Megemlékezés a Soproni Egyetemen

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek az események 62. évfordulóján a Soproni Egyetemen. Az intézmény műsorral, koszorúzással és főhajtással tisztelgett azok előtt, akik részt vettek a forradalmi eseményekben.

Az ünnepségen Dr. Alpár Tibor, a Soproni Egyetem rektorhelyettese köszöntötte az emlékezőket. Beszédében kiemelte: a Soproni Egyetem hallgatói a történelem folyamán hazaszeretetből jelesre vizsgáztak, hiszen az ágfalvi ütközetben életüket is adták Magyarországért, 1956-ban pedig a szabadságért, a függetlenségért, és a demokráciáért harcoltak. A forradalomban számtalan hallgató vállalt aktív szerepet, akiknek menekülniük kellett a megtorlás elől - akik mégis maradtak, azoknak vállalniuk kellett a megaláztatást. Október 23-án ezeknek a hallgatóknak a példamutatására emlékezünk - zárta köszöntőjét Dr. Alpár Tibor.


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Ifj. Sarkady Sándor, a Soproni Egyetem Központi Könyvtár és Levéltárának tudományos kutatója beszédében a forradalom szellemiségét méltatta, mint mondta: azokra a napokra emlékezünk, amikor a soproni egyetemi ifjúság, az értelmiség és a munkások világtörténelmet írtak. Az 1956-os soproni eseményeket az teszi jelentőssé, hogy városunkban vértelen maradt a forradalom, valamint az, hogy az egyetem hallgatói vért, vérplazmát, kötszereket, gyógyszereket és élelmiszereket szállítottak a vérző fővárosba - így segítve a budapestieket.


fotó: Griechisch Tamás

Az esemény végén a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit a Soproni Egyetem botanikus kertjében található '56-os emlékműnél. Az egyetem vezetősége, az Erdőmérnőki Kar képviselői, valamint Sopron Megyei Jogú Város nevében Dr. Fodor Tamás helyezett el koszorút.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek