| 2022. március. 20. | 3 perc olvasás

Soproni tinik a crossfit világában

A fiatalok minőségi mozgásra nevelése az elsődleges célja Kovács Adriánnak, aki évtizedek óta a sport szerelmese. Mint sportoló, edző és édesapa is tudja, mennyire fontos, hogy a gyerekek megtalálják a nekik való mozgásformát. Innen jött az ötlet, hogy szombatonként Sopron egyik legnagyobb edzőtermében díjmentes tini edzést tart 12-14 éves gyerekeknek. Ezáltal a legfiatalabbak is belekóstolhatnak a funkcionális edzés világába, mindezt egy világbajnoki ezüstérmes edző segítségével.

Meglátogattuk a szombati tini edzést, ahol hétről hétre egyre több gyerek veti bele magát a funkcionális edzés világába. A megszokott iskolai környezetből és a tanórai körülmények közül kiszakadva, egy felszerelt edzőteremben próbálhatják ki a fiatalok a saját testsúlyos edzéseket. Az órát Kovács Adrián világbajnoki ezüstérmes crossfit-edző tartja, aki elmesélte, hogy ugyan már 4 éves korától sportol, de ezt a fajta edzésformát ő maga is 13 évesen kezdte el.

Fotó: Máthé Alexandra

„Akkor még ugyan nem így hívták és nem volt ilyen fejlett eszközpark hozzá, de könyvekből, magazinokból ellestük, hogyan kellene csinálni. Aztán a világ is felismerte, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a szakágban, és megtervezték hozzá az eszközöket. Amikor kitaláltam ezt a tini programot, akkor az volt a célom, hogy megismertessem a gyerekekkel a minőségi mozgást, ebben az ötletben a konditerem tulajdonosai maximálisan támogattak, amiért nagyon hálás vagyok. Ezeken a szombati edzéseken ennek a korosztálynak még nincsen szüksége nagy súlyokra és gépekre. Leginkább saját testsúlyos gyakorlatokat végeznek, de nyilván az ittlét és a tapasztalatszerzés segít abban, hogy a későbbiekben magabiztosan eligazodjanak az edzőtermek világában" – hangsúlyozza Kovács Adrián.

Fotó: Máthé Alexandra

"Én minőségi mozgás alatt azt értem, hogy megtanulják, bármilyen eszközzel lehet edzeni, ha az alapok megvannak. Egy gumikötéllel és egy demizsonnal is lehet szuper edzést végezni. Nagyon jók a szabadtéri kondiparkok is, de ahhoz, hogy helyesen és sérülésmentesen tudják elvégezni a feladatokat, érdemes néhány órát rászánni az alapok elsajátítására.

A Cutler Kid's díjmentes szombati edzéseire előzetes bejelentkezés szükséges. Jelenleg 12-14 éves fiúkat és lányokat várunk. Ez a korosztály jól motiválható, és azt látom, hogy nagyon ügyesek, élvezik is a szombati alkalmakat.

A foglalkozásokon hasznos mozgásmintákkal találkoznak a diákok. A fejlődő szervezet erősítése, a mozgásfejlesztés, a mozgáskoordináció- és testtartásjavítás, az állóképesség fejlesztése ebben a korban kiemelten fontos. De a stresszlevezetés is cél, hisz a sport nemcsak a testet fejleszti, hanem mentálisan is erősít.

Fotó: Máthé Alexandra

Azt tapasztaljuk edzőkollégáimmal együtt, hogy óriási hiányosságok vannak a fiatalság edzettségében. Rendkívül gyenge a törzsizomzatuk, a mélyhátizom fejletlen, nagyon előre esik a válluk, rossz a testtartásuk. Köszönhető ez az ülő életmódnak, a telefonnyomkodás miatti helytelen nyaktartásnak. Ezeken az edzéseken többek között ezeket az izmokat is erősítjük.

A szülők felelősségét is érdemes hangsúlyozni. Szerintem nagyon fontos, hogy szülőként minél több sportággal megismertessük a gyerekeinket. Legyen szó egyéni vagy csapatsportról, jó, ha minél több sportágba belekóstolnak, mert mindegyik sport fejleszt valamit. Jómagam úszással kezdtem, majd kipróbáltam a focit meg a küzdősportokat, és végül a funkcionális edzés maradt az, amit már régóta gyakorlok.

Fotó: Máthé Alexandra

A szülői példamutatás is rendkívül fontos, az, hogy mit lát a gyerek: a szülei mennyire élnek egészséges életmódot. Legyen szó akár a mozgásról, akár az étkezésről, a szavaknál lényegesebbek a tettetek, az, hogy mi magunk hogy élünk.

Én azt szeretném átadni a hozzám járó gyerekeknek és felnőtteknek is, hogy csak a becsületes, kemény munkának van értelme, és annak meg is lesz a gyümölcse. Talán ebben példát is tudok mutatni.

Azt gondolom, hogy ebben a korban fontos az edző személye is. Egyrészt azért, hogy a szülő rá merje bízni a gyerekét az edzőre, és a gyerek el is fogadja annak javaslatait. Az is előny, ha a gyerek motiváltan érkezik. A mi edzéseink fegyelmezetten, de nagyon jó hangulatban telnek. Úgy érzem, tisztelnek a fiatalok és szépen csinálják, amit kérek. Nagyon jó a közösségünk is. Támogatják és motiválják egymást a srácok, így öröm velük a munka.”

Fotó: Máthé Alexandra

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Címkék: sport

Legnépszerűbb cikkek