Napi egy alma az orvost távol tartja

A népi hagyomány az almát a gyógynövények közé sorolta a vérhas és a bélfertőzések, valamint a köszvény gyógyszerként. Ám ez csak kettő a gyümölcs áldásos hatásai közül.

Egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják több ezer fajtája valamelyikét. Az alma gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel. Az Ádám és Éva kiűzetésének okaként a Bibliában szereplő almától kezdve a finnugor mesék aranyalmafájáig, mindenütt közös, hogy az alma mindig értéket, életet, lehetőséget jelent.

A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik, Európából a világtermelés fele származik. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de egy-egy almafa majd minden szőlős- és házikertben megtalálható. A statisztikák szerint fejenként évente 23 kilogramm almát fogyasztunk el. A népszerűségi listán még mindig vezet a jonatán, de a golden és az idared, idagold, valamint a starking és a zöldalma is előkelő helyen szerepel.

A gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot; 3,7 gramm rostot és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B-vitamin-, folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. Rendezi a székletet: a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be. Kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a vérnyomás csökkentésében segíthet. Legértékesebb, legtáplálóbb, ha a héjával együtt, nyersen fogyasztjuk, így tartalmazza ugyanis a legtöbb élelmi rostot.

Nem kell feltétlenül a legszebb, viaszosan fénylő, darabonként selyempapírba csomagolt, méregdrága import, zöld vagy mélyvörös almákat vásárolni, hiszen kora ősztől késő tavaszig kapható a kevésbé látványos, ám annál egészségesebb, ömlesztve árusított magyar termék, és az sem baj, ha netán már kissé ráncos némelyik a tél végén.

Kanadai kutatók megvizsgálták nyolc különböző almában az antioxidánsszintet, majd ez alapján felállítottak egy sorrendet. Az első helyen egy piros almafajta végzett, amely másfélszer magasabb fenoltartalommal rendelkezik, mint az utána következő – második legegészségesebbnek bizonyuló – ugyancsak piros színű típus. A legegészségesebb zöldalmafajta az ötödik helyen áll, és nem egészen fele annyi antioxidánst tartalmaz, mint az első helyen szereplő piros alma. Tehát megállapíthatjuk, hogy a boltban érdemesebb a piros almát választani, hiszen az lesz a leghatékonyabb a koleszterinszint csökkentésében. Fogyasztásával megelőzhetjük a túlsúly kialakulását és csökkenthetjük az érelmeszesedés kockázatát is.

Holland és skót orvosok által végzett kutatási eredmény szerint várandósság alatt a rendszeres almafogyasztás csökkenti a gyermekeknél az asztma kialakulásának kockázatát. A tanulmányban több mint 1200 gyermeket figyeltek meg. Végigkövették a várandósság alatt az édesanya táplálkozási szokásait, majd kérdőívek segítségével és orvosi vizsgálatokkal ellenőrizték a gyerekek egészségi állapotát. Végül megállapították, hogy azoknak az anyáknak a gyermekeinél, akik a várandósság ideje alatt rendszeresen almát fogyasztottak, csökkent az asztma kialakulásának kockázata.

Egy másik vizsgálat, amelyet a Londoni Szív- és Tüdőgyógyász Társaság végzett, arra a felismerésre jutott, hogy azoknál a gyerekeknél, akik naponta legalább egyszer ittak 100 százalékos almalevet, 47 százalékkal csökkent az asztmás roham előfordulása, szemben azokkal, akik 1 hónapban csak egyszer vagy ennél is kevesebbszer fogyasztották azt. Ezt az eredményt annak tulajdonították, hogy az almalé magasabb koncentrációban tartalmazza az antioxidánsokat, mint az egész gyümölcs. Az alma frissen csavart leve a szellemi tevékenységeket is segíti, továbbá élénkítő hatású. A tanulmány alapján a banán is hasonlóan egészséges, rendszeres fogyasztása szintén csökkenti az asztma előfordulását.

A két tanulmány feltehetően az alma magas flavonoidtartalmának jótékony hatását tükrözi. A flavonoidok antioxidáns hatású (sejteket károsító oxidációs folyamatok semlegesítésében közreműködő) növényi anyagok. Az almában előforduló fő antioxidánsok főleg az alma héjában vannak jelen. A flavonoidok emellett erősítik az immunrendszert, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, segítenek a vírusok és baktériumok leküzdésében, májvédő szerepet is betöltenek. Napi egy-két alma fogyasztása ajánlott ahhoz, hogy a gyümölcs jótékony hatásai kialakulhassanak.

Forrás: webbeteg.hu

hazipatika.com

szeretemazeletem.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek