| 2019. december. 12. | 1 perc olvasás

Luca-napi mulatságot tartottak a soproni óvodások

A Luca-napi szokásokat ápolták az apróságok a Trefort Téri Óvoda Jereváni Kék Tagóvodájában csütörtökön. Az intézményben a gyermekek rendszeresen ismerkedhetnek meg a magyar hagyományokkal és népszokásokkal.

A pedagógusok tapasztalatai szerint a Lucázás különösen kedves a gyermekek számára, ugyanis nagyon szeretik a frappáns dallamokat és rigmusokat. - A gyermekek örömmel ismerkednek meg a Lucázás, más néven kotyolás érdekességeivel – emelte ki Ácsné Buzai Erika, a Trefort Téri Óvoda Jereváni Kék Tagóvodájának megbízott tagóvoda vezetője. - Csoportról-csoportra járunk és jókívánságokat mondunk, aztán begyűjtjük az adományokat. Emellett ültetünk lucabúzát, készítünk a népszokáshoz kapcsolódó időjósló dolgokat, például hagymát szeletelünk, megsózzuk és így megtudjuk, hogy melyik hónap lesz lucskos jövőre. A szülők pedig sütnek lucapogácsát, amelybe a gyermekek csak óvatosan haraphatnak bele, mert valamelyikben ott bújuk a szerencsekrajcár. Aki erre ráharap, arra bőséges esztendő vár – fejtette ki.  

Az intézményben fontosnak tartják a magyar hagyományok ápolását, ugyanis ezek gazdagítják, színekkel tölti a gyermekek óvodai életét és fejlesztik is a készségeiket. A Kék Tagóvodában minden évben más népszokást elevenítenek fel. Emellett figyelik az országos kezdeményezéseket is.

- Néhány évvel ezelőtt csatlakoztunk az „Így tedd rá!” programhoz, amely egy néptánc módszertanon alapuló kezdeményezés – tudtuk meg Ácsné Buzai Erikától. - Ennek segítségével számos népszokást, hagyományt tudunk kreatív módon megtanítani a gyermekeinknek. Az egyik kolléganőnk hozta be az intézményünkbe ezt a programot, aki elment a továbbképzésre. Most már az óvoda szinte minden pedagógusa sikeresen részt vett ezen a tréningen – osztotta meg velünk.

Mivel a létesítmény „Így tedd rá!” referencia intézménnyé vált, ezért a pedagógusai küldetésüknek érzik, hogy népszerűsítsék a magyar hagyományokat a többi óvoda számára is.

Legnépszerűbb cikkek