Sokunk kedvence: a gyönyörű és illatos orgona

A május egyet jelent az orgona virágzásával. A növényt elsősorban csodálatos virágai és elragadó illata miatt kedveljük oly sokan, ám – mivel ehető – táplálékainkat is sokféleképpen színesíthetjük vele.

Az orgona színvilága rendkívül változó: a rózsaszínesebb árnyalatoktól kezdve egészen a liláig fellelhető, de akadnak sárgásabb, kékesebb és fehér változatai is. Amellett, hogy a növények rendkívül szépek, amikor már felcseperedtek – 2,5 métertől akár 9 méterig terjedhet a magasságuk – árnyékot is képesek számunkra nyújtani. A Syringa reticulata orgona azonban kivétel: fává nő, és akár a 25 méteres magasságot is elérheti.

A Syringa vulgaris, a közönséges orgona vagy más néven májusi orgona talán az egyik legkönnyebben felismerhető növény, amellyel gyerekkorunkban a legtöbbször ballagásokon találkozhattunk. Az orgona kezdetben nevelhető cserépben, dézsában és gyönyörű nyíratlan sövény is ültethető belőle.

Az orgona levelei influenza, megfázás ellen jelenthetnek gyógyírt, míg az orgonarügyből készített tinktúra segíthet ízületi gyulladás, diabétesz esetén. Az orgona virágából készült tinktúra, illetve kenőcs jól használható ízületi fájdalomra, zúzódások, sebek kezelésére. Az orgonából készült tea kiváló ellenszere a megfázásos tüneteknek.

Természetesen az orgonavirág az ehető virágok közé tartozik, ezért összeállíthatunk belőle salátát is. Ezen kívül még fantasztikus szörpöt készíthetünk a bodzaszörp receptje alapján, s tovább fokozható az ízélmény, ha lekvárt, dzsemet, szirupot vagy zselét főzünk az orgona virágából. Az orgonaméz és az orgona illóolaja fantasztikus élményt jelenthetnek, a virágjait pedig a parfümkészítésben is felhasználják.

Recept orgonaszörphöz:

Hozzávalók: 2 bögre       orgonavirág,      1 bögre cukor,   1 bögre víz,         fél          citrom, fél narancs

Elkészítés: Leszedegetjük az orgonaágról a virágokat, szűrőbe tesszük, és alaposan lemossuk, lecsepegtetjük. Közben egy edénybe öntünk egy bögre vizet és egy bögre cukrot, felforraljuk, majd beledobjuk a virágokat. 5-7 percet főzzük, majd belecsavarjuk fél citrom és fél narancs levét, hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük és üvegcsékbe öntjük.

Ültetése:

Az orgona ültetési ideje március és november közé esik, tehát gyakorlatilag a fagyokon kívül bármikor sort keríthetünk rá. Sövény telepítése során figyelnünk kell arra, hogy a csemeték közötti tőtávolság 60-80 centiméter legyen. Válasszunk számára egy olyan helyet, ami a nap legnagyobb részében bővelkedik a meleg napfényben, valamint figyeljünk arra, hogy a földje megfelelően ki legyen szárítva. Az orgonáknak létszükségletük a megfelelő vízlevezetés a talajukban. Az ültetés során a konténer nagyságához igazodva ássuk ki az ültetőgödröket (40x40x40 vagy 60x60x60 cm), és talajtípustól függően, az orgona tápanyagigényének megfelelően szórjunk a gödrök aljába szerves trágyát, majd arra egy kis földet. Ezután ültethetjük a földlabdás növényeket, ügyelve arra, hogy a gyökérnyak egy szintben legyen a talaj szintjével, és a földlabda ne látsszon ki a földből. A talaj tömörítése után alaposan meg kell locsolnunk az elültetett növényeket. Kiültetett orgonánk pár hét alatt meggyökeresedik, s ezután elindul az intenzív növekedés.

Gondozása: ezek a növények viszonylag igénytelenek, ami azt jelenti, hogy minimális gondozást igényelnek. Ez alól egyedül a metszésük kivétel.

A legtöbb talajtípusban képesek tökéletesen fejlődni, amíg az megfelelő vízelvezetéssel rendelkezik, illetve humuszban, tápanyagban gazdag. Hosszan kell locsolni, hogy gyökere és talaja képes legyen felszívni a számára elegendő vizet, viszont ne öntözzük túl gyakran.

Ha dús orgonabokrot szeretnénk, metsszük kevesebbszer – egyszer egy évben viszont vágjuk vissza rendesen. A frissen telepített orgonáról kezdetben távolítsuk el a virágzatot, és az első néhány év folyamán az elvirágzott hajtásokat, terméseket is vágjuk le, ezzel segítve azt, hogy a leggyorsabban megerősödhessen. A gyenge vesszőket és ágakat a tél folyamán metsszük ki. Az alakító metszést a bokor tetszetős kialakítása érdekében a virágzás után végezzük el. A fölkopaszodott, idős növényeket fiatalíthatjuk, télen erősen visszavághatjuk, de ebben az esetben az évi hajtás elmarad. Ha magunk szeretnénk szaporítani a cserjénket, zölddugványozással gyökereztethetjük, illetve szemzéssel vagy oltással. Ezt egész nyáron megtehetjük.

Az orgona kártevői tipikusan a levélaknázó moly és levélfoltosságot okozó gombák, emellett pedig baktériumos betegségek is veszélyeztethetik. Figyeljünk arra, hogy még idejében valamilyen kontakt- vagy felszívódó permetszerrel kezeljük a növényt, mielőtt még a kórokozók elszaporodnának rajta.

Érdekességek:

Az orgonák az olajfafélék családjába tartoznak. Több mint 1000 féle orgonabokor és -fa létezik. Léteznek olyan orgonafajok, amelyek kibírják akár a -50 fokos hideget is.

Az orgona mindössze 3 hétig virágzik tavasszal. Létezik azonban néhány változat, mint a Josee vagy a Boomerang, ami többször is virágzik az évben.

Thomas Jefferson (1743. április 13. – 1826. július 4.), az Egyesült Államok harmadik elnöke rajongott az orgonáért – erről a kertészkedésről szóló könyvében írt.

Az amerikai New Hampshire állam virága az orgona.

Virágnyelven a lila orgona az első szerelem jelképe.

Az orgona illata napsütéses, meleg időben érezhető a legintenzívebben.

Forrás: agraroldal.hu

sokszinuvidek.24.hu

megyeriszabolcskerteszete.hu

mindmegette.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek