Ragyogó színekben pompázó húsvéti tojások képeivel van tele az internet, és akadnak köztük olyanok is, amelyeket természetes alapanyagokkal festettek be. A rossz hír az, hogy ezeket az élénk színeket fehér héjú tojások befestésével értik el, ilyet viszont itthon sajnos már nem lehet kapni. A mi világosbarna héjú tojásainkat természetes módszerekkel elsősorban sötétebb árnyalatúra tudjuk befesteni, de a végeredményben, higgyük el, nem fogunk csalódni.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Ftudomanyplaza.hu%25202.jpg)
A tojás színén állítólag lehet világosítani azzal a módszerrel, ha azonos mennyiségű vizet és ecetet összekeverünk, annyit, hogy a tojásainkat ellepje. A kifújt tojásokat beletesszük, és forrásig melegítjük, közben pedig a tojásokat többször is megforgatjuk. Ezután langyosra hűtjük azokat, és dörzsi szivaccsal ledörzsöljük róla a barnaságot. (Részletek a anapfenyillata.hu oldalán.) Arra is érdemes figyelni, hogy milyen edényt használunk a tojásfestéshez, mert a természetes színezék azt is befoghatja.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Fistockphoto-1388596106-612x612.jpg)
A művelet a tojás megtisztításával kezdődik
Festés előtt a nyers tojásokat szappannal és vízzel érdemes megmosni, mert a felületükön lévő esetleges zsiradék megakadályozhatja, hogy a festék rögzüljön így a színezőlé jobban megfogja a héjukat.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Ftoj%25C3%25A1smos%25C3%25A1s%25202.jpg)
A tojás díszítése
Millió hagyományos technikával lehet a tojásra ábrákat varázsolni. Bevált, egyszerű és természetes módszer, hogy a virágok, fűszernövények leveleit (gyermekláncfű, ibolya, petrezselyem) egy nejlonharisnya segítségével a tojásra rögzítjük, azaz a tojásra illesztjük a levelet, majd a harisnyadarabot rászorítjuk, és a két végén szorosan megkötözzük. A levél alatt megmarad a tojás eredeti színe, ott nem fogja be ugyanis a színezőlé.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Fharisnya.jpg)
Maga a festés
A húsvéti tojásokat lehet forró vagy hideg módszerrel is festeni. Ha a forró módszert választjuk, nem kell keményre főzni festés előtt a tojásokat, mert azok ilyenkor a festéklében főnek meg. A hideg módszert és az előfőzést akkor érdemes választani, ha kisgyerekeket is bevonunk az alkotásba, és nem szeretnénk, hogy bajuk essen.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Flevek.jpg)
Meleg módszer: a nyers, de már megtisztított, feldíszített tojásokat egy edény aljára helyezzük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi őket, és hozzáadjuk a színezőanyagot. A főzőlébe adjunk ecetet is (félliterenként 4 evőkanálnyit), ez segíti ugyanis a szín megtapadását a tojáshéjon, és még szebb lesz az eredmény. Ebben a lében főzzük legalább 15-20 percig a tojásokat. Hagyjuk őket pár órán át a színezőlében, de az sem baj, ha egy éjszakát ott töltenek, ebben az esetben ugyanis még erőteljesebb színeket érünk el.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Fkos%25C3%25A1r%25202.jpg)
Hideg módszer: a főzőlevet előre elkészítjük (legalább 15 percet főzve azt), hozzáadjuk az ecetet, majd több órára belehelyezzük a megfőzött, feldíszített tojásokat. Áztatás után a tojásokat vegyük ki a léből, szedjük le róluk óvatosan a díszítést, és hagyjuk őket megszáradni.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Flila%25202.jpg)
Száradás után olajos szalvétával dörzsöljük át a tojásokat, hogy szép fényt kapjanak. (Eredetileg erre a célra szalonnabőrt használtak.)
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Fgy%25C3%25B6ny%25C3%25B6r%25C5%25B1.jpg)
Alapanyagok természetes tojásfestéshez
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Fremek.jpg)
Vöröshagyma héja – téglavörös (sötétbarna)
Vörösbarna tojásokhoz a vöröshagyma burokleveleit hántsuk le és annyi ecetes vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. Fél óra főzés után már jól fest a hagymalé, ekkor tegyük hozzá a tojásokat. Attól függően, hogy mennyire erős a hagyma, az eredmény sötétebb narancssárga, barna vagy világosabb árnyalat is lehet. Ha egy kiskanál timsót (utána a tojást inkább ne együk meg) is adunk a főzethez, akkor az eredmény gyönyörű napsárga lesz, ellenkező esetben a hagymahéj inkább barnás színt ad. Ha viszont lilahagymát használunk, az eredmény egyértelműen barna lesz. 5-6 tojáshoz két maréknyi hagymahéj elegendő.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Fv%25C3%25B6r%25C3%25B6shagyma.jpg)
Cékla(héj) – barnás-lila
Lila szín eléréséhez a cékla leve kitűnő bármilyen formában. Akár a friss főtt cékla leve, akár a savanyúságnak eltett cékla. Egy darabka reszelt céklát kell felönteni forró vízzel, és ebben kell áztatni a tojásokat. Ha nincs friss cékla, a céklakonzerv leve is megteszi. De csak óvatosan! Ha a lé ugyanis a ruhára csöppen, szinte lehetetlen lesz kimosni. Ez egy nagyon erős színezőanyag, éppen ezért ezt elég csak megmelegíteni, és beletenni a tojásokat, hogy gyönyörű bordós-lilás árnyalatot kapjanak. Egy másik módszer a narancssárgáéval megegyezik: csak a lilahagyma burokleveleit használjuk a művelethez. Az áfonyalé és a feketeribizli leve is egy olyan folyadék, ami tényleg mindent befog. Ennek azonban most jó hasznát vehetjük, hiszen az áfonyalé alig néhány perc áztatás alatt a főtt tojások héját is szép kékeslilára festi.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Fc%25C3%25A9klal%25C3%25A9.jpg)
Kávé – sötétbarna
Egy adagnyi kávét főzzünk le, majd hagyjuk kihűlni és tegyünk bele ecetet. A frissen főtt, még meleg tojásokat ebbe tegyük bele ázni. A dió termésének burka, az összepöndörödött száraz héjának a főzete is barna színű festéket eredményez.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Fk%25C3%25A1v%25C3%25A9.jpg)
Kamillatea vagy kurkuma – világossárga
Mindkettő elég erős színezőanyag, akár keverhetjük is őket. 1-2 evőkanál tea, illetve 1-2 kávéskanál kurkumapor elég 5 tojáshoz.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Fkurkuma.jpg)
Csipkebogyó termése – szürkés rózsaszín
Nagyon gyenge színezőanyag. Áztatás után óvatosan emeljük ki száradni, mert lepereghet róla a szín. Száradás után viszont a színezőréteg rajta marad.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Fcsipkebogy%25C3%25B3.jpg)
Fekete tea – világos barna
1 evőkanál tea elegendő 5 tojás festéséhez.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Fteaf%25C5%25B1.jpg)
Lilakáposzta – lila
Fél fej káposztát vágjunk apróra és főzzük félórán át (ecettel és) a tojásokkal együtt, vagy a kihűlt lébe helyezzük őket jó pár órára.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Fv%25C3%25B6r%25C3%25B6sk%25C3%25A1poszta.jpg)
További színező növények
A zöldség- és gyümölcs alapú festékekkel csodálatos színeket varázsolhatunk a tojásokra anélkül, hogy ártanánk a környezetünknek.
Rózsaszín-piros színűre festhetjük a tojásokat a gránátalma levével, a vöröshagyma héjával vagy a céklával.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Flilak%25C3%25A1poszta.jpg)
Narancssárga festőlé készülhet fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika őrlemény segítségével. A festékanyagot 20-30 percig főzzük, mielőtt beletesszük a tojásokat. A kutyatej virága szép napsárga színű, de nem erre, hanem a növény gyökerére lesz szükség a narancssárga tojásokhoz. Az eredmény még erőteljesebb lesz, ha a festéshez használt vízhez néhány kanál pirospaprikát is teszünk. Sötét narancsszínű lé készítéséhez pedig chiliporra lesz szükség.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Fnarancss%25C3%25A1rga.jpg)
Sárga tojásokat készíthetünk narancs vagy citromhéj, reszelt sárgarépa, zellermag és őrölt kömény felhasználásával.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Fs%25C3%25A1rga%2520toj%25C3%25A1s.jpg)
Zöldre fest a spenót, a szárított citromfű, a petrezselyem levele, a csalán. Halványzöld színt érhetünk el, ha apróra vágjuk a spenótot, a petrezselyemlevelet, a zöld búzát, a vérehulló fecskefüvet, a citromfüvet vagy a csalánlevelet, és fél órán át főzzük. A lébe rakjuk bele a főtt tojásokat, és áztassuk mindaddig, amíg a kívánt árnyalatot el nem érik.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Fz%25C3%25B6ld%25202.jpg)
Ha idén kipróbálnánk valami szokatlant, vagy lidérctojást festenénk, készíthetünk fekete festéket is. Forrázzunk le diólevelet, és áztassuk abban a tojásokat. Tökéletes feketét ugyan nem, de nagyon sötétbarna színt fogunk kapni, ami még sötétebbé válik, ha olyan tojást használunk, amit előzőleg nagyon erősre főzött kávéban színeztünk. Fontos megjegyezni, hogy a diólevél nagy dózisban, erős koncentrátumban mérgező lehet, ezért ezeket a tojásokat csak dekorációnak használjuk vagy kísérletezzünk kifújt tojások héján.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Ffekete.jpg)
Forrás: tudatosvasarlo.hu/termeszetes-festekek-husvetra, https://tudomanyplaza.hu/tojasfestes-termeszetes-anyagokkal/
Képek forrása: pixabay
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2022%2520%25C3%25A1prilis%2FToj%25C3%25A1sfest%25C3%25A9s%2Fbor%25C3%25ADt%25C3%25B3_legjobb.jpg)