| 2019. február. 13. | 1 perc olvasás

Piaci körkép - a tavaszban bízik az őstermelő

Drágultak egyes termények a tavalyi árakhoz képest - ez főleg a szélsőséges időjárásnak köszönhető. Az áremelkedés a soproni piacon is kézzel fogható. Az ottani árusok szerint ez még nem tekinthető kirívó emelkedésnek, azt mondják: ügyelnek arra, hogy megfizethető árakkal dolgozzanak - bár azt is hozzáteszik, hogy a termelés költségei is igen magasak.

- 50 forinttal ment fel a krumpli, és a hagyma kilónkénti ára a tavalyi helyzethez képest – emelte ki Bányai József nagycenki őstermelő. A drágulás oka a kedvezőtlen tavalyi időjárás volt, amely a legtöbb őstermelőre nagy csapást mért. Az árus így viszonylag szűkebb portékát hozott el a soproni piacra.

- Sütőtököt, salátának való, és a megszokott krumplit, hagymát, káposztát, zöldséget, zellert, és kelkáposztát hoztam – mutatta a felhozatalát az őstermelő, aki hozzáfűzte: van olyan termény, amelyet géppel ültet, és szed, mert úgy sokkal gazdaságosabb. - Érdekesség, hogy egyes zöldségek nagyon megnőttek, ugyanis a hosszú ősz miatt sokáig kellett öntözni azokat – fűzte hozzá.

Az őstermelő abban bízik, hogy az idei tavasz kedvezőbb feltételeket hoz, és olcsóbban tudják megtermelni a zöldségeket. - A Dávid-naptár szerint a tavasz normálisabb lesz a tavalyinál, és nem hoz majd olyan kiugró meleget április végén, mint tavaly. Az előrejelzések szerint a nyár sem lesz olyan aszályos – osztotta meg velünk a reményeit.  

Ilyenkor még kevesen érdeklődnek a piac iránt Sopronban. A robbanás május elején várható, amikor megjelennek a palánták, illetve az olyan örök slágerek, mint a zöldhagyma, és a retek.  

Legnépszerűbb cikkek