| 2022. március. 27. | 4 perc olvasás

Mit és mennyit igyunk?

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitelével nemcsak a jó közérzetünk megőrzését segíthetjük elő, de a különféle panaszokat is meg tudunk előzni.

Az emberi test 50-60 százalékát víz alkotja. Napközben sok folyadékot veszítünk a kilégzéssel, az izzadással, a salakanyagok távozásával. Csak a bőrünkön keresztül naponta majdnem 1 liter folyadék távozik, még télen is.  Az oxigén után a víz az emberi élet második legfontosabb alapeleme. Egy átlagember élelmiszer nélkül legalább 4 hétig, víz nélkül maximum 1 hétig maradhat életben.

A folyadékpótlásról mindennap gondoskodni kell. A víz fontos szerepet játszik a szervezetünk működésében, többek között biztosítja a vérkeringést, befolyásolja a vér megfelelő összetételét, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok oldását, szállítását; biztosítja a szervezet állandó belső hőmérsékletét; elősegíti az ízületek megfelelő működését.

 

A szervezet zavartalan működése akkor biztosított, ha a szervezetbe jutó és termelődő, valamint az onnan eltávozó víz mennyisége egyensúlyban van. Aktív sporttevékenység, nehéz fizikai megterhelés, meleg, szaunázás, vírusos megbetegedések fokozzák a víz kiürülését a szervezetből. A hidratálás kihat az egész testünk működésére. Víz nélkül megemelkedik a szívfrekvencia és a testhőmérséklet, fontos tápanyagokat veszít a szervezet, és ezek jelentősen csökkentik a teljesítményt. Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt, a szervezet kiszárad, és csökken mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképesség, megjelennek az első tünetek: fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, fáradtság, szomjúság.

A folyadékszükséglet az életkor, a testalkat, az egészségi állapot és egyéb körülmények hatására is változik. Más mennyiségre van szüksége egy vékony, illetve egy testes embernek. A nyári meleg, az intenzív sportolás vagy egy vírusos betegség akár a duplájára is növelheti a szükséges folyadék mennyiségét. Amikor iszunk, ne hagyatkozzunk csupán a szomjúságra. Módszeresen, tudatosan alakítsuk ki ivási szokásainkat, ügyeljünk a szilárd és folyékony táplálékok elfogyasztásának mennyiségére és arányára. Napi tevékenységünkbe iktatassunk hosszabb-rövidebb pihenőket, amit használjunk ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására, így biztosítva a vízháztartás egyensúlyát.

A legújabb kutatások szerint az optimális napi folyadékbevitel körülbelül 1 liter 25 kilogrammonként, de az interneten találhatunk folyadékszükséglet-kalkulátorokat, melyek segítségével ezt pontosan kiszámolhatjuk. A szükséges folyadék 20-30 százalékát általában táplálékkal, 70-80 százalékát pedig folyadék formájában vesszük magunkhoz. Amennyiben a napi vízfogyasztásunk 2 liternél kevesebb, mindenképpen szükséges emelni a folyadékbevitelt. Ez eleinte nehéz lehet, hiszen a szervezetünk próbált alkalmazkodni a kevés víz mennyiségéhez. Az első pár napban valószínűleg megerőltető lesz az ivás, és jóval gyakrabban meglátogatjuk majd a mellékhelyiséget is, azonban gyorsan alkalmazkodik a szervezetünk.

 

Akár irodai, akár fizikai munkát végzünk, egy literes kulacs biztosan elfér a táskánkban. Manapság mindenféle formában, színben, strapabíró és divatos kivitelben is gyártanak folyadéktartókat. Vannak köztük külön zöldség-/gyümölcstároló rekesszel ellátottak, de olyanok is, amelyeknek a hátoldalán órákra beosztott feliratok segítik ellenőrizni, hogy éppen hol tartunk a vízfogyasztásban. Érdemes ugyanis a napi folyadékbevitelünket minél egyenletesebben elosztanunk, segítve ezzel a szervezetünk egész napos megfelelő működését.

Az is fontos, hogy a bevitt folyadék nagy része jó minőségű víz és ásványvíz legyen. Fogyaszthatunk gyümölcsökből és zöldségekből készült ivóleveket is, melyek ideális szomjoltók, víztartalmuk mellett vitaminokat és többféle ásványi anyagot is tartalmaznak. Aki rendszeresen ásványvizet fogyaszt, annak ajánlott időnként – például havonta – váltogatnia a típusokat. Csapvíz fogyasztásával nemcsak rengeteg pénzt és energiát spórolunk meg, de még a környezetünket is kímélhetjük. Remek szomjoltók a zöldteák és a gyógyteák is, utóbbiaknál vegyük figyelembe az adott gyógynövénnyel kapcsolatos elkészítési, fogyasztási ajánlásokat. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál, akik rendszeresen teáznak, ritkábban fordul elő csontritkulás és kisebb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Ez annak köszönhető, hogy a tea igen gazdag antioxidánsokban, melyek megkötik a szervezetben elszaporodó káros szabadgyököket, amelyek különféle betegségeket okoznának.

Alacsony kalóriatartalmával a tea segíti az ideális testsúly megtartását is. A zöld tea például kifejezetten ajánlott a fogyókúrázóknak, mert serkenti az anyagcserét, és elősegíti a zsírok lebontását. Egyik speciális vegyületének, az EGCG-nek pedig gyulladáscsökkentő, diabétesz- és rákmegelőző hatást tulajdonítanak.

Az üdítők jelentős része nagyon sok cukrot tartalmaz mindenféle értékes tápanyag nélkül, ezért ezeket érdemes kerülni. A rostos üdítők egy része alacsony gyümölcs-, de igen magas cukortartalmú. Itt is érvényes a szabály, olvassuk el a dobozon található feliratokat. Természetesen annál értékesebb egy üdítőital, minél kisebb a hozzáadott cukor-, és minél nagyobb a gyümölcstartalma.

Az alkohol köztudottan fokozza a kiszáradás veszélyét. Növeli az izzadást, és éppen úgy, mint a koffein, többször annyi vízmennyiséget von ki a szervezetből, mint amennyi a felvett mennyiség volt, és ettől még szomjasabbnak érezzük magunkat. A másnaposság legtöbb tünete a dehidratáltság következménye. Amennyiben alkoholt készülünk fogyasztani, próbáljunk minél több vizet inni közben, másnap meg fogja hálálni a szervezetünk. A legjobb megoldás persze a mértékletesség.

A nyár közeledtével érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a hőség extrém megterhelést jelent az emberi szervezet számára, amelynek ilyenkor folyamatosan arra kell törekednie, hogy a testhőmérsékletünket állandó szinten tartsa. A hőség különösen az idős emberekre és a gyerekekre, de bármely egészséges emberre nézve is veszélyes lehet. Kánikulában a folyadékszükségletünk akár a 3,5-4 litert is elérheti.

Forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/13570/amit-a-folyadekfogyasztasrol-tudni-kell

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek