Mosás környezetbarát módszerekkel

Szerencsére folyamatosan nő az igény a természetes kozmetikai cikkekre. Ahogy a bőrünket is szeretjük vegyszermentes termékekkel ápolni, úgy az otthonunkban is szívesebben használunk olyan tisztítószereket, amelyekről tudjuk, hogy sem nekünk, sem a környezetünknek nem ártanak.

Az emberek több okból dönhetnek a természetes tisztítószerek mellett. Vannak, akik azért váltanak, mert beleásták magukat a témába, és szeretnének kevesebb vegyszert leengedni a lefolyón. Az érzékenység, a betegségek kialakulása is sokszor arra sarkall minket, hogy váltsunk: ne terheljük a saját és a családunk szervezetét feleslegesen vegyszerekkel. Az ökomosást választják azok is, akik szeretnének spórolni, ezek a szerek ugyanis lényegesen olcsóbbak, mint az agyonreklámozott társaik, amelyek hatóanyagai között nincs nagy eltérés.

Az előző cikkünkben már részleteztük a vadgesztenyével való mosás előnyeit és módját. Aki nem akar mosószerrel mosni, még manapság is keresi az egyszerű lúgos sókat, a szódabikarbónát, a mosószódát vagy annak oxidálni képes párját, a nátrium-perkarbonátot. Mosáshoz mindhármat a mosópor helyett használhatjuk. A szódabikarbóna a legkíméletesebb és leginkább fehérítő hatású közülük. A mosószóda erőteljes mosó hatását leginkább az erős mosást igénylő textíliákhoz ajánljuk. A perkarbonát főként folttisztító: használatával 60 fokon még a csokifolt is kimosható a ruhákból.

Használatuk egyszerű: csak adagoljunk egy evőkanálnyit belőlük a mosógépbe, a mosópor helyére. A mosószóda áztatáshoz is kiváló. Ha ennél komolyabb folttisztításra van szükség, akkor jönnek a további csodaszerek a sima áztatóvízbe.

Mosás szappannal

A szappan kiváló tisztítószer. Ezt mindenki tapasztalta már a mindennapjai során: nemcsak bőrünkről, de akár ruháinkról is kiválóan lemossa a szennyeződéseket. Régen a mosóporok is szappanból készültek: apróra megőrölték a kész szappant, és így használták. Vízlágyítónak trisót alkalmaztak, ezzel növelték meg a szappan hatékonyságát. Használhatjuk ehelyett a mosószódát, ami szintén remekül fokozza a mosás hatásfokát.

Ha a szappant mosógépben szeretnénk használni, lereszelhetjük, de még jobb megoldás, ha vízben feloldjuk. Legegyszerűbben úgy tudunk szappan-mosószert készíteni, ha készítünk egy fél kiló mosószappant, és felfőzzük egy liter desztillált vízzel. Ebből az elegyből kb. egy decit kell tenni a mosógép dobjába, valami kis tárolóedénybe.

A ruhákat természetesen illatosíthatjuk is. Tegyünk illóolajat akár a szappanoldathoz, akár az ecethez. A 10 százalékos ecet is megfelel, de alkalmazhatunk almaecetet is. A ruhák puhák lesznek tőle, és nem lesznek ecetszagúak.

 

Mosás mosódióval

A mosódió egy Dél-Indiában honos fa, a szappanfa (Sapindus mucorossi) termése. Évszázadok óta használják tisztításra. Az érett diókat leszüretelik, kiszedik a magját és napon kiszárítják. A dió héjában lévő szaponin nevű anyag enyhén habzik. A mosógépben szinte semmi sem látszik belőle, de a szaponin akkor is végzi a dolgát. Jó alternatíva a mosóporok, gélek helyett. Környezetbarát és mindenféle kémiai anyagtól mentes. 100 százalékban vegyszermentes, biológiailag lebomló, így komposztálható. Nem tartalmaz semmilyen hozzáadott anyagot.

Tippek a mosódióval való mosáshoz:

Használjunk mosószákot! Ebbe tegyük a vízkeménységtől függő 5-8 fél diót, majd tegyük a dobba, a ruhák közé.

Közvetlenül mosás után vegyük ki az egyik diót a tasakból, és vizsgáljuk meg: ha a belseje még fényes, megnyomva habzik még, és enyhén "ragacsos" érzetű, kissé ecetes szagú, akkor még van benne szaponin.

Csinálhatunk folyékony mosódiót is. Nagyon egyszerű elkészíteni. Kézi mosáshoz például nagyon jó szolgálatot tesz.

Hozzávalók: 35 egész mosódió héja és 1 liter víz.

Elkészítés: A vízben 10-15 percig főzzük a héjakat, és ha kész, vegyük ki a diókat. A kész keveréket hűtőszekrényben tároljuk. Egy-egy kézi mosáshoz kb. 0,5-1 dl-t használjunk ebből. Gépi mosáshoz, felmosáshoz, általános tisztítószerként, kutya, macska fürdetéséhez is használhatjuk.

Folttisztítás

Amikor makacs, foltos ruhákat kell kezelni, egyetlen megoldás létezik, az azonnali foltkezelés. Persze, erre csak ritkán van lehetőség, de biztonyos előkezelések hatékonyabbá tehetik a mosást.

Marhaepeszappan

Növényi zsírokból készült folttisztító szappan, természetes formájában zsíroldó hatású marhaepe-kivonattal. Az összes zsíros folt kezelésére tökéletes. Be kell vele dörzsölni, majd betenni a ruhát a mosógépbe.

Források: hazikence.hu, holyduck.hu, manna.hu

Képek forrása: istockphoto.com

Legnépszerűbb cikkek