| 2021. december. 16. | 3 perc olvasás

Szorongásmentes karácsony

Már novemberben fel vannak díszítve az üzletek a plázákban, szól a karácsonyi zene. Idejében jelzik, hogy a fogyasztói társadalom elvárásainak megfelelően vásárolnod kell. Hisz ez a szeretet ünnepe, ilyenkor illik megajándékozni a szeretteinket. A social media felületeiről ömlenek az adventi koszorús, karácsonyi családi fotózáson készült, családi idillt megjelenítő képek.

Pusztán ezek a dolgok is képesek szorongást kiváltani emberekből. De akkor még ott vannak a decemberben gyakrabban előforduló társasági események. A céges összejövetelek, rokonlátogatások, baráti események. Van, aki imádja ezeket, és van, akiben komolyan felerősíti az aggodalmas gondolatokat. Aztán jönnek az elvárások a szülőktől. „Ugye idén hozzánk jöttök szenteste? Vagy: remélem, eljöttök a nénikédhez, már ezer éve nem voltatok. Remélem, idén valami rendes ebéddel vársz minket karácsonykor. A céges partin feltétlenül ott a helyed, ugye hozod a párodat is? Az ilyen és ehhez hasonló mondatok képesek megkeseríteni a legszentebb ünnepet is.

A karácsonyi időszaknak a szépsége mellett megvan a nehézsége is. Sokan úgy érzik, ilyenkor kötelező boldognak lenni. Ilyenkor szeretni kell mindenkit. Ha ez nem jön magától, akkor nagyon nagy belső feszültséget tud szülni, ha erőltetni próbáljuk.  

Az évben két olyan esemény van, ami után a legtöbben elválnak: az egyik a családi nyaralás, a másik a karácsony. Ilyenkor vannak ugyanis a családok a legtöbbet együtt, és ez bizony szülhet feszültségeket. Az alapproblémákat még jobban felerősítik a „karácsonyi elvárások”: szépnek lenni, jónak lenni, kedvesnek lenni.
Ilyenkor mindenki a legszebb arcát akarja mutatni, még akkor is, ha belül szétfeszül. Ez aztán megy egy darabig, és végül elég egy rosszul sikerült bejgli vagy egy rosszul befaragott karácsonyfa, és robban a bomba.
De ne feledkezzünk meg azokról sem, akik egyedül töltik az ünnepeket. Bármelyik korosztályról is van szó, nehéz azzal szembesülni, hogy míg mi egyedül vagyunk, addig mások látszólag tökéletes harmóniában töltik karácsonyt.
A karácsony komoly kihívásokat tartogat. Óriási stressz, hogy minden időben meglegyen, elkészüljenek a karácsonyi fogások, beszerezzük a személyre szóló ajándékokat. Mindenkinél tiszteletünket tegyük, akinek megígértük.  

Mit tehetünk a karácsonyi szorongás ellen?

- Először is töröljük ki a karácsonyi szótárunkból a KELL szót!
- Próbáljuk a hagyományokat, szokásokat egyfajta lehetőségként, vonalvezetőként értelmezni, amitől el      lehet térni. Igyekezzünk kialakítani azokat a szokásokat, amikkel tudunk azonosulni, és nem okoz         gondot  a megvalósításuk.
- Fogadjuk el, hogy vannak, akik attól boldogok, hogy már novemberben fényárba öltöztetik az     otthonukat, és több héten keresztül mindennap meghallgatják a karácsonyi slágereket, és vannak olyan   emberek is, akik falra másznak ettől az egésztől, és jóval szolidabban élik meg az évnek ezeket a napjait.
- A határok kijelölése is csökkenhet a stresszen. Ne ígérjünk olyat, amit nem szívesen vállalunk be, vagy   erőn felüli teljesítmény a megvalósítása.
- Ne akarjunk mindenkinek megfelelni, sokan azért roppannak össze, mert görcsösen ragaszkodnak     ahhoz, hogy minden tökéletes legyen.
- Ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz!
- Ne higgyünk el mindent a social media-felületeknek!
- Ne gondoljuk, hogy attól lesz meghitt és szép a karácsony, ha az év legbonyolultabb menüsorát főzzük   le, majd hullafáradtan esünk be a karácsonyfa alá.
- Nem a karácsonyfa mérete dönti el, hogy kinek szebb a karácsonya.

Azért viszonylag ritka, hogy valaki teljesen egyedül töltse az ünnepet. Ha van egy barát, rokon, szomszéd, és vágyunk a társaságára, akkor ne legyünk restek kezdeményezni egy találkozást. Azonban ha csak arra vágyunk, hogy magunkra zárjuk az ajtót, és bekuckózva megnézzünk egy filmet, az is teljesen rendben van. Nincs arra recept, kit mi tesz boldoggá. 

A környezetünknek jelezhetjük, hogy mi okoz nehézséget nekünk ebben az időszakban. Mivel tudnának segíteni. Próbáljunk türelmesek lenni mind önmagunkkal, mind másokkal szemben.

Gyakorlati tippek:

A család minden tagját be lehet vonni az előkészületekbe, nem kell egyszemélyes harcot vívni az elemekkel. Egy jól megtervezett feladatlista is sokat tud segíteni.
Ne hagyjuk az utolsó percre az ajándékok vásárlását! Lehetőleg ne a legnagyobb tumultusban vásároljunk. Érdemes konkrét bevásárlólistát készíteni. Egyrészről így biztos nem marad ki semmi, rövidítjük a boltban eltöltött időt, illetve nem vásárolunk fölösleges dolgokat.  

Kívánunk mindenkinek, stresszmentes, békés ünnepet!

Képek forrása: Pixabay.com

Legnépszerűbb cikkek