| 2021. április. 10. | 1 perc olvasás

Szombattól lehet beiratkozni az általános iskolákba, 95 ezer hatéves gyerek készül első osztályba

Az általános iskolát szeptemberben kezdő, leendő első osztályosokat a napokban kell beíratni a kiválasztott intézményekbe. A járvány miatt idén is online jelentkezést javasolnak a szülőknek, ehhez már április 10-én, szombaton megnyitják a Kréta-rendszert használó iskolák esetében a jelentkezési felületet - mondta a Magyar Nemzetnek a Klebelsberg Központ elnöke.

Az április 15-16-án esedékes általános iskolai beiratkozás több mint 95 ezer leendő elsőst érint. Hajnal Gabriella a lapnak elmondta, az online beiratkozáshoz már április 10-én, szombaton megnyitják a Kréta-rendszert használó iskolák esetében a jelentkezési felületet. "Az elektronikus beiratkozáshoz csak a lakcímkártyát kell feltölteni, személyesen elég lesz a szeptemberi tanévkezdéskor bemutatni a dokumentumokat a kiválasztott iskolában. Most kell jelezni továbbá azt is, hogy a gyermek a kötelezően választandó órák közül hittanra vagy etikaórára fog járni" – mondta.

Jelezte azt is, hogy a saját körzetébe tartozó gyermeket minden iskola köteles felvenni, de ha a körzetes gyerekeken felül marad még férőhely, azt a körzeten kívüli diákokkal is feltölthetik az intézmények. Természetesen senkinek nem kötelező a helyi körzetes iskolát választania, és fontos tudni azt is, hogy az általános iskolák nem tarthatnak felvételi vizsgát. Alkalmasságit azonban szervezhetnek például a sportiskolák.

Hajnal Gabriella elmondta azt is, hogy az Oktatási Hivatalhoz benyújtott kérelmek alapján mintegy 16 ezer hatéves gyermek marad további egy tanévet az óvodában. Az iskolakezdést egy évvel halasztók idei létszáma nagyságrendileg nem változott tavalyhoz képest.

Sopronban szeptembertől 777 kisgyerek válik tankötelessé, közülük 641-en fogják megkezdeni tanulmányaikat. A térségben összesen 25 óvodai egységből érkeznek gyermekek - nyilatkozta korábban Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója. 

 

A borítókép illusztráció.

Legnépszerűbb cikkek