| 2023. március. 20. | 4 perc olvasás

Mikor és hogyan permetezzünk?

A tavasz beköszöntével eljött a kerti munkálatok ideje is. A permetezés azok közé a tevékenységek közé tartozik, amit ha időben és jól végzünk el, meghatározhatja udvarunk egész évi állapotát.

Miért fontos a tavaszi lemosó permetezés?

A permetezés célja, hogy megszabaduljunk a kerti növényeinket támadó bakteriális és gombás eredetű fertőzésektől, és védelmet nyújtsunk számukra az ilyen jellegű betegségek ellen. A legelső permetezést lehetőleg akkor végezzük el, amikor már beköszöntenek a fagymentes napok. Az időzítésnél azonban figyeljünk arra is, hogy

 még rügyfakadás előtt permetezzünk, hiszen a virág- és levélkezdeményeket kémiailag sértheti a lemosó permetszerekben található rézanyag, így megperzselődhetnek. 

A szokásos tavaszi metszési teendők mindenképpen előzzék meg a permetezést! Ez azért nagyon hasznos, mert egyúttal fertőtleníthetjük is a fák, cserjék felületén kialakult metszési sebeket. A másik előnye, hogy ha levágjuk az elhalt fás részeket, spórolhatunk a permetanyaggal, hiszen azokra már nem fogjuk feleslegesen rászórni azt. A rügyfakadás előtt nagy lémennyiséggel, lemosásszerűen végzett permetezéssel elpusztíthatók a vázágakon, a kéreg-repedésekben, valamint a rügyek felületén lévő kórokozók (pl. körtevarasodás, monília, levélfodrosodás) szaporító képletei, továbbá gyéríthetők a különböző kártevő atkák és rovarok, köztük a levéltetvek, pajzstetvek és gyümölcsmolyok áttelelő alakjai. Bár a védekezés elsősorban a gyümölcsfák károsítói ellen irányul, nem szabad megfeledkeznünk a bogyós gyümölcsűek (málna, ribiszke, köszméte) és a szőlőtőkék permetezéséről sem.

Tennivalók a permetezés előtt

A permetezés nem könnyű feladat, de nem kell hozzá feltétlenül szakembert hívni. Érdemes már a tél folyamán felkészülnünk: gyűjtsünk információkat a gyümölcsfák, rózsák, díszcserjék tulajdonságairól, permetezéséről!

 Gondoljuk végig, hogy mennyi permetszerre lesz szükségünk, mekkora a kert, mennyi és milyen méretű növényt kell lemosnunk! 

Úgy kalkuláljunk, hogy például egy 1 méter magas és széles növény ágrendszerének kezeléséhez nagyjából 1 liter permetlé szükséges, egy 4 méteres, többméteres szélességű ágazatú fát pedig 8-10 liter permetszerrel tudunk lemosni. Ne felejtsünk el számolni a talajra eső levelekkel, növényi hulladékokkal sem, hiszen ezek permetezésére is szükség van.

A gyümölcsfákról vágjuk le a letört, sérült vagy különböző károsítókkal (pl. pajzstetvek, vértetű, monília, tűzelhalás) erősen fertőzött ágakat, vesszőket. A baktériumos vagy gombás fertőzés okozta sebeket éles késsel tisztítsuk ki, és a metszés során képződött sebfelületekhez hasonlóan gondosan zárjuk le az engedélyezett fasebkezelő szerek valamelyikével. A metszés során fontos adott időközönként fertőtleníteni a metszőollót, hiszen ezzel egyes kórokozók növényről növényre való átvitele megelőzhető.

A csonthéjasoknál, illetve a mandulánál különösen ügyeljünk az ún. gyümölcsmúmiák eltávolítására. A fán áttelelt előző évi beteg gyümölcsök nagy szerepet játszanak a fertőzések megindításában. Összegyűjtésük után azonnal égessük el vagy forgassuk mélyen a talajba őket. Ha van rá mód, a talajra hullott, fertőzött leveleket szintén mélyen ássuk a talajba, ennek hiányában gondoskodjunk azok összegyűjtéséről és elégetéséről.

A permetezés időzítése és végrehajtása

 Próbáljuk a lemosó permetezést a rügypattanáshoz legközelebbi időpontra időzíteni. A legmegfelelőbb készítmény kiválasztása érdekében a begyűjtött növényminták előzetes vizsgálatával tájékozódjunk a kártevőhelyzetről. 

A kívánt hatás elérése érdekében a lemosó permetezést száraz, fagymentes, szélcsendes időben végezzük. Ezáltal amellett, hogy csökkenthető a szerek elsodródásának veszélye, fokozható az alkalmazott készítmény megtapadásának esélye. Ha a levegő hőmérséklete legalább 5°C, a kezelés már elvégezhető, azonban a megfelelő hatás kifejtéséhez a 10°C körüli hőmérséklet szükséges. 

Mivel védekezzünk?

Az ilyenkor általában még nyugalmi állapotban lévő kártevő ízeltlábúak ellen az olajtartalmú (paraffinolaj, repceolaj) készítmények eredményesen használhatóak. A fák kérgén áttelelő kórokozó baktériumok és gombák (kivéve a lisztharmatgombák) ellen a réz hatóanyagú szerekkel (rézszulfát, rézoxiklorid, rézhidroxid) célszerű védekezni. A réztartalmú készítmények használatakor, a kezelések időzítésekor azonban nem hagyható figyelmen kívül az egyes növényfajok rézérzékenysége. Az őszibarack és a kajszi esetében csak a nyugalmi időszakban, az almatermésűek (alma, körte, birs, berkenye) esetében pedig sziromhullásig lehet használni az ilyen készítményeket.

Az elemi kén vagy a poliszulfidkén hatóanyagú szerek a fákon áttelelő lisztharmatgombák ellen hatékonyak. A kéntartalmú készítményekkel egyúttal a kártevő rovarok egy része (pl. levéltetvek, pajzstetvek, atkák, levélbolhák) is gyéríthetők. 

A lemosó permetezés lépései

Ne felejtsünk el gondoskodni a saját védelmünkről, mielőtt elkezdjük a permetszer szórását! Használjunk maszkot, sapkát, illetve olyan ruhát, amit nem féltünk különösebben.

 A permetanyagot bőven folyassuk rá a növényekre, az a legjobb, ha szó szerint csurog le róluk a folyadék. Ez azért fontos, mert a legtöbb ilyen szer úgynevezett kontakt hatású, tehát az anyagnak hozzá kell érnie a kártevőkhöz, hogy el tudja pusztítani őket. 

Menjünk végig a fákon, ágakon, cserjéken, dísznövényeken, és a talajt is permetezzük be!

 

Végül figyelmesen mossuk ki a permetezőgépet és a használt eszközöket. Ha vannak háziállataink, azok ne tartózkodjanak a kertben a munkálatok alatt, sőt, lehetőleg a permetezés után  még egy-két óráig legyenek elzárva, nehogy megmérgezzék magukat.

Források: portal.nebih.gov.hu, praktiker.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek