/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FLemos%25C3%25B3%2520permetez%25C3%25A9s%2Fistockphoto-648227382-612x612.jpg)
Miért fontos a tavaszi lemosó permetezés?
A permetezés célja, hogy megszabaduljunk a kerti növényeinket támadó bakteriális és gombás eredetű fertőzésektől, és védelmet nyújtsunk számukra az ilyen jellegű betegségek ellen. A legelső permetezést lehetőleg akkor végezzük el, amikor már beköszöntenek a fagymentes napok. Az időzítésnél azonban figyeljünk arra is, hogy
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FMetsz%25C3%25A9s%2Fribiszke%25202.jpg)
A szokásos tavaszi metszési teendők mindenképpen előzzék meg a permetezést! Ez azért nagyon hasznos, mert egyúttal fertőtleníthetjük is a fák, cserjék felületén kialakult metszési sebeket. A másik előnye, hogy ha levágjuk az elhalt fás részeket, spórolhatunk a permetanyaggal, hiszen azokra már nem fogjuk feleslegesen rászórni azt. A rügyfakadás előtt nagy lémennyiséggel, lemosásszerűen végzett permetezéssel elpusztíthatók a vázágakon, a kéreg-repedésekben, valamint a rügyek felületén lévő kórokozók (pl. körtevarasodás, monília, levélfodrosodás) szaporító képletei, továbbá gyéríthetők a különböző kártevő atkák és rovarok, köztük a levéltetvek, pajzstetvek és gyümölcsmolyok áttelelő alakjai. Bár a védekezés elsősorban a gyümölcsfák károsítói ellen irányul, nem szabad megfeledkeznünk a bogyós gyümölcsűek (málna, ribiszke, köszméte) és a szőlőtőkék permetezéséről sem.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FLemos%25C3%25B3%2520permetez%25C3%25A9s%2Fistockphoto-523872716-612x612.jpg)
Tennivalók a permetezés előtt
A permetezés nem könnyű feladat, de nem kell hozzá feltétlenül szakembert hívni. Érdemes már a tél folyamán felkészülnünk: gyűjtsünk információkat a gyümölcsfák, rózsák, díszcserjék tulajdonságairól, permetezéséről!
Úgy kalkuláljunk, hogy például egy 1 méter magas és széles növény ágrendszerének kezeléséhez nagyjából 1 liter permetlé szükséges, egy 4 méteres, többméteres szélességű ágazatú fát pedig 8-10 liter permetszerrel tudunk lemosni. Ne felejtsünk el számolni a talajra eső levelekkel, növényi hulladékokkal sem, hiszen ezek permetezésére is szükség van.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FLemos%25C3%25B3%2520permetez%25C3%25A9s%2Fistockphoto-1362733493-612x612.jpg)
A gyümölcsfákról vágjuk le a letört, sérült vagy különböző károsítókkal (pl. pajzstetvek, vértetű, monília, tűzelhalás) erősen fertőzött ágakat, vesszőket. A baktériumos vagy gombás fertőzés okozta sebeket éles késsel tisztítsuk ki, és a metszés során képződött sebfelületekhez hasonlóan gondosan zárjuk le az engedélyezett fasebkezelő szerek valamelyikével. A metszés során fontos adott időközönként fertőtleníteni a metszőollót, hiszen ezzel egyes kórokozók növényről növényre való átvitele megelőzhető.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FLemos%25C3%25B3%2520permetez%25C3%25A9s%2Fmetsz%25C5%2591oll%25C3%25B3.jpg)
A csonthéjasoknál, illetve a mandulánál különösen ügyeljünk az ún. gyümölcsmúmiák eltávolítására. A fán áttelelt előző évi beteg gyümölcsök nagy szerepet játszanak a fertőzések megindításában. Összegyűjtésük után azonnal égessük el vagy forgassuk mélyen a talajba őket. Ha van rá mód, a talajra hullott, fertőzött leveleket szintén mélyen ássuk a talajba, ennek hiányában gondoskodjunk azok összegyűjtéséről és elégetéséről.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FLemos%25C3%25B3%2520permetez%25C3%25A9s%2Fistockphoto-1456058711-612x612.jpg)
A permetezés időzítése és végrehajtása
Próbáljuk a lemosó permetezést a rügypattanáshoz legközelebbi időpontra időzíteni. A legmegfelelőbb készítmény kiválasztása érdekében a begyűjtött növényminták előzetes vizsgálatával tájékozódjunk a kártevőhelyzetről.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FLemos%25C3%25B3%2520permetez%25C3%25A9s%2Fistockphoto-1314076475-612x612.jpg)
A kívánt hatás elérése érdekében a lemosó permetezést száraz, fagymentes, szélcsendes időben végezzük. Ezáltal amellett, hogy csökkenthető a szerek elsodródásának veszélye, fokozható az alkalmazott készítmény megtapadásának esélye. Ha a levegő hőmérséklete legalább 5°C, a kezelés már elvégezhető, azonban a megfelelő hatás kifejtéséhez a 10°C körüli hőmérséklet szükséges.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FLemos%25C3%25B3%2520permetez%25C3%25A9s%2Fistockphoto-1464752208-612x612.jpg)
Mivel védekezzünk?
Az ilyenkor általában még nyugalmi állapotban lévő kártevő ízeltlábúak ellen az olajtartalmú (paraffinolaj, repceolaj) készítmények eredményesen használhatóak. A fák kérgén áttelelő kórokozó baktériumok és gombák (kivéve a lisztharmatgombák) ellen a réz hatóanyagú szerekkel (rézszulfát, rézoxiklorid, rézhidroxid) célszerű védekezni. A réztartalmú készítmények használatakor, a kezelések időzítésekor azonban nem hagyható figyelmen kívül az egyes növényfajok rézérzékenysége. Az őszibarack és a kajszi esetében csak a nyugalmi időszakban, az almatermésűek (alma, körte, birs, berkenye) esetében pedig sziromhullásig lehet használni az ilyen készítményeket.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FLemos%25C3%25B3%2520permetez%25C3%25A9s%2Fistockphoto-1398480312-612x612.jpg)
A lemosó permetezés lépései
Ne felejtsünk el gondoskodni a saját védelmünkről, mielőtt elkezdjük a permetszer szórását! Használjunk maszkot, sapkát, illetve olyan ruhát, amit nem féltünk különösebben.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FLemos%25C3%25B3%2520permetez%25C3%25A9s%2Fv%25C3%25A9d%25C5%2591ruha.jpg)
Menjünk végig a fákon, ágakon, cserjéken, dísznövényeken, és a talajt is permetezzük be!
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FLemos%25C3%25B3%2520permetez%25C3%25A9s%2Fistockphoto-1385684663-612x612.jpg)
Végül figyelmesen mossuk ki a permetezőgépet és a használt eszközöket. Ha vannak háziállataink, azok ne tartózkodjanak a kertben a munkálatok alatt, sőt, lehetőleg a permetezés után még egy-két óráig legyenek elzárva, nehogy megmérgezzék magukat.
Források: portal.nebih.gov.hu, praktiker.hu
Képek forrása: pixabay
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2023%2520m%25C3%25A1rcius%2FR%25C3%25A9ka%2FLemos%25C3%25B3%2520permetez%25C3%25A9s%2Fistockphoto-1325463116-612x612.jpg)