| 2023. február. 24. | 1 perc olvasás

Megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozatairól Sopronban

Sopron méltó módon emlékezett meg a kommunista diktatúrák áldozatairól pénteken.

A tiszteletadás a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön falán elhelyezett Gulag-emléktáblánál kezdődött, ahol dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek és Barcza Attila országgyűlési képviselő helyezett el koszorút és tisztelgett főhajtással az 1945-ben itt fenntartott gyűjtőtáborból a Szovjetunióba elhurcolt lakosok és kényszermunkások emléke előtt. Majd a jánostelepi 301-es parcellánál Tóth Éva, a KDNP Soproni Szervezetének elnöke és dr. Magas László, Sopron díszpolgára is lerótta a tiszteletét, és a Szent Mihály-temetőben, Szántó Róbert főhadnagy sírjánál ért véget a megemlékezéssorozat.

fotó: Griechisch Tamás
fotó:Griechisch Tamás

A főhajtás alkalmával Farkas Ciprián polgármester beszédében felidézte: a magyarok pontosan tudják, milyen kommunista diktatúra alatt élni, a soproniak pedig különösen, hiszen 1919-ben, a vörös terror idején megismerhette közösségünk, hogy milyen a kommunizmus véres arca, amikor Szamuely pribékjei 1919. július 4-én, alig pár perccel 5 óra előtt kivégezték a mindössze 21 éves Szántó Róbertet és társát, Fennesz Rezsőt, annak ellenére, hogy Kun Béla parancsot adott a gyilkolássorozat beszüntetésére.

fotó:Griechisch Tamás

A megemlékezésen Szántó Róbert családtagjai és közintézmények vezetői is koszorúztak. Az eseményen Szántó Róbert családja nevében Vörös Ákos idézte fel a múltat.

Február 25-e 2000 óta a kommunizmus áldozatainak emléknapja. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok.

fotó:Griechisch Tamás
fotó:Griechisch Tamás
fotó:Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek