| 2020. június. 4. | 1 perc olvasás

Sopronból rajtolt a mintegy 2020 kilométeres Trianon-maraton

Juhos Gábor lelkes hazafiként számtalanszor bizonyította rátermettségét. Most nekivágott egy körülbelül 2020 kilométer hosszú maratonnak, hogy a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján tolmácsolja Európának a magyarok üzenetét. A nem mindennapi teljesítményt kívánó attrakció Sopronból rajtolt el, június 4-én, csütörtökön.

A trianoni békediktátummal Romániához csatolt Székelyhídon született Juhos Gábor (55) három évtizeddel ezelőtt vált ismertté, amikor 1989-ben, amikor még Tőkés László ceausescui diktatúra elleni megszólalása előtt másodmagával elgyalogolt Budapestről Párizsba, a romániai falurombolás ellen tiltakozva.

A későbbiekben többnyire egyedül vállalt többszörös maratoni futásokat egy-egy jeles magyar nemzeti, illetve egyetemes ügy felkarolására. Futott így már ötszáz kilométeres maraton Székelyföld körül a székely autonómiáért, futott ezer kilométert a reformáció ötszázadik évfordulójának tiszteletére, majd 2018-ban, a Magyarok Világszövetsége alapításának 80. évfordulójának tiszteletére elfutott a Vereckei-hágóról Ópusztaszerig.

Más nemes ügyre is kapható volt Juhos Gábor. Amikor pár évvel ezelőtt körbejárta a világot annak a híre, hogy Bereckben eladó vált az ágyúöntő Gábor Áron szülőháza, akkor ugyancsak ő volt, aki mentő szándékkal, önerőből megvásárolta azt azért, hogy az az egyetemes magyarság birtokában maradhasson.

Trianon századik évfordulójára azt tervezte, hogy a tavaly Budapestről Versailles-ig gyalogló Trianon-menet gesztusát kiegészítve, idén Versailles-ból tiltakozó futással teszi teljessé a magyarság Európának szánt üzenetét. A koronavírus okozta világjárvány keresztülhúzta terveit. Így született meg a gúnyhatár mentén haladó Trianon-maraton terve, amelynek becsült hossza 2020 kilométer.

Juhos Gábor rajtját befogadta Sopron város önkormányzata, amely 2020. június 4-én 16 óra 30 perckor koszorúzta meg a hűség zászlaját. A rajtnál támogatólag jelen volt a Magyarok Világszövetségének Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete és a Trianon Társaság Soproni Tagozata – tudtuk meg a két szervezet vezetőjétől, Pap Gyöngyitől és Tóth Andrástól.

Juhos Gábort futásának első szakaszán elkíséri Fuksz Sándor, az MVSZ korábbi elnökhelyettese, aki egyben az MVSZ Felvidéki Országos Tanácsának az elnöke.

Legnépszerűbb cikkek