| 2020. március. 20. | 2 perc olvasás

Sopronban is sok ember megy ki az utcára?

Az interneten rengeteg olyan kép kering, amelyeken sok ember tartózkodik az utcán, különböző közösségi tereken. Annak ellenére, hogy az új típusú koronavírus megállításáért küzdő hatóságok és szervezetek kommunikációja határozottan javasolja a lakosságnak, hogy csak az hagyja el az otthonát, akinek ez feltétlenül fontos, de ők is csupán halaszthatatlan esetben. Így ezt hangsúlyozta Győrfi Pál is a Magyarország Kormányának napokban megjelent tájékoztató videójában is. Pénteken megnéztük, hogy Sopronban hányan fogadják meg a tanácsot, amely most életeket menthet!

- A koronavírus nagyon gyorsan terjed, ezért azzal tudjuk a legtöbbet tenni ellene, ha lelassítjuk - világított rá az Országos Mentőszolgálat szóvivője a videóban. - Ezt úgy érhetjük el, ha a találkozásaink számát minimálista csökkentjük. Fontos, hogy kerüljék azokat a helyeket, ahol többen vannak, ezért az éttermek, a kávézók és az üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva. Csak az élelmiszerüzletek, a drogériák és a patikák jelentenek kivételt - fejtette ki.

Győrfi Pál azt is elmondta a videóban: tarstanak legalább 1 méteres távolságot más emberektől, de ha lehet, álljanak 2 méterre! A szakértők azt is kérik, hogy a szűk családi találkozókon kívül minden más összejövetelt halasszanak el. Lehetőség szerint csak akkor hagyják el otthonaikat, ha élelmiszert vásárolnak, vagy másoknak, így az időseknek segítenek. Szabadba, ha lehet, csak családtagjaikkal menjenek. 


fotó: Griechisch Tamás

- Tudjuk, hogy ezek a döntések nem könnyűek és lemondással járnak - emelte ki a szóvivő. - De meg kell hoznunk őket, különösen idős honfitársaink védelme érdekében. A felelősség mindannyiunké, vigyázzunk egymásra! - hangsúlyozta.


fotó: Griechisch Tamás

Pénteken fotósunk kiment Sopron utcáira, hogy megtudjuk, vajon mennyien vannak kint városunk utcáin, közterületein. A kora délután készült fotókon nem látszik túl sok járókelő, de tulajdonképpen minden korosztály képviselteti magát - idős emberek is. Ez azért meggondolandó, mert a statisztikák szerint ők a legveszélyeztetetebb korosztály az új típusú koronavírus-járvány tekintetében - ezért emeli ki a kormány, illetve számos szakmai fórum is, hogy az ő biztonságuk érdekében nagyon fontos lenne, hogy otthon maradjanak. Ráadásul, számos más magyar város mellett Sopron önkormányzata is bejelentette, hogy segít a szépkorú polgárokon.


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek