| 2021. október. 18. | 1 perc olvasás

Már jelentkezhetnek a kivitelezők a háztartások napelemes és fűtési rendszereit támogató pályázatra

Hétfő délelőtt megnyílt a regisztrációs felület a kivitelezők részére a háztartások napelemes és fűtési rendszereit támogató pályázatra – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A tájékoztatás szerint a zöld átállás nem jelenthet aránytalan terhet a lakosságnak, és meg kell őrizni az energiaellátás biztonságát is, ezért a kormány célja a naperőművek kapacitásának növelése a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak megfelelően. Ennek eléréséhez járul hozzá a magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv részeként megvalósuló nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat, amely napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására.

A pályázat több mint 200 milliárd forintból nyújt segítséget az átlagjövedelem alatt kereső háztartásoknak. A tervek szerint közel 35 000 háztartás veheti igénybe a napelemek telepítésére nyújtott támogatást, ebből 11 600 pedig fűtéskorszerűsítésben is részesülhet.

A 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatást kizárólag lakóépületekre lehet igényelni. A támogatás maximális mértéke bruttó 2 900 000 forint, fűtéskorszerűsítéssel együtt pedig bruttó 11 300 000 forint.

A pályázatok benyújtásához szükséges, előzetes kivitelezői megállapodások megkötése október végétől indul majd, a pályázatok beadására első körben december 6. és január 12. között lesz lehetőség, régiónként eltérő időpontokban, és várhatóan 2022 februárjában kezdődhetnek meg a kivitelezések.

A további részletekről korábbi cikkükben írtunk.

 

A borítókép illusztráció.

Címkék: napelem

Legnépszerűbb cikkek