| 2020. június. 4. | 2 perc olvasás

Méltó módon emlékezett meg Sopron Trianon 100. évfordulójáról

A Soproni Parkerdőben dr. Farkas Ciprián polgármester és Zambó Péter államtitkár jelenlétében délelőtt felavatták a kormányzati forrásból magvalósult Trianoni Emlékparkot. 16 óra 30 perckor városszerte megszólaltak a templomi harangok, az este folyamán pedig a Tűztorony is elsötétült a trianoni békediktátum századik évfordulójára emlékezve. A délután folyamán Sopron MJV Önkormányzatának vezetése koszorút helyezett el a Hűségzászlónál, majd a helyszínről indult útnak a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület emlékmenete a nemzeti összetartozás jegyében. A soproni polgárok mécsesekkel és gyertyákkal emlékeztek meg az emlékműnél.

A mai napon a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékeztek világszerte a magyarok. Ez alól természetesen Sopron sem volt kivétel, a leghűségesebb város méltó módon emlékezett meg a nemzeti tragédiáról, valamint a Nemzeti Összetartozás Napjáról. Csütörtök délelőtt Dr. Farkas Ciprián polgármester, Zambó Péter államtitkár, Ábrahám István, a TAEG Zrt. vezérigazgatója, valamint Dr. ifj. Sarkady Sándor történész jelenlétében avatták fel a Soproni Parkerdőben lévő Trianoni Emlékparkot.

Sopron polgármestere az emlékpark avatásán úgy fogalmazott, hogy a trianoni békediktátum 1920-ban olyan veszteségeket okozott hazánkra nézve, hogy józan ésszel a magyarság eltűnésére lehetett számítani. - Az ítélet nyilvánvalóan halálos ítélet volt. Nem jegyzett fel a történelem olyan nemzetet, amely túlélt volna ekkora vérveszteséget – mondta dr. Farkas Ciprián, majd hozzátette, hogy ennek dacára ma Magyarország erősebb, mint bármikor az elmúlt száz évben, a magyar közösségek túlélték a többszöri elnyomást, a nemzetpolitikát pedig új alapokra helyezték, és a kapcsolatok ma sokkal élénkebbek a nemzetrészekkel a 2010-ben bekövetkezett politikai irányváltásnak köszönhetően.

- Trianon különféle országokba osztott szét bennünket, de nem választhat el bennünket, magyarokat egymástól. Egy a nyelvünk, egy a kultúránk, egy a nemzetünk! – jelentette ki a polgármester, aki egyúttal köszönetét fejezte ki a Tanulmányi Erdőgazdaságnak az emlékmű kigondolásáért, a kormánynak pedig azért, hogy biztosította annak anyagi forrását.

Szeretett városunkban 16 óra 30 perckor megszólaltak a templomi harangok is, emlékeztetve ezzel a soproniakat a száz évvel ezelőtti békediktátum aláírásának időpontjára. Ezzel egyidőben Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának vezetése koszorút helyezett el a Széchenyi téren található Hűségzászlónál, Dr. Farkas Ciprián pedig köszöntötte a jelenlévőket és a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjait, akik a helyszínről indították útnak emlékmenetüket a nemzeti összetartozás jegyében. A nap folyamán a soproni polgárok ugyanezen helyszínen helyezték el gyertyáikat és mécseseiket, ami különleges atomszférát adott a helyszínnek. 

A lovasok  a helyszínről indították útnak emlékmenetüket a nemzeti összetartozás jegyében. A nap folyamán a soproni polgárok ugyanezen helyszínen helyezték el gyertyáikat és mécseseiket, ami különleges atomszférát adott a helyszínnek. A megemlékezésen részt vettek dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek a képviselő testület több tagjával karöltve.

A kora esti órákban a Barátság parkban található Trianoni Emlékhelynél került sor a Soproni Erdélyi Kör koszorúzására, melyen dr. Farkas Ciprián polgármester mellett Tóth Éva és Abdai Zsolt, valamint Magas Ádám önkormányzati képviselők is részt vettek. A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület emlékmenete a városban itt ért véget.

Az évforduló alkalmából a város jelképének számító Tűztorony is elsötétült az este folyamán. 


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek