| 2021. október. 8. | 2 perc olvasás

Mit ad nekünk a szőlő?

A szőlő az egyik legsokoldalúbb növény. Érett szemeiből nemcsak finom bor készíthető, hanem a belőlük kinyert finom olajat és az életerőt adó, szívecskére emlékeztető magjait is felhasználhatjuk az egészségünk érdekében.

A szőlő tőkéje több száz évig is elélhet, ha hagyják hajlama szerint lugassá terebélyesedni. Igy bő termése mellett üde, árnyékos pihenőhelyet is ad gazdájának. Nyáreleji virágzása az egyik legfinomabb illattal ajándékozza meg a tájat. Maga a termés pedig önmagában vagy feldolgozva az egészségünkre is pozitív hatást gyakorolhat.

– Ha nem kezelik vegyszerekkel, a szőlő rügyeit, friss hajtásait, leveleit, sőt a metszéskor kicseppenő nedvét is egészséges eledelként fogyaszthatjuk – tudtuk meg Hársné dr. Unger Klára szakgyógyszerésztől és természetgyógyásztól. – Már a Nobel-díjas tudósunk, dr. Szentgyörgyi Albert is leírta, hogy a szőlőmag az egyik leghatásosabb antioxidáns.

A szőlőmag egészben vagy szétrágva nem tudja kifejteni áldásos hatásait, csak úgy, ha meg van őrölve. Fogyaszthatjuk joghurtba vagy müzlibe keverve. Megfigyelhetjük, hogy a szőlőfürtök és a bogyókban lévő magok is szív formájúak – elődeink ezért is feltételezték, hogy a szőlő segít a szív- és érrendszeri betegségek leküzdésében. A népi gyógyászat szerint a szőlőmagkivonat megvédi az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. Segíthet azoknak is, akiknek allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Szerepe van a bőr rugalmasságának és nedvességtartalmának megőrzésében is, valamint késlelteti a ráncok kialakulását. A szőlőmag kivonata nemcsak elfogyasztva járulhat hozzá a szépség megőrzéséhez, hanem – bőrszépítő kezelések, masszázsok főszereplőjeként – külsőleg is.

– A szőlőmag olaj az érett szőlő magjából készül hidegen sajtolással – tette hozzá a temészetgyógyász. – Hogy csak néhányat említsünk a jótékony hatásai közül: védi a keringési rendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket, magas antioxidáns-tartalma miatt gátolja az öregedési folyamatokat, segít a változókori tünetek enyhítésében, erősíti az immunrendszert, serkenti az agyműködést, segíthet a stressz elleni harcban, és fogyasztásával javulhat a memóriánk is. Kényes hangszerek ápolásához és bőrápoláshoz is használhatjuk ezt a különleges, értékes olajat.

Képek forrása: pixabay

Címkék: szőlő

Legnépszerűbb cikkek