| 2020. november. 11. | 3 perc olvasás

Rollereket is bevet a házhoz szállításhoz egy soproni étterem, a szállodák vendégei januárra foglalnak

Az Operatív Törzs javaslatai alapján szerda 0 órától Ausztriához hasonló intézkedéseket vezettek be hazánkban. Az éttermek bezártak, csak házhoz szállítás lehetséges. A szállodák nem fogadhatnak turistákat. A tulajdonosok igyekeznek alkalmazkodni az új szabályozáshoz.

A vírus első hulláma után, nyáron tapasztalható volt egy kis fellendülés, de ősszel már csökkenő tendenciát mutattak a vendégszámok a vendéglőkben. Mivel az elkövetkezendő időszakban 30 napig nem látogathatóak az éttermek, így a tulajdonosoknak új lehetőségeket kell keresni. Az egyik ilyen opció a kiszállítás lehet.

- Az osztrák példát követve teljesen jogosnak tartjuk, hogy nekünk is zárni kell, hiszen a járványt muszáj megfékezni. Szívügyünk azonban, hogy a kollégáinknak továbbra is munkát tudjunk adni, ezért azt éttermünk kiszállításra áll át, ami annyit jelent, hogy ugyanolyan létszámban tudjuk üzemeltetni a konyhát, az ételeket pedig a felszolgálók fogják elvinni több autóval, a belvárosban pedig rollerekkel. Három egységünkből kettőnek be kellett zárni, a harmadik a pékségünk, ami továbbra is fejlődik. Az ételek mellé a pékárukat is ki tudjuk szállítani; így próbáljuk túlélni ezt az időszakot – mondta portálunknak Erhardt Zoltán, az Erhardt Étterem és Panzió tulajdonosa.

A soproni éttermek jelentős része élni fog a kiszállítás lehetőségével. A fogyasztóknak azt tanácsolják, kövessék figyelemmel a vendéglátó egységek webes és közösségi médiás felületeit, valamint applikáción a kínálatokat.

Rollerek bevetésre várva
Rollerek bevetésre várva
Erhardt Zoltán, az Erhardt Étterem és Panzió tulajdonosa
Erhardt Zoltán, az Erhardt Étterem és Panzió tulajdonosa

Szinte teljesen üresek a soproni szállodák.

A Hotel Szieszta is csak az üzleti, gazdasági vagy oktatási céllal érkező vendégeket, a honvédséget és rendvédelmi szervek állományába tartozó személyeket és a kirendelt egészségügyi dolgozókat fogadhatja, mint az összes többi hazai szálláshely. A rendelet szerint a szálláshelyeken kialakított egységeket, köztük a wellness részlegeket is be kell zárni. Az éttermek és bárok kizárólag a szálláshelyeken tartózkodó vendégeket szolgálhatják ki. Az eddigi tapasztalatok alapján a vendégek többsége januárra módosítja a foglalását.

A magyar kormány több segítséget is nyújt, ezeket az ORIGO szedte egy csokorba: 

  • A cégek mentesülnek a szociális hozzájárulási adó, valamint a szakképzési és a rehabilitációs hozzájárulás fizetése alól.
  • A kisvállalati adózók esetében pedig nem számítanak bele az adóalapba a személyi jellegű kifizetések.
  • A bértámogatás mértéke a munkavállaló bruttó munkabérének ötven százaléka, és két feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a vállalkozás megkaphassa azt, az, hogy a munkavállalót ne bocsássák el és meg is kapja a fizetését.
  • A támogatásról szóló igényeket a megyei, illetve fővárosi kormányhivatalhoz kell benyújtaniuk a cégeknek, és nyolc napon belül döntés is születik a kérelmük ügyében. A kapcsolódó dokumentációk a Munka.hu felületen már el is érhetőek.
  • A vendéglátással foglalkozók számára a járulékkedvezmény és a bértámogatás mellett további könnyítés, hogy a tavaszi helyzethez hasonlóan a házhozszállítás adminisztratív terheit csökkentik, és a taxisokat is bevonhatják a kiszállításba. 
  • A szálláshely-szolgáltatók szintén jelentős összegű támogatást kapnak, így az állam megtéríti számukra az elkövetkező harminc napra - azaz december 11-éig - a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban regisztrált foglalásaik után számított nettó bevétel 80 százalékát.
  • Ebben az ágazatban is akkor kapható meg a támogatás, ha a vállalkozás nem bocsájtja el a dolgozóit, és a bérüket is kifizeti.
A Hotel Szieszta egy szobája.
A Hotel Szieszta egy szobája.
Fotó: Fodor Regina

Legnépszerűbb cikkek