| 2021. május. 4. | 2 perc olvasás

Útmutató, a segítő szakmák közötti eligazodáshoz IV. rész – Személyiségfejlesztő, érzelmi intelligenciafejlesztő

Négy részes cikksorozatom utolsó állomásához értem. Volt már vendégem pszichológus, coach, pszichiáter, akik segítségével képet kaptunk arról, hogy milyen segítőszakmák léteznek, és milyen típusú megkeresésben, melyik szakembert érdemes felkeresni. Jelenleg a személyiségfejlesztő, érzelmi intelligenciafejlesztők munkáját szeretném nektek bemutatni.

A személyiségfejlesztő, érzelmi intelligenciafejlesztő elnevezés egy viszonylag új keletű dolog hazánkban. A segítő szakmának egy olyan ága, ami még kevésbé ismert, de azon vagyunk, hogy megfelelő elismerést kapjon a segítők palettáján. Ahhoz, hogy valaki érzelmi intelligenciafejlesztőként dolgozhasson a Személyiségfejlesztő Akadémia 3 éves akkreditált képzését kell sikeresen elvégeznie. Ehhez szükséges egy főiskolai, vagy egyetemi diploma, amire épül a képzés, illetve szociális területen szerzett tapasztalat. Ez megléte nélkül is elvégezhető az iskola, csupán az önfejlesztés miatt. Az első év során egy 100 órás önismereti kurzuson kell részt venni, ami elengedhetetlen része a későbbi munkának.
Ez egy fontos része a segítő szakmának, enélkül senkit sem szabadna engedni emberekkel dolgozni. Nagyon fontos, hogy fel tudjuk dolgozni saját nehézségeinket, traumáinkat, rálássunk a küzdelmeinkre, kihívásainkra.

Tisztában legyünk azzal, mely területen vagyunk jók és kinek tudunk érdemben segíteni. Tévhit, hogy a segítőnek minden rendben van a háza táján, csak fontos, hogy tudja, mi az amivel neki is dolga van még.

A személyiségfejlesztő olyan mentálisan egészséges, súlyos személyiségzavaroktól mentes klienssel foglalkozhat, aki nyitott a változásra és ő maga kér segítséget. Ezen patológiák felismerésére a képzés során tanult pszichopatológia ad támpontokat. Egy első interjú alkalmával már el tudjuk dönteni, hogy a hozzánk fordulóval tudunk-e együtt dolgozni, vagy továbbítani kell pszichológus, vagy pszichiáter kolléga felé. Az önismeret mélyítése egy hosszú távú befektetés, mely nem mindig okoz azonnali elégedettséget, hisz először ki kell lapátolni az évtizedek alatt lerakódott nehézségeket, majd csak utána lehet építkezni.
A fejlesztési folyamat során imaginációs-, technikát, belső gyermek munkát, NLP-t, Mindfulness módszert, családállítást is tudunk alkalmazni a klienshez igazodva. Egyéni és csoportos módszerek is rendelkezésünkre állnak, így mindenkinek a legmegfelelőbbet tudjuk ajánlani.

Alapvetően minden szakmabeli, akkor tud segíteni, ha azt a hozzáforduló akarja. Talán ez a legfontosabb, a fejlődési vágy és a nyitottság.

Hogy miben tud segíteni egy személyiségfejlesztő?

Ha nehezedre esik megélni a jelent, mert vagy a múlton rágódsz, vagy a jövő miatt aggódsz, vagy folyamatosan saját magad legnagyobb ellenségének érzed magad, nem találod a helyed, nincs bátorságod új utakra lépni, vagy fontos dolgokban dönteni. Ha folyamatos konfliktushelyzetekbe keveredsz, mellyel nem tudsz mit kezdeni. Ha szüleiddel való viszony folyamatos frusztráltságot okoz és szeretnéd ennek okára rálátni. Kapcsolódási nehézségeid vannak, vagy az alapvető érzelmek kimutatása is kihívással jár számodra, akkor nyugodtan fordulj érzelmi intelligencia fejlesztőhöz.

Hogy kinek milyen típusú segítő való, az első sorban személyi kérdés. Természetesen fontos, hogy megfelelően képzett szakemberhez forduljon az illető, de az hogy egy valódi kapcsolat jöjjön létre közöttük, az mindennél fontosabb, hisz a fejlődés elengedhetetlen feltétele a bizalom.

 

Képek forrása: pixabay.com

Legnépszerűbb cikkek