| 2021. augusztus. 8. | 1 perc olvasás

Vigyázzunk a mustgázzal!

Elkezdődött a szüreti időszak a Soproni Borvidéken. A szüretelőkombájnnal mintegy 5 és fél hektáros területen gyűjtötték be a magyar nemesítésű, Irsai Olivér szőlőfajtát, amely a soproni szőlősgazdák körében is egyre népszerűbb.A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent.

A borkészítés egyik legfontosabb folyamata az erjesztés. Az acéltartályos erjesztés során - a hordós érlelésű borokkal szemben - zárt rendszerben, a levegő teljes kizárásával, hűtött körülmények között, acéltartályokban készül a bor. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent.

Magyarországon évente mintegy ötven alkalommal riasztják mustgázzal kapcsolatos esethez a tűzoltókat, az esetek egy részében már nem lehet segíteni az áldozaton. Kellő odafigyeléssel a tragédiák elkerülhetők. 

"A szüretet követően megkezdődik a szőlő feldolgozása, amely veszélyeket rejt magában, ugyanis a borkészítés egyik fontos mozzanata a must feldolgozása. A must erjedése során mustgáz (szén-dioxid -gáz) szabadul fel, amely színtelen, szagtalan és a levegőnél nehezebb. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Ezért fontos a szellőztetés, és célszerű a pincékben is szén-dioxid-érzékelőket felszerelni. Alkalmazható a közismert módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni" - figyelmeztetett a mustgáz veszélyeire Magyar Dezső, borász. 

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel, amely önmagában nem mérgező, azonban mivel másfélszer nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen helyiségbe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek a jellegzetes tünete a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti. Éppen ezért fontos folyamatosan szellőztetni a pincét, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni.  

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Borítókép; Sopronmédia 

Legnépszerűbb cikkek