| 2023. január. 1. | 8 perc olvasás

Meghökkentő szilveszteri szokások

A mondás szerint: ahány ház, annyi szokás. Magyarországhoz hasonlóan minden országnak megvannak a sajátságos szilveszteri és újévi szokásaik. Az alábbiakban összeválogattuk a legérdekesebbeket.

Fehéroroszország: férjjósló kakas

Ki megy legközelebb férjhez? Ez szerte a nagyvilágban igen fontos kérdés a hajadonok körében. Innen ered a fehérorosz szokás, melynek lényege, hogy az eladósorban lévő lányok kitesznek maguk elé egy kis halom kukoricát, és akiéből először csipeget a kakas, az az újévben biztosan férjhez megy.

Oroszország: pezsgőivás hamuval

Oroszországban a szilveszter az év első és legfontosabb ünnepe, ezen az estén állítják fel a karácsonyfát és ajándékozzák meg a szeretteiket. Szilveszter éjjel érkezik a „Gyed Moroz” és ajándékokat tesz a fa alá. Tradicionális szilveszteri ételük a sózott heringtál céklával, tojással és hagymával, amely mellé pezsgőt fogyasztanak. Az oroszok a kívánságaikat egy darab papírra írják, amit elégetnek, majd a hamut egy pohár pezsgőbe szórják, és még éjfél előtt megisszák. A családi ünnep után a legtöbb orosz utcára vonul, és így ünneplik meg az újév eljövetelét. Oroszországban közel 75 éven át tilos volt a karácsony. Az 1917-es forradalom után ugyanis betiltották, és csupán 1992-en engedélyezték újból.

Csehország: jóslás az alma magházából

A csehek újévkor egy félbevágott alma magházából próbálják meg kiolvasni a jövőt. A csillag alakba rendeződött magok a jó szerencsét jelzik, de ha kereszt alakban állnak össze, akkor szerencsétlenség érheti a házat.

Jóslás a házasságról

Újévkor a cseh hajadonok leveszik az egyik cipőjüket, és a válluk felett a hátuk mögé hajítják, így jósolnak a házasságról: ha a cipő a bejárati ajtó irányába esik, a következő évben férjhez mennek. Ha viszont berepül az ajtón, és mindenki kiszalad a házból, nem valószínű, hogy egyhamar elkel a lány.

Bulgária: újévköszöntés somfaággal (szurvakane)

Január 1-jén a 12 évesnél fiatalabb gyerekek csoportokba verődve körbejárják a rokonokat és az ismerősöket, és felfűzött pattogatott kukoricával, szárított gyümölcsökkel, fémpénzekkel, gyapjúval díszített somfaágakkal ütögetik őket, miközben köszöntő versikéket mondanak, amelyekkel egészséget és bőséget kívánnak az új esztendőre. A felnőttek apró ajándékokat adnak viszonzásul a gyerekeknek.

Jóslás az újévi tortából

Bulgáriában az újév beköszöntét jelentő óraütést követő 2-3 percre leoltják a villanyt. Ilyenkor  szabad teret adnak az újévi csókoknak. Ezt követően a háziasszony felvágja a meglepetéseket tartogató tortát, amiben egy pénzérme rejtőzik. Az, aki megtalálja a tortaszeletében, egész évben bőségre és gazdagságra számíthat.

Románia: tánc medvebőrbe bújva

Romániában van egy régi, de az elmúlt években egyre népszerűbbé váló vidéki újévköszöntő hagyomány: az emberek medvebőrbe bújnak, házról házra járnak, és táncolnak, hogy így űzzék el a gonosz szellemeket.

Németország: ugrás a boldogságba

Észak-Németországban régebben elterjedt szokás volt, hogy szilveszterkor, röviddel éjfél előtt felállt az ember egy székre. Éjfélkor pedig az első harangütésnél leugrott róla, így szimbolikusan beleugrott a boldogságba.

Írország: a politikai események megjóslása

Amennyiben újév előtt nyugati szél fúj, akkor gazdagság és jóllét vár az országra, amennyiben keleti szél, akkor a brit befolyás fog erősödni a következő esztendőben.

Anglia: a fagyöngy hagyománya

Ha a szerelmesek pontban éjfélkor fagyöngy alatt csókolóznak, akkor a következő évben elválaszthatatlanok lesznek. A szokás az írek körében is elterjedt. Az angolok szerint balszerencsét hoz, hogyha a következő évi naptárat idő előtt kifüggesztik, főként, ha a következő évi határidőnaplót az újév előtt használják.

Spanyolország: szerencseszőlő

Spanyolországban a nálunk szokásos újévi lencse helyett a bőség és a jószerencse szimbólumai a szőlőszemek. Egész Spanyolországban éjfélkor a rádió és a televízió közvetít 12 harangütést. Az emberek pedig minden harangütésre megesznek egy szem szőlőt, ami szerencsét hoz. Ha sikerül tizenkét szőlőszemet elfogyasztani, az állítólag garantálja a sikereiket a következő évre.

Dél-Amerika: az alsóneműnk színe határozza meg a jövőnket

Dél-Amerika több országában, például Mexikóban, Argentínában és Peruban is elengedhetetlen kelléke az újév köszöntésének az új alsónemű viselése. Nem mindegy azonban, hogy milyen színűt választunk. Aki az új évtől szerelmet remél, az pirosat vesz fel, aki pénzügyi sikerekre vágyik, az zöldet.

Olaszország: piros fehérnemű

Olaszországban szilveszter éjszaka kötelező a piros fehérnemű, mert ez biztosítja, hogy az emberre az új évben ráköszönt a szerencse. Fontos az is, hogy a fehérneműt ajándékba kapják, és újév napja után ki kell dobni, különben semmit nem ér az egész rituálé.

Ablakon kidobott óév

Csak óvatosan járkáljunk szilveszter éjjel az itáliai városok utcáin, előfordulhat ugyanis, hogy egy-egy régi serpenyő, ósdi bútordarab, televízió landol mellettünk. A szenvedélyes emberek hírében álló olaszok ezekkel a teátrális gesztusokkal jelzik ugyanis, hogy megszabadulnak az óévtől, és eldobják az azzal járó régi dolgokat. Hitük szerint így elég helyet készítenek elő az egész éves jónak. A régi dolgokat azonban nemcsak egyszerűen összetörik, a bútorokat és kacatokat az ablakokból hajítják ki, hangos „vigyázat!" kiáltások kíséretében.

Dél-Afrika: ünnepi lomtalanítás

Olaszországhoz hasonlóan Dél-Afrikában is elterjedt szokás az „ünnepi lomtalanítás”. Itt azonban olyan komolyan veszik az újévi hagyományokat, hogy gyakran nagyobb bútoroktól, vagy elektronikai cikkektől is megszabadulnak az ablakokon keresztül, például egy hűtőszekrénytől. A veszélyes újévi hagyomány ellen a rendőrség is küzd, ugyanis nem ritkák a sérülések sem.

Kuba

Kubában sem veszélytelen az éjféli séta. A kubaiak ugyanis szilveszter napján minden kéznél lévő edényt teletöltenek vízzel, amelyet éjfél után kiöntenek az ablakon. Ezzel kívánnak tiszta, sima lefolyású újévet.

Finnország: ónöntésből jósolnak

Az európai különleges szokások közül is kimagasló a finnek újévi ónöntése. A tradíció részeként patkó alakú ónt olvasztanak fel szilveszter éjjel, amit utána azonnal hideg vízbe öntenek, majd a különböző formákba szilárdult óndarabokból próbálják megjósolni, mit várhatnak a következő évtől. Óvatosan öntsük azonban, ha ugyanis több darabban szilárdul meg az ón, úgy az a balszerencse jele.

Kolumbia: séta üres bőrönddel

Kolumbiában szilveszterkor érdekes szokásnak hódolnak a helyiek. Üres bőröndökkel sétálnak fel-alá az utcákon abban a reményben, hogy azok majd az új évben új utazásokkal telnek meg.

Mexikó: bőrönddel a ház körül

Hasonló szokás dívik Mexikóban, ahol a helyiek január elsején egy bőrönddel egyszer körbejárják a házat – így az új évben részük lesz egy szép utazásban.

Görögország: jóslatok

Görögország kultúrájának már az ókortól kezdve szerves részét képezte a különféle jóslatokban való hit, így nem meglepő, hogy a modern görög világ is megtartotta ezt a szokást. Újévkor kártyát vetnek vagy kávézaccból jósolnak, hogy megtudják, mi várja őket az új esztendő során.

Órák felhúzása

További görög szokás az újév kezdetekor az órák felhúzása, ezzel hoznak szerencsét a házba.

Szent Vaszíliosz (Vazul) napja

Görögországban ehhez az estéhez kötődik hasonló rituálé, mint nálunk december 6-án a Mikuláshoz. A kisgyermekek gondosan kitisztítják a cipőjüket, Szent Vaszíliosz, a szegények és a gyermekek védőszentje pedig reggelre finomságokkal, ajándékokkal tölti meg a lábbeliket.

Ecuador: égő madárijesztők

Ecuadorban december 31-én minden család madárijesztőt készít. Ám ezek a szegény bábuk annyira rövidke életűek, hogy még az újévet sem érik meg. Létük egyetlen célja ugyanis, hogy a lángok martalékaivá válva minél messzebb kergessék a balszerencsét. Az újságpapírral kitömött figurák a helyiek reményei szerint mindazt a rosszat magukkal viszik a tűzhalálba, ami az elmúlt 12 hónapban történt.

Dánia: halomban heverő törött tányérok

Ha Dániában töltenénk a szilvesztert, ne lepődjünk meg azon, hogyha reggel az ajtókban törött tányérokat látunk. Nem vandálok járják ilyenkor az utcákat, csak az ünneplők mutatták ki a törődésüket azzal, hogy szeretteik ajtói előtt vágtak földhöz néhány tányért. Minél nagyobb tehát a törött porcelánok halma egy ház előtt, annál többen szeretik az ott élőket. A dánok szilánkokkal és cserepekkel kívánnak szeretteiknek, barátaiknak boldogságot, szerencsét és minden jót az új évre. Ám nem csupán edényt törnek újévkor, hanem szó szerint be is ugranak a következő esztendőbe egy szék tetejéről.

India

A magyar szilveszteri-újévi hagyományokhoz hasonlóan Indiában sem szabad újév napján semmit sem kidobni, vagy kivinni a házból. Még a szemetet sem. Észak-Indiában újév napját tavaszi színű virágokat viselnek: a nők sárga, míg a férfiak rózsaszín, piros, lila és fehér kombinációkat. Dél-Indiában a tamilok a téli napfordulón tartott évkezdetükön elzarándokolnak a szent helyekre, ahol rizst főznek, a tehenek szarvát színesre festik, majd virág és gyümölcskoszorúkat aggatnak rájuk. A feldíszített szent állatokkal körmenetelen vonulnak végig.

Japán

Japánban újévkor gereblye segítségével húzzák be a szerencsét a házba és a hagyományok szerint pontosan 108-at kongatnak a harangokkal. A japánok ugyanis úgy tartják, hogy 6 bűn van, és minden egyes bűnnek 18 árnyalata. Fő bűnnek számít a mohóság, a butaság, a harag, a könnyelműség, a határozatlanság és az irigység.

Korea

Újév napján a koreaiak gereblyéket, lapátokat és rostákat döntenek a falakhoz, hogy megóvják a házat a gonoszoktól. Az újévet mindig új ruhában köszöntik, családi összejöveteleken megemlékeznek az eltávozott rokonoktól.

Vietnám

Vietnámban az újév január 21-e és február 19-e között kezdődik. Mozgó ünnep, minden évben más időpontra esik. A vietnámiak szerint minden otthonban egy isten lakozik, aki az újév napján felszáll a mennybe. Ott elmondja, hogy a család tagjai jók vagy rosszak voltak-e az óévben.

Chile

Talán a legbizarrabb szilveszteri szokás a chilei Talca városkában alakult ki. A helyiek az év utolsó éjszakáját a temetőben töltik, elhunyt szeretteik sírja mellett. Akár ott is alszanak, kisebb lakomát rendeznek, és éjfélkor tűzijátékoznak is a sírok mellett.

Források: ma7.sk, szilveszter.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek