| 4 perc olvasás

Mit (t)együnk a tavaszi fáradtság ellen?

Úgy tűnik, hogy a tavasz végre megérkezett, bár elég sokat váratott magára. A sok vacogástól elfáradt szervezetünket ideje feltöltenünk vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amihez most már a szezonális zöldségek és gyümölcsök is a rendelkezésünkre állnak.

Tavasszal hirtelen megnő a napsütötte órák száma, ingadozik a hőmérséklet, és ezzel a szervezetünk nem tudja elég gyorsan felvenni a versenyt. A fáradtságot nem érdemes koffeinnel kezelni, sokkal hasznosabb a szervezet számára, ha megfelelően táplálkozunk, elegendő mennyiségű mozgást és pihenést biztosítunk magunknak.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

A tavaszi fáradtság részben hormonháztartásunk évszakos változásának köszönhető. A nappalok hosszabbodásával a több napfény hatására az alvást szabályozó melatonin szintje csökken, míg a hangulati állapotunkra kiható szerotoninszint növekszik. Ez megváltoztatja a cirkadián ritmusunkat, vagyis testünk úgynevezett belső biológiai óráját. A természetes átalakulási folyamat nappali álmosságban, fáradékonyságban, kedvtelenségben mutatkozhat meg. Testünk vitamin- és ásványianyag-készletének tél végi kimerülése szintén felelőssé tehető a panaszokért. D-vitamin-termelésünk is kisebb, hiszen télen kevesebb napfény éri a bőrünket. Egyrészt azért, mert kevesebb időt töltünk a szabadban, és akkor is több réteg ruhában megyünk ki, így alig marad szabad bőrfelületünk, amelyet érhetnek a napsugarak. Másrészt a napfény beesési szöge kisebb, így a bőrre gyakorolt hatása is csekélyebb.

Kiegyensúlyozott táplálkozás

 Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, ami biztosítja a szervezetünk számára szükséges energiát és tápanyagokat. 

Ahogy tavaszodik, megjelennek a piacokon és a boltokban is a hazai szezonális zöldségek és gyümölcsök. Készítsünk változatos formában friss salátákat, mártásokat, főtt, sült, párolt köreteket, leveseket, rakott, töltött ételeket, italokat, vagy akár desszerteket is! Ezek felhasználásával sokat tehetünk a fenntarthatóbb étrendért és a környezetünkért.

Töltsünk minél több időt a szabadban is, hiszen ahogy megnő a napsütéses órák száma, úgy tudjuk fokozni szervezetünk D-vitamin-termelését. Számos kutatásban vizsgálták, hogy egyes ásványi anyagok hiánya milyen hatással lehet a hangulatunkra. 

A jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy az egészséges táplálkozási minták betartása, bizonyos tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) bevitele vagy meghatározott élelmiszerek (olajos magvak, hüvelyesek) fogyasztása segíthet megelőzni és kezelni a depressziós és a szorongásos tüneteket, melyek részei lehetnek a tavaszi fáradtságnak. 

Amellett, hogy a hangulatunkat javítják, az immunvédelmünkre gyakorolt hatásuk sem elhanyagolandó.

Néhány vitamindús étel

Édesburgonya

Az édesburgonya – egészségtelenebb társával szemben – rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ami igencsak felpezsdíti a hosszú telet megsínylett szervezetet. Található benne C-, E-, B1-, B2-, B6-, E-vitamin, kálium, vas, mangán, foszfor, réz és szelén is. Ha rendszeresen fogyasztjuk, nemcsak a hangulatunk és az aktivitásunk nő meg, de a daganatos megbetegedések esélyét és csökkenhetjük. Mindemellett kiváló fogyókúrás zöldségféle.

Banán

Nem véletlen, hogy sportolás előtt annyian szavaznak a banánfogyasztásra. Ez az ízletes déligyümölcs hihetetlen gyorsan és hosszú időre feltölti a szervezetet. A magnézium és kálium normalizálja a vérnyomást, a benne található B6-vitamin pedig segít elűzni a fáradtságot. A benne lévő aminosavak gyorsítják az elvalvás folyamatát, és a nyugodt, mély pihenést. Sőt, stresszűzőként sem utolsó, érdemes ezért a mindennapi étrendünkbe beiktatni belőle legalább egyet.

Olajos magvak

 A dió, földimogyoró, mandula, és mindenféle csonthéjas gyümölcs rendkívül gazdag magnéziumforrás. Ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik a cukrok energiává alakításában, éppen ezért tapasztalható hiányakor levertség, fáradtság, akár ingerlékenység is. 

A tavaszi időszakban különösen fontos odafigyelni a magnéziumtartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztására: a magvak mellett érdemes a halat is minél többször ennünk.

Leveles zöldségek

A megfelelő mennyiségű folsav bevitele nemcsak a kismamák számára fontos, de a felnőtt szervezetnek is nagy szüksége van rá. Ahhoz, hogy hatékonyan elűzzük az állandó fáradtságérzetet, érdemes minél több leveles zöldséget fogyasztani, hiszen nagy mennyiségben található benne folsav. Hüvelyeseket, citrusféléket is tegyünk gyakrabban az asztalra, hogy kirobbanó formában élvezhessük a tavaszt.

Tegyünk egész évben a tavaszi fáradtság ellen!

Legyünk előrelátóak, már a nyár során készüljünk az őszi-téli időszakra!

 Amíg bőséges a zöldség- és gyümölcskínálat, őrizzük meg ezeket tartósítással! Fagyasszunk le zöldségeket és gyümölcsöket, készítsünk savanyúságot, aszalványokat, lekvárt. 

Ha télen is friss ízekre vágyunk, érdemes kipróbálnunk a csíráztatást. A csírák gazdagok könnyen emészthető tápanyagokban, például aminosavakban, rostokban. Fontos, hogy csak kifejezetten csíráztatásra szánt vagy megbízható forrásból származó magot használjunk fel, továbbá tartsuk be az előírt csíráztatási körülményeket az esetleges szennyeződések elkerülése érdekében.

A D-vitamin-, valamint az előzőekben említett magnézium- és cinkpótlásról ma már az étrend-kiegészítők mellett dúsított élelmiszerekkel is gondoskodhatunk. Érdemes például olyan joghurtokat, joghurtitalokat beépítenünk a mindennapokba, amelyek vitaminokkal és ásványi anyagokkal vannak dúsítva. Ezzel is támogathatjuk az immunrendszerünket. Végezzünk továbbá örömmozgást egész évben rendszeresen, az évszaknak megfelelően, ez frissíti a testet, a lelket, és segíthet megelőzni, csökkenteni a téli, tél végi időszakra jellemző melankóliát is.

Források: hazipatika.com, wellandfit.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek