| 2021. január. 8. | 1 perc olvasás

Veganuár - egy hónap állati eredetű termékek nélkül

A műanyagmentes július és a száraz november után egy újabb hónapot dedikáltak az életmódváltásnak. A veganuár kezdeményezés célja már hetedik éve, hogy az embereket arra ösztönözze, hogy legyőzzék a kételyeiket, a bizonytalanságukat, és adjanak egy esélyt a vegán életmódnak.

A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát; amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is.

A vegánságról kérdeztük Horváth-Szováti György életmódtanácsadót, aki kérdésünkre elmondta, a vegán mozgalom egy etikai mozgalom, ami elsősorban az állatok jogainak védelmezéséről szól. Amit én legalább annyira fontos szempontnak tartok, az a fenntarthatóság. Az állati eredetű termékek előállításához több földterületre, több vízre van szükség és nagyobb széndioxid kibocsájtással jár. A korunkban egyre inkább nyilvánvalóvá válik sokak számára, hogy ez fenntarthatatlan. 

Horváth-Szováti György, életmód tanácsadó
Horváth-Szováti György, életmód tanácsadó

Egy jól felépített vegán táplálkozásnak pozitív élettani hatásai is vannak. A testsúlyoptimalizálásban rendkívül hatásos, de mérséklődik a testszag, kitisztul a szem, a bőr is tisztábbá válik, a pattanások megszűnnek, vagy csökken a számuk. 
- Néhány alapelvvel azonban nem árt tisztában lenni, mielőtt az ember belevág ebbe a vállalkozásba.  Egy jól felépített növényi étrend nagyban hozzájárul az ember egészségéhez viszont, ha követik a megfelelő alapelveket, hiánybetegségek is kialakulhatnak – emelte ki Horváth-Szováti György.


Kép forrása: pexels.com

A világon több millióan csatlakoznak a Veganuár elnevezésű kihíváshoz, amely szeretné a figyelmet felhívni az állati eredetű termékek elhagyására, Az akció nem megtéríteni akarja a résztvevőket, hanem arra biztatni, hogy egy-egy vegán fogással gazdagítsák napi étkezésüket.
A Veganuary oldalán bárki mindenfajta előzetes képzettség, tudás vagy tapasztalat nélkül regisztrálhat, és csatlakozhat a 31 napos kihíváshoz, mert az oldalon fellelhetőek könnyen elkészíthető receptek és tippek ahhoz, miként kerülje el az állati eredetű termékeket, és mivel helyettesítheti azokat.

Legnépszerűbb cikkek