfalúját mindmáig tiszta szívéből szerető Dr. Kiss Imrének, valamint Dr. Divós Ferencnek is – hangsúlyozta Németh Attila. A templom renoválásának következő lépcsője a belső tér lesz, ahol már elkezdődtek a munkálatok – ott is leverték a vakolatot, hogy a falak száradhassanak. 

Rejtélyes kövek a falban

Sok munka vár a szakemberekre a beltérben is – az oltárok renoválása is ezek közé tartozik. Ezekkel kapcsolatban a figyelmes szemlélődő azonban észrevehet egy érdekességet: ha a templom neve Szent György előtt tiszteleg, akkor miért foglal helyet az épületben egy tekintélyes páduai Szent Antal oltár is? – Mielőtt felépítették ezt a templomot, korábban egy páduai Szent Antal kápolna állott itt, és annak az oltárát áthozták ebbe a templomba – vezetett be minket a múlt titkaiba Németh Attila.

Németh Attila plébános mutatja a falba épített titokzatos, rendkívül régi köveket
Németh Attila plébános mutatja a falba épített titokzatos, rendkívül régi köveket
Fotó: Elek Szilveszter

Azonban nem csupán azt az épületet építették be eme templom falaiba. Miután leverték a vakolatot, a régészek rendkívüli dolgokra bukkantak… - Ágfalva jelentős helység volt a régmúltban, olyannyira, hogy a mai Bánfalva, valamint a mára Ausztriához csatolt Lépesfalva, és Somfalva is a település plébániájához tartoztak – meséli a plébános. A „régmúlt” szó itt nem akárhogy értendő: a helyi plébánia körpecsétjén szereplő latin írás alapján a „Szent György egyházának” megalapítását 1285 körülire datálják a szakemberek. – Ez valóban lehetséges, ugyanis, ahogy jövünk Ágfalvára, a mai szociális otthon mellett megpillanthatunk egy kedves ligetet, amely hajdanán temető volt – tudtuk meg Németh Attilától. Ezen a területen mind a mai napig vannak síremlékek – állók, s olyanok egyaránt, amelyet a talajba döngettek a múlt viharai. A plébános szerint mindezek azt bizonyítják, hogy ott lehetett az első Szent György templom. Ezt a titulust megőrizte a most felújított templom – de az 1700-as évek végén felhúzott épület nem csupán a nevét vitte tovább az elfeledett elődjének…

A vakolat leverése után a szemünk elé tárultak óriási, faragott kövek. Ezek a művészettörténészek vizsgálatai alapján minden bizonnyal annak a román, vagy gótikus templomnak az építőelemei voltak, amely a növények ölelésében, a földre fekve pihenő elfeledett síremlékek fölé tornyosult abba a bizonyos ligetben. - Így folytatódik hát az Egyház, és az azt megjelenítő templomnak is a története – zárta gondolatait Német Attila plébános, aki rendkívül bizakodó a jövővel kapcsolatban.

Legnépszerűbb cikkek