| 2019. május. 29. | 1 perc olvasás

Májusi eső aranyat ér? – gyümölcshelyzet Sopronban

A szokatlanul száraz kora tavaszi időjárás nem kedvezett a mezőgazdaságnak. Mostanra azonban a májusban szokásos csapadékmennyiség többszöröse áztatja a földeket, ami viszont növényvédelmi problémákat is felvet. A sok eső miatt elszaporodott kártevők miatt a gazdálkodóknak újra kell gondolni a növényvédelmi eljárások ütemezését.

Májusi eső aranyat ér – tartja a mondás, azonban a túlzott mennyiségű csapadék kedvez a baktériumok, gombák és más kártevők elszaporodásának a gyümölcsösökben. - Ilyenkor fokozott figyelmet kell fordítani a növényvédelemre – emelte ki Horváth Gábor, a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti és Környezetvédelmi Iskola tangazdaságának vezetője. 

A gyümölcsösökben a fákon megjelentek a levéltetvek, az almatermésűeknél néhol lisztharmat nyomait is látni. A gombák és a rovarkártevők elleni permetezésnél fontos a megfelelő időzítés. - Az ilyen szeszélyes időjárás közepette vagy nem tudjuk időben kijuttatni a permetszert, vagy gyorsan lemossa azt az eső – világít rá Horváth Gábor. - Azt javaslom mindenkinek, hogy mielőtt kimegy permetezni, alaposan tanulmányozza át az időjárás-előrejelzéseket – emelte ki.

A kártevők elleni megfelelő védelem mellett összességében a sok nedvesség kedvez bizonyos gyümölcsöknek. Figyelembe kell azt is venni, hogy az előttünk álló nyári hónapokban az országos átlagnál kevesebb csapadék hullhat. Fontos, hogy a talaj nedvességkészlete addigra feltöltődjön, így a növények könnyebben átvészelnek egy esetleges száraz időszakot.

Legnépszerűbb cikkek