| 2021. április. 8. | 2 perc olvasás

Sopron is csatlakozott az országos online holokauszt megemlékezéshez

A második világháború zsidó áldozatairól emlékeztek meg az ország 12 városában, köztük Sopronban is a Tübingen-i alapítású Menetelés az Életért Keresztény Közösség kezdeményezésére. A csütörtökön tartott online közvetítésen Barcza Attila arról beszélt, hogy a Sopronból 1944-ben deportáltaknak csak a felekezeti hovatartozásuk és a származásuk volt a bűnük.

Egy név - Egy életút címmel a Tübingen-i alapítású Menetelés az Életért Keresztény Közösség kezdeményezésére a Papréti ortodox zsinagógában is megemlékeztek Soá emléknapján, csütörtökön a második világháború zsidó áldozatairól. Ezzel a város csatlakozott ahhoz az országos online eseményhez, amelyben további tíz (Budapest, Barcs, Hatvan, Hódmezővásárhely, Kiskunhalas, Mezőtúr, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs és Vác) település vett részt.


fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila, Sopron és környéke országgyűlési képviselője emlékező beszédében azt mondta, hogy Sopronból 1944-ben közel kétezer embert deportáltak, akiknek nem volt más bűnük, mint a származásuk és a vallási hovatartozásuk, ami „a diktatórikus, embertelen hatalom számára megbocsáthatatlan bűn volt”. De „emberek voltak, olyanok, mint mi” – fogalmazott.

Emléküket ma a Papréten található holokauszt-emlékű, az izraelita temető mártírfala, a második világháború áldozatainak emelt Deák téri szobor, az Új utcában található zsinagóga és kiállítás, valamint a belvárosi botlatókövek is őrzik – mondta.

Kiemelte, hogy „a rossz az mindig rossz, az embertelenség mindig embertelenség marad, bármilyen történelmi korban és bármilyen nemzeti lobogó alatt. Mi magyarok büszke nemzetté akkor tudunk válni, ha képesek vagyunk mindig őszintén szembenézni saját történelmünk sötét korszakaival is”. Ehhez hozzátartozik az is, hogy megismerjük azoknak a történetét is, akik a vészkorszakban a jó oldalon álltak, akik minden földi hatalommal szemben a lelkiismeretük szavát követték.

Barcza Attila kitért arra is, hogy a soproni zsidóság már az Árpád-korban a város szerves részét alkotta, az első világháború után, a mesterségesen szított antiszemitizmus idején Sopron lett a menekülő zsidóság egyik központja. Száz évvel ezelőtt pedig egy emberként álltak Sopron ügye mellé és egyhangúlag szavaztak arról, hogy Sopron magyar maradhasson. „Nekünk kötelességünk hűségesen emlékezni rájuk” – mondta, hozzátéve, hogy „életüket oltotta a gyűlölet, de emléküket megőrzi Sopron minden polgárának jóakaratú szeretete”.


fotó: Griechisch Tamás

Az online eseményen Vódli Zsolt történelemtanár adott rövid történeti áttekintést a vészkorszak soproni vonatkozásairól, majd a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely által biztosított soproni áldozatok listáján szereplő 1350 nevet is felsorolták.

Vódli Zsolt történelemtanár
Vódli Zsolt történelemtanár
fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek