| 2021. május. 6. | 2 perc olvasás

Tizenhét új kerékpáros pihenőhely várja a bicikliseket a Sopron-Fertő térségben

A Sopron-Fertő térségben 17 helyszínen létesültek kerékpáros pihenőhelyek, melyek hozzájárulnak a térségi kerékpáros turizmus fellendüléséhez, komfortosabbá téve a biciklizés élményét. A fejlesztéseket csütörtökön mutatták be Hidegségen, a polgármesteri hivatalnál kialakított pihenőhelynél.

Egy átfogó projekt részeként létesültek 17 helyszínen kerékpáros megállópontok, pihenőhelyek. Ezeken a helyszíneken egységes utcabútorok: padok és asztalok, valamint több helyen ivókút szolgálja a kerékpáros turisták pihenését. A pihenőhelyeken a kerékpárosok nagyméretű táblákra kihelyezett térképekkel is találkozhatnak. A térképek kerékpárral bejárható változatos útvonalakat, tematikus túrákat jelölnek.

A táblákon a könnyen értelmezhető útvonalak mellett a szükséges információk is megtalálhatóak, mint például a túra nehézsége, hossza, a terepviszonyok, és hogy kiknek ajánlják azokat elsősorban. Fertőrákoson és két fertődi helyszínen nyilvános illemhellyel is ellátott, magasabb komfortfokozatú pihenő is megvalósult. Fertődön létesült egy csillagtúra-központ, amely kölcsönző és szervizhelyiséget is magában foglal. Bérelhető kerékpárokat is beszereztek, a mintegy 40 darabos flotta darabjait (felnőtt, több méretű gyermek és tandem bicikliket) a fertődi központban lehet majd kikölcsönözni.


fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője kerékpárral járta be a környező települések pihenőhelyeit. Elmondta: Sopron és térsége kiemelt turisztikai térség, ahol számos fejlesztés valósul meg a magyar kormány támogatásával.  - Most egységes arculattal alakítottunk ki pihenőhelyeket a kerékpárosok számára, ami azért is lényeges, mivel térségünkben is egyre népszerűbb a kerékpáros turizmus. Nagyon nagy előrelépés ez a térség számára, és bízom abban, hogy mihamarabb birtokba vehetik a turisták - tette hozzá.

Dévényi Zoltánné, Hidegség polgármestere is örömmel fogadta a beruházást, melyet a kerékpáros turisták és a falubeliek is használhatnak.


fotó: Griechisch Tamás

- Ez egy hiánypótló beruházás. A környező falvakban probléma volt, ha egy család kerékpározott, vagy a turisták indultak útnak a vidéken nem mindig találtak megfelelő pihenőhelyet, a meglévő pihenőhelyeken pedig nem volt megfelelő az infrastruktúra. Fontos, hogy tájékoztató táblák is segítik a környéken túrázókat. Ezzel is megoldódik egy probléma, hiszen korábban a kerékpárosok nehezen tájékozódtak, a megfelelő útvonalat nem látták maguk előtt – hangsúlyozta a fejlesztő cég vezérigazgatója, Kárpáti Béla.


fotó: Griechisch Tamás

A Tómalom fürdőnél, Hidegségen és Bükön kerékpáros forgalomszámlálókat is kihelyeztek, melyek adatai már nyilvánosan is elérhetőek a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. honlapjáról.

A Sopron-Fertő turisztikai térségben komplex kerékpárosbarát fejlesztések valósulnak meg több mint 600 millió forintos forrásból, melynek részeként meglévő utak újultak meg, emellett szervizpontok, kölcsönzők és pihenőpontok hálózata jött létre. A projekt célja a Sopron-Fertő turisztikai térség teljes területén a kerékpáros turizmus élénkítése és a kerékpárosbarát szolgáltatások fejlesztése. 

Konzorciumi tagok:Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (konzorciumvezető); Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ; Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek