| 2019. december. 6. | 1 perc olvasás

Megemlékeztek a 75 éve történt bombázásról

Csendes főhajtással emlékeztek meg Sopronban a 75 évvel ezelőtt, 1944. december 6-án történt bombázás tragikus következményeire a Deák téri emlékműnél. A Mikulás napján kezdődő apokalipszisban több százan lelték halálukat és a város épített öröksége is óriási kárt szenvedett.

1944. december 6-án a szövetséges erők repülőgépei 95 tonna bombát dobtak Sopron városára – az elsődleges célok között szerepelt a vasútállomás, illetve néhány ipari létesítmény – a pusztítás azonban a békés iskola- és üdülőváros többi részét sem kímélte. Sopron épületeinek zöme elpusztult, a halottak számát pedig mindmáig csak megbecsülni lehet – a legelfogadottabb szám 300 körülire teszi az áldozatokat, de egyes beszámolók több, mint 800 halottról szólnak.


fotó: Griechisch Tamás

Ráadásul az első támadás „csupán” előszele volt egy egészen 1945. március 26-ig húzódó folyamatnak, amely több súlyos légitámadást hozott magával. Sopron Önkormányzata és a szakértők egyaránt kihangsúlyozzák: a pusztítás ténye és a mindmáig tisztázatlan körülmények miatt elengedhetetlen, hogy rendszeresen megemlékezzünk erről a valós apokalipszisről.


fotó: Griechisch Tamás

A megemlékezésen Sopron önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint Magas Ádám, Mágel Ágost, Filep Márk, Juhász Adrienn és Abdai Zsolt önkormányzati képviselők rótták le tiszteletüket az áldozatok előtt.

A bombázásról szóló részletes beszámolónkat az alábbi hivatkozáson olvashatja el! 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek