| 2022. június. 6. | 2 perc olvasás

Lépcső/szkhade tanoda Ukrajnából érkezett gyerekeknek

A Lépcső tanoda elsősorban nyelvtanítással foglalkozik Ukrán anyanyelvű gyermekeknek, de különböző művészetek, kerámia, rajz, zene is szerepelnek a tanoda óráin. A tanórákon kívül szabadidős programot is szerveznek.

Egresits Anita és Venczelné Nagy Andrea adománygyűjtéskor találkoztak, és akkor jött az ötlet, hogy tanodát alapítanak. Így egyre több családot ismertek meg.

Egresits Anita kézműves oktató
Fotó: Máthé Alexandra

– Andi nyelvtanár, én pedig kézműves, kerámia oktató vagyok, így kézenfekvő volt, hogy foglalkozásokat tartunk a gyerekeknek – mesélte Anita. – Március 21-én hoztuk létre a Lépcső tanodát, ami onnan kapta a nevét, hogy ukránul a lépcső (cxogé) annyit tesz, hogy „menjél el, legyél ott, vegyél részt”, de egyben növekvő búzát is jelent. Igyekszünk ezeken az alkalmakon vidám hangulatot teremteni.

Szakmai támogatást kapunk az ELTE Germanisztika Tanszékén működő Pop Up Schooltól, amelynek tagjai ukrán gyerekekkel foglalkoznak. Magyart mint idegen nyelvet tanítanak nekik. Andi online meetingeken vesz részt, és workshopokra is kaptak tőlük meghívót.

Venczelné Nagy Andrea és Egrsits Anita
Fotó: Máthé Alexandra

– Rengeteg igazán jó embert ismertünk meg a kezdeményezésünk által – folytatták. – Nem pénzt kérünk, hanem adományokból tartjuk fenn magunkat.

– Magyarul tanítom őket írni és olvasni – részletezte Andi. – Pápai Ilona Magyar nyelv kezdőknek című könyvét használjuk az írónő támogatásával. Differenciáltan oktatom őket: más iramban haladok a nyolc, mint a tizenhárom évessel. A betűket már tudják, úgyhogy most az olvasást kezdik elsajátítani.

Venczelné Nagy Andrea nyelvtanár
Fotó: Máthé Alexandra

Ugyancsak két édesanya, Márkus-Zalatnay Fruzsina és Kasnya-Kiss Dalma adománygyűjtő akciója fejlődött odáig, hogy most már – a város támogatásával – nyári iskolát szerveznek a menekült gyerekeknek, melynek helyszíne a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola lesz július 4-től augusztus 12-ig. Anita és Andi ennek a szervezésében is részt vesz.

Forrás: Lépcső tanoda Facebook-oldala

 

Legnépszerűbb cikkek