| 2021. szeptember. 24. | 3 perc olvasás

Legális önvédelmi eszközök

Mivel korábban sötétedik, az ősz beköszöntével az emberek félelemérzete is megnő. Egyre többek fejében fordul meg a gondolat, hogy valamilyen önvédelmi eszközt kellene beszerezniük. Vannak, akik az otthonuk miatt aggódnak, míg mások félnek egyedül közlekedni az utcán, főleg sötétedés után. Utánajártunk, melyek a leghatásosabb legális önvédelmi eszközök.

A leggyakrabban eladott legális önvédelmi eszköz Magyarországon a gázspray, mely sok nő táskájának állandó tartozéka. Sokan, miután megvásárolják az eszközt, csak bedobják a táskájukba, és veszély esetén elő sem tudják keresni. Az eszköz birtoklása önmagában azonban nem véd meg senkit. Kecskés Róbertet, a soproni vadászbolt tulajdonosát kérdeztük arról, mit érdemes tudni az önvédelmi eszközökről.

Kecskés Róbert
Kecskés Róbert

„Magyarországon jogszabály szabályozza azt, hogy melyek a legális önvédelmi eszközök, illetve hogy mi számít jogos önvédelemnek. Alapvetően kétféle önvédelmi eszközről beszélhetünk: vannak azok, amelyek csak magánterületen belül, otthonvédelemre használhatóak, és vannak azok, melyek kivihetőek közterületre is.

Közterületen is használhatóak – tehát a jogszabály megengedi viselésüket – a CS/CN/CR-hatóanyag-tartalmú gázsprayk 20 mg töltőtömegig. Sajnos a paprika (capsaicin)-hatóanyag-tartalmúak nem tartoznak ide. Ezek az önvédelmi eszközök könnyen elférnek zsebben és táskában is. A gázsprayk hatóanyaga egy nyálkahártyairritáló anyag, ami előnyhöz juttathatja használóját támadás esetén. Összegezve: utcai védekezéshez a legegyszerűbb választás az önvédelmi gázspray. 

A másik önvédelmi eszköz beszerzése már komolyabb elhatározást igényel. Az ugyancsak a támadás kivédését szolgáló gáz-riasztó fegyverekről tudni érdemes, hogy hármas funkciót látnak el:

- Az egyik, hogy éles fegyverekre megszólalásig hasonlító eszközök, tehát van vizuális elrettentő hatásuk.
- A másik a hanghatás, ami szintén vetekszik az éles fegyverével.
- A gázpatronok hatóanyag-tartalmát kilőve gázfelhő képződik. Legyen szó akár könnygázról, akár paprikás töltetről (gázfegyver esetén használható utcán is paprikás töltet), igen csak kellemetlen hatást keltenek.

Ha mindenképpen fegyverben gondolkozunk, akkor az első, amit el kell döntenünk, hogy szekrénytáras vagy revolver típusút szeretnénk-e. A revolverek azok, amelyek egyszerűen és megbízhatóan kezelhetőek a fegyverhasználatban kevésbé jártas ember számára is” – tájékoztat Kecskés Róbert fegyverszakértő.

Ahhoz, hogy valaki tudjon alkalmazni egy ilyen fegyvert, tisztában kell lennie az alapvető fegyverkezelési szabályokkal és kellő magabiztossággal is kell rendelkeznie. Ha valaki ilyen eszközt szeretne beszerezni, nincs más dolga, mint egy ilyen termékeket forgalmazó üzletbe betérnie, és megvásárolnia a fegyvert. Ezután a vásárlást igazoló dokumentumokkal, műszaki kártyával és a fegyverrel be kell mennie a rendőrkapitányságra és igényelnie a viselési engedélyt. Ha ezt megkapja, onnantól kezdve az utcán rejtve viselheti a fegyvert, és jogos önvédelem esetén használhatja is.

Az otthon használható önvédelmi eszközök

Az önvédelmi eszközök palettáján más kategóriába tartoznak a gumilövedékkel tölthető muzeális vagy gáz-riasztó fegyverek. Ezek nem szerelt lőszerrel működnek, hanem külön kell a fegyverbe behelyezni a riasztópatront és a gumilövedéket. Otthoni védelemre azért megfelelőbbek, mint a sima gázpatronok, mert ha azokat zárt térben alkalmaznánk, nemcsak a támadót, de a védekezőt is hatástalanítanánk. A gumilövedék kilövése fizikai fájdalmat okoz a támadónak, amivel annyi időt nyer a védekező, hogy tud segítséget kérni, vagy el tudja hagyni a támadás helyszínét. Azok a gáz-riasztó fegyverek, amelyek gumilövedék kilövésére is alkalmasak, nem viselhetőek utcán gumilövedékkel töltve. 

Összefoglalva: a leghatásosabb otthonvédelmi önvédelmi eszközök a gumilövedékes puskák. Ezek általában 9 milliméteres riasztópatronnal működnek, és egy 15, 17 vagy 19 milliméteres tömör gumigolyót tudnak kilőni jelentős torkolati energiával – hangsúlyozza Kecskés Róbert fegyverszakértő.

Bármilyen eszközt is használunk önvédelemre, mindig végig kell gondolni, hogyan védekeznénk vele. Mentálisan fel kell készítenünk magunkat egy esetleges támadásra, hogy a meglepetés ereje ne sokkoljon le minket teljesen. 

Legnépszerűbb cikkek