| 2021. február. 26. | 3 perc olvasás

Mi indokolja a névválasztást az új soproni uszodánál?

Sopron polgármestere, Farkas Ciprián kedden jelentette be, hogy javaslatokkal élhetnek a soproniak a város új uszodájának elnevezésére. Azóta rengetegen voksoltak online, ugyanakkor az a kérdés is felvetődött, hogy miért is szükséges mindez? Számukra próbálunk támpontokat és válaszokat adni cikkünkben, a korábbi létesítményhez kapcsolódó történeti adatokat is segítségül hívva.

Megmozgatta a soproniakat a bejelentés, mellyel együtt az internetes szavazás  is elindult egy erre a célra létrehozott felületen. A voksolás során a soproniak négy név közül választhatnak és egyéb javaslatokat is megfogalmazhatnak március 9-ig. A Soproni Városszépítő Egyesület és a város sportegyesületei ajánlásával az alábbi neveket jelölték meg előzetesen a szavazásra:

  • Lőver Uszoda
  • Temes Judit Uszoda
  • Soproni Sportuszoda
  • Csik Ferenc Uszoda

A közösségi oldalakon sokan mondják el véleményüket a témában. A legtöbben talán a Lőver Uszoda mellett érvelnek, míg vannak, akik Csik Ferenc mellett kardoskodnak, aki orvosi hivatásának teljesítése közben került Sopronba, ahol 1945-ben hősi halált halt. Pályafutása alatt tizennyolc magyar bajnoki címet, 1936-ban olimpiai aranyérmet is szerzett. Az egyediség és a megkülönböztethetőség szempontjából ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy az országban két másik uszoda is Csik Ferenc nevét viseli: Keszthelyen és Kaposváron. Csik Ferenc mellett egy másik olimpiai bajnok úszó, a Sopronban született Temes Judit neve is a javaslatok között szerepel. Temes Judit az 1952-es helsinki olimpián szerzett aranyérmet gyorsváltóban, emellett tizenkét magyar bajnoki cím is a nevéhez kötődik.

A korábbi Csik Ferenc Uszoda

Kérdésként merült fel az is, hogy mért nem vihető tovább a korábbi név, hiszen ugyanott van az új épület is mint a régi? A kulcsszó ez esetben az „új”! Nem egyszerű felújításról vagy bővítésről, hanem egy teljesen új, más paraméterekkel épülő uszodáról van szó, mely mind küllemében, mind céljában különbözik elődjétől, így indokolt a névválasztás. A tömegsport és a kikapcsolódás lehetőségein túl az épülő uszoda alkalmas lesz arra is, hogy felhelyezze a várost a hazai és a nemzetközi vizes sportok térképére. Ebből a nézőpontból pedig ugyancsak lényeges lehet, hogy mennyire egyedi az adott uszoda elnevezése.

Az épülő új uszoda belseje
Az épülő új uszoda belseje
Fotó:Griechisch Tamás

Olyan vélemények is olvashatók, hogy bármilyen kimenetele is lesz a szavazásnak, csakis Lőver Uszodának fogják hívni a polgárok, hiszen eddig is mindenki így nevezte. Itt fontos tisztázni a különbséget a fedett uszoda és a hozzá kapcsolódó strand elnevezése között, valamint kicsit a múltba révedni. A Lővér Fürdő strandját 1907-ben tervezték Erdei Forrásfürdő néven. Az 1930-as évek derekán a létesítmény hivatalos neve Lővér Fürdő lett. A fedett uszoda 1977-ben készült el. A Soproni Vízmű 2002-től üzemeltette már Lővér Fürdő – Fedett Uszoda néven a létesítményt. Csak a fedett uszoda vette fel Csik Ferenc 1936-os olimpiai bajnok úszó nevét 2004-ben, a strand párhuzamosan, továbbra is Lővér Fürdőként volt ismeretes. Aki a Lőver Uszoda elnevezésre voksol, lényegében abba az irányba tesz egy lépést, hogy egységessé tegye a strand és a sportuszoda nevét.

Fontos kiemelni, hogy a szavazás szimbolikus jelentőséggel is bír, hiszen a 1921-es soproni népszavazás centenáriumi évében került kihirdetésre, ezáltal is lehetőséget biztosítva a soproniaknak, hogy közösségként, történelmi múltjukra büszkén mondhassák el véleményüket.

Erre biztatjuk olvasóinkat mi is!

Szavazzunk! 

Legnépszerűbb cikkek