| 2019. augusztus. 7. | 2 perc olvasás

Tisztelgés a vadászpilóta emléke előtt

75 évvel ezelőtt, 1944. augusztus 7-én halt hősi halált Vitéz nemes Molnár László hadnagy Káld térségében. Hazánk legeredményesebb vadászpilótájának sírja Sopronbánfalván a Hősi Temetőben található, melyet gépének elgörbült légcsavarja díszít. A család és Vitéz nemes Molnár László tisztelői szerdán délelőtt helyezték el sírjánál a megemlékezés koszorúit.

Családtagok és tisztelők gyülekeztek szerdán délelőtt a híres légcsavaros sírnál a sopronbánfalvi Hősi Temetőben, hogy fejet hajtsanak a 75 esztendővel ezelőtt hősi halált halt Vitéz nemes Molnár László hadnagy emléke előtt. A soproni kötődésű vadászpilóta a magyar hadtörténelem kiemelkedő alakja volt. Családi gyökereinek köszönhetően tudatosan készült katonának. A magyar 101-es Puma vadászrepülő-osztály kötelékében teljesítette szolgálatát a 2. világháborúban messerschmitt 109 G 6-os gépével. Haláláig 25 légi győzelmet aratott, ezzel hazánk legeredményesebb vadászpilótája volt. 1944. augusztus 7-én halt hősi halált Káld térségében, amikor német rombolókat kísért és egy amerikai gép lelőtte ejtőernyőn. Ez a tett a Genfi egyezmény legsúlyosabb megsértése volt. Halála után majdnem egy hét múlva találták csak meg. Sírhelyre a bánfalvi Hősi Temetőben lelt, temetésére egykoron rengetegen jöttek el. A család 75 éve óvja emlékét, rokonai mind a mai napig gyakorta idézik fel Vitéz nemes Molnár László hőstetteit. A megemlékezésen részt vett Dr. Orbay Judit is, akinek a vadászpilóta a nagybátyja volt. Bár személyesen már nem ismerhette, de a szívében ott él mind a mai napig édesanyja öccse. A rokonok és a tisztelők a megemlékezés végén elhelyezték a tisztelet koszorúit és virágait a sírnál.

Dr. ifj. Sarkady Sándor tudományos kutató, történész a Sopronmédia kérdésére elmondta:  Vitéz nemes Molnár László is, mint minden hősi halott, először egy fakereszt alatt aludta álmát itt a csonka magyar haza legszebb hősi temetőjében, de édesapja rövid időn belül elkészítette azt a síremléket, amelynek csodájára járnak az emberek. Mindenki, akinek jelent valamit a magyar repülés története és hadtörténelem egyszer elzarándokol ide a légcsavaros sírhoz.

Vitéz nemes Molnár László fotójáért köszönet Dr. Ifj. Sarkady Sándornak, Szentivány-Lukács János archívum.
Vitéz nemes Molnár László fotójáért köszönet Dr. Ifj. Sarkady Sándornak, Szentivány-Lukács János archívum.

Legnépszerűbb cikkek