| 4 perc olvasás

Ne adjunk esélyt a strandbetegségeknek!

A strandok és a különféle fürdők sokszor lehetnek a betegségek és gombás fertőzések melegágyai, több ember emiatt nem is szívesen látogatja őket, főleg nem kisgyermekkel. Mit tehetünk, hogy anélkül hódolhassunk a fürdőzés szenvedélyének, hogy utána napokig-hetekig szenvednünk kellene?

Általánosságban igaz, hogy részben a rendszeres ellenőrzéseknek, részben a fürdők között fennálló piaci verseny miatt ma már – kevés kivételtől eltekintve – a fürdők vize tiszta, minősége pedig kitűnő. Így a „strandbetegségek” veszélye miatt nem szükséges kihagynunk a nyár legnagyobb élményét, a strandolást.

Bár a kötelező vízforgatóval és túlfolyóval felszerelt strandok, fürdők vize megfelel az európai átlagnak, mégis fertőzött lehet. A közfürdők látogatói közül ugyanis sokan még a legelemibb higiéniai szabályokat sem tartják be, és ezzel a többieket is veszélyeztetik. A személyi higiénia semmivel sem pótolható! Felmérések szerint a lakosság mintegy felét érintik a gombás fertőzések. A gombáknál is súlyosabb és gyakoribb megbetegedéseket okozhatnak a különböző vírusok és baktériumok. Ezeket legtöbbször betegek vagy tünetmentes kórokozó-ürítők terjesztik a strandokon. A legtöbb fürdőfertőzést a melegvizes medencékben lehet összeszedni. A termálvíz olyan mélységből tör fel, ahol nem élnek kórokozók, így a fertőzés okozói csak a külső környezetből – például az emberi testről – kerülhetnek a vízbe. 

 Aki nem gyógyulni vágyik a termálvízben, inkább ne terhelje a vizet saját baktériumaival! Ugyanígy beteg vagy lázas ember semmiképpen ne menjen fürdőbe! 

Felfázás

A gombás fertőzések mellett tipikus nyári betegségnek számít a felfázás is. A statisztikák szerint a nők 80 százaléka legalább egyszer megtapasztalja élete során ezt a kellemetlen betegséget. Mégis hogyan lehet felfázni nyáron? Sajnos a hőmérséklet nem igazán befolyásolja a tünetegyüttes kialakulását, ugyanis köznyelvi megnevezése ellenére valójában a húgyhólyagba bejutott kórokozók okozzák. Ezen sajnos még a női test anatómiája sem segít, hiszen a húgycső méretéből adódóan minden fertőzés hamarabb szaporodik el, és okoz kellemetlen tüneteket, ellentétben a férfiakkal, akik sokkal kevésbé veszélyeztetettek. Ha a következő panaszok bármelyikét észleljük, ne habozzunk felkeresni szakorvosunkat:

gyakori vizelési inger,

kevés vizelet,

kellemetlen, szúró érzés (többnyire vizeletürítés közben is),

sötét színű, rossz szagú vizelet!

Szemproblémák

Szemfertőzést, kötőhártya-gyulladást a medence vizében lévő klór vagy egyes vírusok idézhetnek elő. Tünetei a szem váladékozása, viszketése és a kötőhártya piros színűvé válása. Ezeknek a tüneteknek az észlelésekor azonnal forduljunk orvoshoz, ne kísérletezzünk az otthoni öngyógyítással!

Kisgyermekek fülgyulladása

A strandon „beszerezhető” leggyakoribb betegség a gyermekek esetében a fülgyulladás. A gyerekek önfeledten élvezik a vízben való pancsolást, nem törődnek azzal, ha a víz bejut az orrukba, fülükbe. Panaszkodni is csak később kezdenek, amikor már megtörtént a baj, és a begyulladt füleket hatalmas fájdalom kíséri. Szerencsére a fülgyulladás megelőzése érdekében nem szükséges a fürdőket is elkerülnünk, hiszen egy kis odafigyeléssel megúszhatjuk a bajt. Az egyik legfontosabb, hogy fültisztító pálcikát egyáltalán ne használjunk a fül tisztántartására, hiszen ez olyan hámsérülésekhez vezet, amelyeknek a következtében a baktériumok könnyebben a fülbe kerülhetnek. Ez nagy fájdalommal és váladékozással jár, a gyermek akár be is lázasodhat. A fül védelmére is szükség van a strandolás során, amelyet illóolaj fülbe csepegtetésével érhetünk el, ez segít a fülbe kerülő homokot, baktériumokat és bogarakat távol tartani.

 A zárt és mesterséges fürdők helyett keressük a természetes vizeket, hiszen a fürdők klórtartalma is károsíthatja a fül belső hámszerkezetét, ami így szintén jó táptalajt szolgáltat a baktériumoknak.

Kerüljük el az intim fertőzéseket is!

A fülgyulladás mellett a másik leggyakoribb következménye lehet a fürdőzéseknek az intim fertőzés, mely főleg a felnőtteket érinti, közülük is elsősorban a nőket, akik sokkal „fogékonyabbak” az intim fertőzések iránt. Ezek nagy eséllyel elkerülhetők, ha betartunk néhány egyszerű szabályt, és alkalmazzuk azokat minden strandolást követően.

Aranyszabályok strandolóknak:

 Az első és legfontosabb szabály, hogy mindig alaposan zuhanyozzunk le a fürdőzés után, és törölközzünk is meg, különös tekintettel a testhajlatokra!  

Használjunk kézfertőtlenítőt a nyilvános WC használata előtt és után is! Az ülőkére ne üljünk rá, a felület WC papírral bevonása sem nyújt teljes biztonságot. Ilyen esetekben jól jöhet a kis kiszerelésben kapható fertőtlenítő spray is.

Bármennyire is jól esik egy-egy hűsítő csobbanás, érdemes körültekintőnek lennünk: ne üljünk sokáig a sekély vízben!

A vizes fürdőruhát cseréljük szárazra! A vizes ruha ugyanis kedvenc élőhelye a gombáknak.

Ne használjuk más törölközőjét! Bármennyire hihetetlen, a kórokozók a törölközővel is tudnak terjedni.

Menstruáció idején kerüljük a fürdőzést, ha mégis úgy döntünk, úszunk egyet a ciklusunk alatt, sokkal gyakrabban cseréljünk tampont!

Strandon hordjunk papucsot a gombás fertőzések elkerülésére!

Még nagy melegben se hűsöljünk mezítláb a hideg kövön állva, mert ez hólyaghuruthoz vezethet!

Gondoljunk gyermekeinkre is: strandoláskor a kislányokra mindig adjunk bugyit, különösen akkor, ha a homokozóban játszanak! Melegben mi magunk is kizárólag pamut fehérneműt viseljünk!

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, amint van rá lehetőségünk, az esetleges szövődmények (pl. kismedencei gyulladás) elkerülése végett. Néhány esetben azonban külföldön tartózkodva érhet minket a baj, esetleg nem tudunk a háziorvosunkhoz ellátogatni. Ilyenkor érdemes különböző gyógyhatású készítményekkel, gyógynövényekkel próbálkoznunk. Az első és legfontosabb tanács ugyanakkor az, hogy azonnal növeljük a folyadékbevitelünket, ezzel ugyanis sokszor még az elején "ki tudjuk mosni" a szervezetünkből a kórokozókat. A drogériákban különböző gyógynövényes teakészítményeket is kaphatunk direkt erre a célra, ugyanakkor nem árt beszereznünk otthonra (lehetőleg nem filteres) csalánteát. Immunerősítő, enyhe vízhajtó hatású, viszont figyeljünk rá, hogy naponta maximum 3 csészével fogyaszthatunk belőle.

Források: egeszsegkalauz.hu, herbahaz.hu, pecsfurdo.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek