| 2022. március. 11. | 3 perc olvasás

Szeretetből született alkotások

Ha kreatvitásról van szó, Baloghné Anikó nem ismer határokat: mindig képes meglepetést szerezni újabb és újabb fantáziadús ötleteivel és alkotásaival, melyekkel többnyire másokat örvendeztet meg.

Amióta az eszét tudja, mindig is kreatívkodott valamit Anikó: mielőtt több mint 15 évvel ezelőtt nyugdíjba ment, gyermekotthoni nevelő volt, és már akkor is mindig volt valami a kezében. Azóta még több az ideje, melyből bőven áldoz mások megsegítésére is.

Fotó: Máthé Alexandra

– Önkéntes segítői pályafutásom úgy kezdődött, hogy pánikbetegséggel és mélydepresszióval kórházba kerültem – mesélte. – Akkor határoztam el, hogy ha meggyógyulok, mindazt a szeretetet és támogatást, amit ott kaptam, továbbadom másoknak. Kiderült, hogy a tüneteimet pajzsmirigy-alulműködés okozta. A három hetes kezelés végén felajánlottam, hogy segítek másoknak, így kerültem az Uszoda utcába.

Fotó: Máthé Alexandra

Anikó már 11 éve tart önkéntesként kézműves foglalkozásokat pszichiátriai betegeknek. A nappali ellátásra szorulók alig várják, hogy megérkezzen Anikó, aki nem tud annyi szeretetet adni nekik, amennyit százszorosan ne kapna vissza. A „kis betegeivel” már egy pillantásból tudják egymásról, hogy kinek milyen napja van. Az aktív nyugdíjas természetesen otthon sem tétlenkedik.

Fotó: Máthé Alexandra

– 2013-ban csatlakoztam a Facebookon szerveződött Óriástakaró csoporthoz – részletezte. – A jó szándékú hölgyekből verbuválódott közösséggel először egy rekordméretű, 625 négyzetméteres óriástakarót készítettünk, amelyet – kisebb darabokra szétbontva – 1500 rászoruló gyermeknek ajándékoztunk tovább. A következő évi takarónkkal megdöntöttük az előző évi csúcsot, egy évvel később pedig egy 20 oldalas mesekönyvet horgoltunk, amelynek lapjai egy méterszer egy méteres szeretettakarókból álltak. A műremeket a GYIK Rendezvényházban is meg lehetett tekinteni.

Azóta Anikó több mint 300 koripot horgolt koraszülött gyermekeknek.

A pandémia időszaka remek lehetőséget kínált arra, hogy a Lila Akác Idősek Klubjának tagjaival varrókört szervezzenek. Pihepuha anyagokból készítenek imádnivaló babákat, malacokat, cicákat, bárányokat, nyuszikat, kutyusokat, békákat, házacskákat, levendulapárnákat és -szíveket. Az idős nénik lelkesen látják el a csoportban a saját feladatkörüket, és remegő kézzel jelölik meg a figurákat a saját kézjegyükkel. A munkát Anikó irányítja, az alkotásokat pedig –, melyek között nincs két egyforma – kisgyermekeknek ajándékozzák.

Fotó: Máthé Alexandra

A másik projektjük az, hogy boldogságkavicsokat festenek, melyek közül tavasszal 150-et fognak elhelyezni a város különböző pontjain.

Fotó: Máthé Alexandra

– Mivel mindig is bennem volt az alkotás vágya, lassan végigmegyek az egész palettán – tette hozzá nevetve. – Szívesen inspirálódom a Pinterestről. Néhány éve harisnyavirágokat készítettem, sőt még tanfolyamot is tartottam az érdeklődőknek. Újabban medálokat, fülbevalókat és könyvjelzőket öntök kristály epoxi gyantából, melyeket a kertünkből szedett virágokkal díszítek barátnőm, Gergelyné Enikő segítségével. A másik kedvenceim a rózsababák, amelyeket zoknikból varrok.

Fotó: Máthé Alexandra

Anikó az alkotásait teljes szívéből készíti, melyekért cserébe soha nem várt el semmit: egy ölelés, egy mosoly mindig is elég volt neki viszonzásként. Az utóbbi időben azonban tejcukor- és lisztérzékennyé vált, ezért speciális étrendet volt kénytelen kialakítani magának. Rengeteget köszönhet a családjának, akik mindenben támogatják. Egyes alkotásaiért mégis kénytelen egy minimális összeget kérni, hogy kevéske nyugdíját kiegészítse. Megrendelésre is nagyon szívesen dolgozik. Elérhetősége: +36 70 286 5068

Fotó: Máthé Alexandra

Borítóképet készítette: Máthé Alexandra

Címkék: kézműves

Legnépszerűbb cikkek