| 2022. április. 14. | 6 perc olvasás

Tojásfestés természetes anyagokkal

A húsvéti tojásokat nemcsak azért érdemes növényekkel festeni, mert nem szeretjük a természetellenes színű tojásokat, hanem azért is, mert a végeredményt el lehet fogyasztani, ráadásul még a környezetünket is kíméljük.

Ragyogó színekben pompázó húsvéti tojások képeivel van tele az internet, és akadnak köztük olyanok is, amelyeket természetes alapanyagokkal festettek be. A rossz hír az, hogy ezeket az élénk színeket fehér héjú tojások befestésével értik el, ilyet viszont itthon sajnos már nem lehet kapni. A mi világosbarna héjú tojásainkat természetes módszerekkel elsősorban sötétebb árnyalatúra tudjuk befesteni, de a végeredményben, higgyük el, nem fogunk csalódni.

A tojás színén állítólag lehet világosítani azzal a módszerrel, ha azonos mennyiségű vizet és ecetet összekeverünk, annyit, hogy a tojásainkat ellepje. A kifújt tojásokat beletesszük, és forrásig melegítjük, közben pedig a tojásokat többször is megforgatjuk. Ezután langyosra hűtjük azokat, és dörzsi szivaccsal ledörzsöljük róla a barnaságot. (Részletek a anapfenyillata.hu oldalán.) Arra is érdemes figyelni, hogy milyen edényt használunk a tojásfestéshez, mert a természetes színezék azt is befoghatja.

A művelet a tojás megtisztításával kezdődik

Festés előtt a nyers tojásokat szappannal és vízzel érdemes megmosni, mert a felületükön lévő esetleges zsiradék megakadályozhatja, hogy a festék rögzüljön így a színezőlé jobban megfogja a héjukat.

A tojás díszítése

Millió hagyományos technikával lehet a tojásra ábrákat varázsolni. Bevált, egyszerű és természetes módszer, hogy a virágok, fűszernövények leveleit (gyermekláncfű, ibolya, petrezselyem) egy nejlonharisnya segítségével a tojásra rögzítjük, azaz a tojásra illesztjük a levelet, majd a harisnyadarabot rászorítjuk, és a két végén szorosan megkötözzük. A levél alatt megmarad a tojás eredeti színe, ott nem fogja be ugyanis a színezőlé.

Maga a festés

A húsvéti tojásokat lehet forró vagy hideg módszerrel is festeni. Ha a forró módszert választjuk, nem kell keményre főzni festés előtt a tojásokat, mert azok ilyenkor a festéklében főnek meg. A hideg módszert és az előfőzést akkor érdemes választani, ha kisgyerekeket is bevonunk az alkotásba, és nem szeretnénk, hogy bajuk essen.

Meleg módszer: a nyers, de már megtisztított, feldíszített tojásokat egy edény aljára helyezzük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi őket, és hozzáadjuk a színezőanyagot. A főzőlébe adjunk ecetet is (félliterenként 4 evőkanálnyit), ez segíti ugyanis a szín megtapadását a tojáshéjon, és még szebb lesz az eredmény. Ebben a lében főzzük legalább 15-20 percig a tojásokat. Hagyjuk őket pár órán át a színezőlében, de az sem baj, ha egy éjszakát ott töltenek, ebben az esetben ugyanis még erőteljesebb színeket érünk el.

Hideg módszer: a főzőlevet előre elkészítjük (legalább 15 percet főzve azt), hozzáadjuk az ecetet, majd több órára belehelyezzük a megfőzött, feldíszített tojásokat. Áztatás után a tojásokat vegyük ki a léből, szedjük le róluk óvatosan a díszítést, és hagyjuk őket megszáradni.

Száradás után olajos szalvétával dörzsöljük át a tojásokat, hogy szép fényt kapjanak. (Eredetileg erre a célra szalonnabőrt használtak.)

Alapanyagok természetes tojásfestéshez

Vöröshagyma héja – téglavörös (sötétbarna)

Vörösbarna tojásokhoz a vöröshagyma burokleveleit hántsuk le és annyi ecetes vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. Fél óra főzés után már jól fest a hagymalé, ekkor tegyük hozzá a tojásokat. Attól függően, hogy mennyire erős a hagyma, az eredmény sötétebb narancssárga, barna vagy világosabb árnyalat is lehet. Ha egy kiskanál timsót (utána a tojást inkább ne együk meg) is adunk a főzethez, akkor az eredmény gyönyörű napsárga lesz, ellenkező esetben a hagymahéj inkább barnás színt ad. Ha viszont lilahagymát használunk, az eredmény egyértelműen barna lesz. 5-6 tojáshoz két maréknyi hagymahéj elegendő.

Cékla(héj) – barnás-lila

Lila szín eléréséhez a cékla leve kitűnő bármilyen formában. Akár a friss főtt cékla leve, akár a savanyúságnak eltett cékla. Egy darabka reszelt céklát kell felönteni forró vízzel, és ebben kell áztatni a tojásokat. Ha nincs friss cékla, a céklakonzerv leve is megteszi. De csak óvatosan! Ha a lé ugyanis a ruhára csöppen, szinte lehetetlen lesz kimosni. Ez egy nagyon erős színezőanyag, éppen ezért ezt elég csak megmelegíteni, és beletenni a tojásokat, hogy gyönyörű bordós-lilás árnyalatot kapjanak. Egy másik módszer a narancssárgáéval megegyezik: csak a lilahagyma burokleveleit használjuk a művelethez. Az áfonyalé és a feketeribizli leve is egy olyan folyadék, ami tényleg mindent befog. Ennek azonban most jó hasznát vehetjük, hiszen az áfonyalé alig néhány perc áztatás alatt a főtt tojások héját is szép kékeslilára festi.

Kávé – sötétbarna

Egy adagnyi kávét főzzünk le, majd hagyjuk kihűlni és tegyünk bele ecetet. A frissen főtt, még meleg tojásokat ebbe tegyük bele ázni. A dió termésének burka, az összepöndörödött száraz héjának a főzete is barna színű festéket eredményez.

Kamillatea vagy kurkuma – világossárga

Mindkettő elég erős színezőanyag, akár keverhetjük is őket. 1-2 evőkanál tea, illetve 1-2 kávéskanál kurkumapor elég 5 tojáshoz.

Csipkebogyó termése – szürkés rózsaszín

Nagyon gyenge színezőanyag. Áztatás után óvatosan emeljük ki száradni, mert lepereghet róla a szín. Száradás után viszont a színezőréteg rajta marad.

Fekete tea – világos barna

1 evőkanál tea elegendő 5 tojás festéséhez.

Lilakáposzta – lila

Fél fej káposztát vágjunk apróra és főzzük félórán át (ecettel és) a tojásokkal együtt, vagy a kihűlt lébe helyezzük őket jó pár órára.

 

További színező növények

A zöldség- és gyümölcs alapú festékekkel csodálatos színeket varázsolhatunk a tojásokra anélkül, hogy ártanánk a környezetünknek.

Rózsaszín-piros színűre festhetjük a tojásokat a gránátalma levével, a vöröshagyma héjával vagy a céklával.

Narancssárga festőlé készülhet fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika őrlemény segítségével. A festékanyagot 20-30 percig főzzük, mielőtt beletesszük a tojásokat. A kutyatej virága szép napsárga színű, de nem erre, hanem a növény gyökerére lesz szükség a narancssárga tojásokhoz. Az eredmény még erőteljesebb lesz, ha a festéshez használt vízhez néhány kanál pirospaprikát is teszünk. Sötét narancsszínű lé készítéséhez pedig chiliporra lesz szükség.

Sárga tojásokat készíthetünk narancs vagy citromhéj, reszelt sárgarépa, zellermag és őrölt kömény felhasználásával.

Zöldre fest a spenót, a szárított citromfű, a petrezselyem levele, a csalán. Halványzöld színt érhetünk el, ha apróra vágjuk a spenótot, a petrezselyemlevelet, a zöld búzát, a vérehulló fecskefüvet, a citromfüvet vagy a csalánlevelet, és fél órán át főzzük. A lébe rakjuk bele a főtt tojásokat, és áztassuk mindaddig, amíg a kívánt árnyalatot el nem érik.

Ha idén kipróbálnánk valami szokatlant, vagy lidérctojást festenénk, készíthetünk fekete festéket is. Forrázzunk le diólevelet, és áztassuk abban a tojásokat. Tökéletes feketét ugyan nem, de nagyon sötétbarna színt fogunk kapni, ami még sötétebbé válik, ha olyan tojást használunk, amit előzőleg nagyon erősre főzött kávéban színeztünk. Fontos megjegyezni, hogy a diólevél nagy dózisban, erős koncentrátumban mérgező lehet, ezért ezeket a tojásokat csak dekorációnak használjuk vagy kísérletezzünk kifújt tojások héján.

Forrás: tudatosvasarlo.hu/termeszetes-festekek-husvetra, https://tudomanyplaza.hu/tojasfestes-termeszetes-anyagokkal/

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek