| 2023. március. 25. | 3 perc olvasás

Tavaszi nagytakarítás vegyszermentesen

A húsvétot megelőző időszak a legtöbb háztartásban a tavaszi nagytakarításról szól. Talán éppen most érkezett el az ideje annak, hogy megbarátkozzunk a környezetbarát tisztítószerekkel, amelyek nemcsak olcsóbbak, de hatékonyabbak is a vegyszereket tartalmazóaknál.

Nagyanyáink jól ismerték a háztartásvezetés titkait. A házban vagy a ház körül fellelhető anyagokat használtak, amelyek nem károsak sem az egészségre, sem a környezetre. Egyes kutatások szerint ugyanis a tisztítószerekben található vegyszerek belélegzése takarítás közben legalább olyan ártalmas a tüdőnek, mint a dohányzás.

Melyek azok az összetevők, amelyeket érdemes kerülni?

Mindenekelőtt a kőolajszármazékok, parabének, formaldehid, SLS, szulfátok, szintetikus adalék- és illatanyagok, színezékek, optikai fehérítők és a klór. Ezek egyébként nemcsak a tisztító-, hanem a kozmetikai szerek zömében is megtalálhatók.

Készítsünk saját tisztítószert!

A legtöbb természetes tisztítószer ugyanazokból az alapanyagokból épül fel.

 A házi szerek összeállítása mindössze néhány percbe telik, viszont nem ártunk vele sem az egészségünknek, sem a környezetünknek, rengeteg pénzt spórolhatunk vele, és még hatékonyabbak is, mint méregdrága vegyszeres társaik.

Az ökotakarítás fontos eleme, hogy a takarítószerek házilag, természetes anyagokból készüljenek. Több generáció szorgos házimunkával sok tapasztalatot gyűjtött már össze a vegyszermentes takarításhoz, mosáshoz használt szerekről. Néhány fontos dolgot azért szem előtt kell tartani. Százszázalékos töménységben erősen maró hatásúak is lehetnek, és semmiképpen ne együk vagy igyuk meg egyiket sem! A felhasználás során viszont már csekély mennyiségben kerülnek az egyes tisztítószerekbe.

 A természetes alapanyagokból készült tisztítószerek általánosságban kímélik a bőrt, és nem irritálnak, ha takarítás közben belélegezzük őket. Nem lesz több kimart, vegyszeres kéz és orrfacsaró klórszag. Ugyancsak tapasztalatok igazolják, hogy a természetes anyagokkal tisztított felületek tovább tiszták maradnak, így ritkábban kell takarítani.

Mit mire használhatunk?

Citrom – vízkőoldás, zsíroldás, fertőtlenítés, szagtalanítás

Citromsav – erős vízkőoldó; fürdőszobai és konyhai felületek, WC tisztítására

Ecet – általános lemosás, felmosás, fertőtlenítés, ablak-üveg-tükör tisztítása, vízkőoldás

Szódabikarbóna – általános csodaszer, szagtalanításra, penész ellen és duguláselhárításra is bevethető

Kukoricakeményítő – ablak- és szőnyegtisztításra, mosásra, zsíroldásra, extra erős súrolószer készíthető belőle

 Mosószóda – mosáshoz, áztatáshoz, vízlágyításhoz, mosogatáshoz, takarításhoz és felületek tisztításához, általános tisztítószer

Mosószóda, mosószappan, nátrium-perkarbonát (folttisztító só) együtt – mosásra

Illóolajok – házi tisztítószerek illatosítása, fertőtlenítés és öblítő helyett

A gőz erejéről is ejtenünk kell néhány szót. A gőztisztítóval zéró tisztítószer-használat és minimális vízfogyasztás mellett takaríthatunk költséghatékonyan és higiénikusan a lakás összes helyiségében. A háztartási baktériumok 99,99 százalékát megszünteti, és a nehezen elérhető helyeken is sikereket érhetünk el vele.

A takarítás sztárja

Egy remek természetes alternatíva, ami ráadásul hulladékmentes változatban is elkészíthető a vegyszermentes tisztítókendő.

Hozzávalók: 1-2 evőkanál mosószappan reszelve, 1-2 dl ecet, 3 dl meleg víz, 10-15 csepp illóolaj (pl. kakukkfű: antimikrobiális, antibakteriális és szagtalanító hatású)

Elkészítés: Vegyünk elő egy nagyobb, zárható üveget vagy dobozt. Tegyük bele a tetszés szerinti méretre vágott, jó nedvszívó képességű textileket (feldarabolt régi póló, konyharuha, törölköző, pelenka stb.). A szappant oldjuk fel meleg vízben, és adjuk hozzá az ecetet és az illóolajat, majd a keveréket öntsük rá a rongyokra. Ezután kétféleképpen járhatunk el: hagyhatjuk ebben a keverékben a rongyokat, ebben az esetben viszont a használat előtt kicsit ki kell majd nyomkodni őket. Ám úgy is elkészíthetjük, hogy a tálban lévő keverékbe egyesével megmártóztatjuk a kendőket, és kicsavarva, összehajtogatva tesszük a tárolóedényünkbe.

Fürdőszobában, WC-ben, konyhában ragyogó, fertőtlenített felületeket kapunk. Általános törlésre, lemosásra, felmosásra, sőt autótisztításhoz is használhatjuk: mindenre, amire az egyébként eldobható tisztítókendőket. Annyi a különbség, hogy a mi rongyocskáinkat nem kell eldobni: használat után mossuk ki, és használjuk azokat újra meg újra.

Mennyit takaríthatunk meg?

Elég nehéz 1-2 evőkanál reszelt szappan vagy 10 csepp illóolaj árát kiszámolni, de maximum 100 forintból kijön a tartós, újrahasznosított takarítókendő-csomagunk, amit bármikor után tudunk tölteni. A vegyszeres higiénikus kendők ára csomagonként megközelíti az 1000 forintot is. A környezetbarát kendők ennél még borsosabb áron kaphatók, ráadásul arra is ráírják, hogy öko, ami bizonyítottan nem az, de természetes hatóanyagot IS tartalmaz a többi, sok káros mellett. Viszont ha otthon készítjük el, garantáltan mindenmentes, öko, bio, organikus lesz, és még a zero waste életformát is támogatjuk.

Forrás: divany.hu, otthonokesmegoldasok.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek