| 2019. július. 3. | 1 perc olvasás

Lesz kárpótlása a rossz cseresznyetermésnek

Már leérett a cseresznye és a meggy. A kedvezőtlen időjárás miatt a népszerű gyümölcsöknek sem a mennyisége, sem a minősége nem volt kedvező. Az összképen viszont változtathat a jelenleg érő sárgabarack és az utána következő szilva – ezekből ugyanis jó termést jósolnak a szakértők.

 - A rossz cseresznye és meggy termésért elsősorban a rossz késő tavaszi időjárást okolhatjuk – emelte ki Horváth Gábor, a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti és Környezetvédelmi Iskola tangazdaságának vezetője. - Megfigyeltük, hogy április első felében nagyon száraz volt az időjárás, majd rákövetkezett egy rendkívül csapadékos periódus. Emiatt a gyümölcsök lehullottak, felrepedtek, jórészt értéktelenné váltak – fűzte hozzá a szakértő, aki felhívta arra is a figyelmet: gyakorlatilag azelőtt lehullott a termés a fákról, hogy leszüretelhették volna.  

Jelenleg a sárgabarack érése zajlik – ez a gyümölcs mennyiségével és minőségével várhatóan kárpótolja majd a kertek, gyümölcsösök tulajdonosait. Mindenki azonban erre sem számíthat. - Szakemberek, illetve az ebből élők azt gondolják, hogy idén nagyon jó termés várható a sárgabarackból – tudtuk meg Horváth Gábortól. - Ám kiemelném, hogy itt Sopron környékén azért tapasztalhattunk fagyokat februárban, amelyek okoztak károkat a sárgabaracknál, az iskolánk jánostelepi gyümölcsösében is gyakorlatilag teljesen elfagytak a virágai. Ugyanakkor vannak olyan kiskertek is, ahol nagyon szépen terem ez a gyümölcs – fejtette ki.

A sárgabarack után a korai szilvafajták következnek az érési sorban, július második felében már indulhat is a szüretük. Ezekből valóban jó termés várható.

Legnépszerűbb cikkek