| 2022. április. 27. | 6 perc olvasás

Virágnyelv – a virágok szimbolikája

Az emberek már szinte az ősidőktől ajándékoznak egymásnak virágot a vágy, a hűség és a szeretet jelképeként. A virágok egyben szimbólumok is: fajtáik, színeik gondolatokat, érzéseket fejezhetnek ki. Érdemes élnünk ezzel a természet adta lehetőséggel.

A virágok nélkülözhetetlen kellékei a születésnapoknak, a ballagásnak, az esküvőknek, a temetéseknek, a nagy sikereknek és a szerelmi vallomásoknak.  Ajándékozáskor az emberekben nem tudatosul a virágok jelentése, csupán az alkalom, amelyre vásárolják őket. Hasonlóképp az ajándékozottnak sem kell ismernie a virágok küldetését és jelentését.  Pedig a virágoknak sajátos „nyelvük van”, és nem csak a fajtájuknak, hanem a színüknek is. 

Amarillisz: a vastag száron nyíló jellegzetes virág a gyönyörűség és az értékesség szimbóluma.

Boglárka: ez a tarka virág az attraktivitás, a ragyogás és az elbűvölő személyiség szimbóluma. Másrészt viszont a gyermekiség kifejezője is. 

Flamingóvirág (Anthúrium): a szív alakú, fényes, piros virág, közepében egy sárga, fehér, zöld vagy piros torzsavirágzattal a bőség és boldogság szimbóluma.

Frézia: a kellemes illatú, színes tavaszi virág az ártatlanság és a tapintatosság jelképe.

Gardénia: fehér virágai azt mondják: „Szép vagy.“ Talán éppen ezért volt a 20. század elején a hölgyek hajviseletének és ruházatának népszerű kelléke.

Gerbera: a gerberacsokor a margaréta rokona, és szimbolikájuk is nagyon hasonló. A vidámság, a gondtalanság és az örömteli élet jelképe. 

Kardvirág: a fennséges és méltóságos kardvirág a hűség, a becsület és a szilárd jellem jelképe.

Jácint: a kék jácint az állandóság, a piros és a rózsaszín a játékosság jelképe.  Ajándékozzunk fehér jácintot, ha az ajándékozott szépségét szeretnénk kifejezni és sárgát, ha a féltékenységét. A lila jácint a bánat szimbóluma.

Hortenzia: a jellegzetes kék színű hortenzia szívélyes érzelmeket hordoz. A kék, rózsaszínű és fehér hortenziával a hálánkat fejezzük ki a kapott megértésért. Negatív értelemben érzéketlenséget is kifejezhet, ezért figyeljünk arra, milyen virágokkal variáljuk a csokorban.

Írisz (nőszirom): a szókimondó hölgyeknek ajándékozzunk egy csokor íriszt! Amennyiben a hölgy okosságát szeretnénk bókkal kifejezni, ajándékozzunk egy csokor lila íriszt. A sárga a szenvedély, a fehér a tisztaság és a kék a reménybe vetett hit kifejezője.

Kála: leggyakrabban sárga és fehér csavart virágokkal találkozhatunk, melyek közepén sárga torzsa van. A kála az ártatlanság, a nagyszerűség és a szépség szimbóluma, ezért nem véletlenül a fehér kála a menyasszonyi csokrok kedvelt virága.

Krizantém: az optimizmus, a hűség és a hosszú élet szimbóluma.

A piros krizantém szerelmet jelent.

A sárga krizantém elvesztegetett szerelmi esélyt jelent.

A fehér krizantém az odaadás szimbóluma.

Szegfű:

Piros szegfű – a szerelem, a büszkeség és a csodálat jelképe.

Sárga szegfű – csalódás, elutasítás, megvetés.

Rózsaszínű szegfű – a nő és anya iránt érzett szeretet.

Fehér szegfű – ártatlanság és tiszta szerelem.

Lila szegfű – az elkényeztetettség jelképe.

A csíkozott szegfű elutasítást jelent.

Liliom: Franciaországban a liliom hivatalosan királyi virág lett. Liliom ajándékozásával azt tudatjuk, hogy a megajándékozottat szeretnénk óvni. A fehér liliom ősidők óta a tisztaság, a szerénység és a szűziesség jelképe.  A rózsaszínű liliom a szív tisztaságát, a sárga a vidámságát szimbolizálja. Liliom esetében a kevesebb a jobb megoldás. Kábító illata ugyanis fejfájást okozhat.

Margaréta: talán nincs is ártatlanabb virág, mint a margaréta. Szimbolikája pontosan ezt sugallja – az ártatlanságot, a tisztaságot és az odaadó szerelmet. 

Napraforgó: tiszta gondolatokat, előkelőséget és odaadást szimbolizál. 

Nárcisz: az első tavaszi virágok egyike az újrakezdés, az újjászületés, a tisztelet és a viszonzatlan szerelem jelképe.  Sohase ajándékozzunk belőle egy szálat , mert az szerencsétlenséget hoz! A nárciszcsokor boldogságot és örömet hoz a házhoz.

Orgona: a májusi virág , melynek illata teljesen áthatja a tavaszi levegőt, a fiatalság, az ártatlanság, az alázat, de az első szerelem szimbóluma is. 

Orchidea: az egzotikus szépség a büszkeség, a nőiesség és az érett báj hordozója. Ezért érett hölgyekhez illik vagy egzotikus szépségekhez. 

Őszirózsa: az erős, számtalan szirommal rendelkező virág a türelem, az elegancia és a szívélyesség szimbóluma.

Papagájvirág (Strelitzia): az egzotikus narancssárga-kékeslila virág olyan, mint egy „paradicsommadár“ és örömet, fennségességet szimbolizál. A nagy várakozás kifejezésére is hivatott. 

Pünkösi rózsa: tövis nélküli rózsának is nevezik. Boldog életet, jó házasságot, tartós egészséget és általános jólétet ígérnek nagy virágai. Talán ezért is tartották Kínában nemzeti vagyonnak, mely csak a császárt illeti meg.  Ám egyben a felháborodás és a szégyen kifejezője is lehet. 

Rózsa: szinte mindenki tudja, hogy a  rózsa a a szerelem jelképe. Színe viszont többet mond róla. 

A piros rózsa mély érzelmeket hordoz, mint amilyen a szerelem és a vágy. Egyben a tisztelet, a csodálat és az odaadás jelképe is. 

A vörös rózsával szomorúságunkat és szívből jövő sajnálatunkat fejezzük ki. 

A rózsaszínű rózsa az ajándékozott személy iránt érzett csodálatról, örömről és háláról, de eleganciájáról és kedvességéről is szól. A világos árnyalatok az édes ártatlanság jelképei, ezért a fiatalabb korosztálynak ajánlottak, a sötétebb rózsaszín a mély hála és megbecsülés jelképe.

A fehér rózsa az új kezdet, a tisztaság, az együttérzés, a lelkiség és az alázat jelképe. A szerelem görög istennőjének, Afroditénak a tiszteletére is fehér rózsát ajánlottak fel.

A sárga rózsa az egyetlen, amelynek nincs romantikus sugallata. A barátság, a gondoskodás, a plátói érzelmek, az öröm és az üdvözlés szimbóluma.

A narancssárga rózsa az intenzív szenvedélyt, energiát, az elbűvölést jelenti. Ennél már csak a piros rózsa szenvedélyesebb.

A rózsa lila árnyalatai, különösen a sötétebb lilák a magasztos és isteni tisztelet kifejezését szolgálják.

A kék rózsát a természetben nem találjuk meg, ugyanis mesterségesen tenyésztették ki. Az elérhetetlenséget és a beteljesületlen vágyat jelképezi.

A zöld rózsa kevésbé elterjedt, de ne féljünk ilyet ajándékozni. A harmónia, a termékenység, a jólét és a jó élet óhaját hordozza magában.

A fekete rózsa a természetben csak egyetlen helyen, a török Halfeti nevű faluban nő. A fekete rózsa csak feketének néz ki, de valójában szirmai annyira mélyvörösek, hogy feketének látjuk azokat. A halál és a búcsúzás jelképe. A fekete rózsa elválást jelent. 

Egy rózsacsokorral még pontosabban kifejezhetjük az érzelmeinket. Például a fehér és piros rózsacsokor tisztességes szándékú intenzív szerelmet jelent. A színek véletlenszerű megválasztásával viszont a vegyes érzelmeinket fejezzük ki. 

Seprővirág (csarab): az őszi fagyálló seprővirág a csodálatot, a szépséget, de egyben a magányt is szimbolizálja.  Fehér változata állítólag teljesíti a kívánságokat és védelmet nyújt. 

Tulipán: a sikert, a hírnevet, a szerelmet, a gazdagságot szimbolizálja. Piros tulipánokkal egyértelmű szerelmünket juttatjuk kifejezésre. A sárga tulipánok a munkával kapcsolatos sikert, de a szerelemben levő gondokat is szimbolizálják. A narancssárga azt súgja, hogy a szépség csak küllem. 

Virágok, amelyeket inkább ne ajándékozzunk

Bár nagyon szépek, virágnyelvük azonban olyasmiről beszél, amit bizonyára nem szeretnénk a megajándékozott személlyel közölni. 

A tubarózsa nem életünk szerelmének való virág.  Virágnyelvén ugyanis azt üzeni: „Hagyj el“.

A sárga szegfű, az elutasítást és a megvetést jelképezi.

A cikláment olyan személynek küldjünk, akivel éppen szakítottunk, mivel az elválás szimbóluma.

A narancssárga liliomot olyasvalakinek ajándékozzunk, akire büszkék vagyunk, esetleg annak, akit gyűlölünk és megvetünk. De miért is küldenénk egy ilyen embernek virágot?

Bármilyen meglepő, a törékeny petúnia (tölcsérke) a haragot és ellenszenvet jelképezi.

A fekete rózsa csak temetésre illik, bármennyire is igéző.

A havasi sisakvirág gyönyörű lilás-kékes virágai gyűlöletet jelképeznek. A növény nem véletlenül azt jelenti: „légy óvatos“, hiszen Európa egyik legmérgezőbb növénye és semmiképpen sem való virágcsokorba. 

Forrás: izahradkar.sk, flowerexpert.com, serenataflowers.com, https://tesco.hu/hello/cikk/viragnyelv-mit-jelkepeznek-a-viragok/26132/

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek