| 2019. október. 4. | 1 perc olvasás

Megemlékeztek az aradi vértanúkról

A hagyományokhoz hűen az evangélikus temető előtti emlékparkban emlékeztek meg a 170 évvel ezelőtt Aradon kivégzett honvédtisztekről, illetve Batthyány Lajosról, az első felelős magyar kormány mártír miniszterelnökéről.

A pénteki megemlékezésen a Himnusz után a Szent Orsolya Gimnázium 10. osztályos tanulói adták elő műsorukat. Felidézték a 170 évvel ezelőtt történteket, a forradalom utáni eseményeket. A felkészítő tanár Varga Viktor volt. 


fotó: Griechisch Tamás

Október 6. 2001 óta Nemzeti Gyásznap Magyarországon, mellyel az 1849-ben e napon Aradon kivégzett 12  honvédtábornok és egy ezredes emléke előtt hajtunk fejet. Szintén ezen a napon végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost.


fotó: Griechisch Tamás

Sopron nevében dr. Simon István alpolgármester, valamint dr. Farkas Ciprián városi tanácsok, Tóth Éva és Mágel Ágost önkormányzati képviselő koszorúzott. Őket a város oktatási és kulturális intézményeinek, civil szervezeteinek képviselői, magánszemélyek, valamint diákok követték. Végezetül pedig mécsest gyújtottak a vértanúk emlékműve előtt.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek