| 2021. április. 16. | 1 perc olvasás

Sopronban is megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól

Csendes főhajtással emlékeztek meg a holokauszt magyarországi áldozatairól Sopronban. Az Országgyűlés 2000-ben meghozott döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, hiszen 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

A papréti Holokauszt-emlékműnél rótták le kegyeletüket és tiszteletüket a megjelentek, ahol az emlékezés koszorúját dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Simon István alpolgármester és Csiszár Szabolcs alpolgármester helyezte el. 


fotó:Pluzsik Tamás

fotó:SopronMédia

Sopron jelentős zsidó kulturális hagyományokkal rendelkezik. A Soproni Zsidó Hitközséggel együttműködve az a célunk, hogy az elmúlt 800 év kulturális örökségeit megőrizzük az ide látogató turistáknak és a jövő generációinak - mondta dr. Farkas Ciprián.


fotó:Sopronmédia

A 2004-ben felállított emlékmű a Sopronból elhurcolt több mint kétezer zsidó emléke előtt tiszteleg, az 1891-ben, a soproni Schiller János által tervezett ortodox zsinagóga közvetlen közelében. A különleges hangulatú emlékmű a gázkamrák előtti vetkőzőhelyiséget szimbolizálja, készítője Kutas László szobrász és éremművész. 

Borítókép: Pluzsik Tamás

Legnépszerűbb cikkek