| 2023. szeptember. 23. | 4 perc olvasás

A füge valódi gyógynövény

A füge az egyik legegészségesebb gyümölcs. A meleg, napos, védett helyeken, ahol elegendő tápanyaghoz és vízhez jut, az ország egész területén megél, ezért érdemes a szaporításával is foglalkoznunk.

A füge frissen és aszalva is fogyasztható. Sokak kedvence ez a harang alakú gyümölcs ráncos és bőrszerű külsejével, melynek ráadásul az illata is csábító. Formája, mérete és színe is különböző lehet. Létezik fehér, fekete és vörös is. Legnépszerűbb változatai a fekete, az adriai füge, a barna török füge, a calymirna és a kadota. Az egészséges füge létfontosságú ásványi anyagokat és számos vitamint tartalmaz – van benne A-, B1- és B2 vitamin, különböző antioxidánsok és Omega-zsírsavak.

Jótékony hatásai

100 gramm füge, ami körülbelül félcsészényi mennyiségnek felel meg, 74 kalóriát és kevesebb mint 1 gramm zsírt tartalmaz. Fehérjetartalma elenyésző, szénhidrát viszont bőven van benne, akárcsak rost, így bátran beépíthető az egészséges étrendbe.

 A gyümölcs magas rosttartalma miatt emésztéssegítő hatású, és a koleszterinszint kiegyensúlyozásában is hatékony. Fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, sőt még bizonyos rákfajták megelőzésében is segíthet.  

Egy kutatás szerint például menopauza után álló nőknél csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Félcsésze fügében majdnem 3 gramm rost található, ami nők esetében a napi szükséglet nagyjából 12, férfiak esetében pedig 8 százalékát fedezi. Fügét a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatnak, mivel növeli a teltségérzetet, és az anyagcserét is támogatja.

100 gramm friss füge 232 miligramm káliumot tartalmaz, ami a nap szükséglet körülbelül 5 százaléka, és segít abban, hogy izmaink és szívünk megfelelően működjön. Ugyanekkora mennyiségben 4,7 mikrogramm K-vitamin is található, ami a napi szükségletünk 5 százalékát fedezi, és segít, hogy vérünk minősége megfelelő legyen. A gyümölcsben ezen kívül vas, kalcium, magnézium, folsav és A-vitamin is található.

Kevesen tudják, de bizonyos kultúrákban a füge levelét is elfogyasztják, mivel nagyon jó hatással van a vércukorszintre és az inzulinháztartásra is. A fügelevél kivonatának fogyasztása cukorbetegek esetében csökkentheti a beadandó inzulin mennyiségét.

Felhasználási javaslatok

Szájra

2-3 füge levél elrágcsálásával, vízzel gargalizálással le lehet győzni a rossz leheletet és a szájfekélyt is.

A szexuális vitalitásra

A szexuális gyengeség orvoslására a füge jó módszer. Áztassunk tejben 4-5 fügét egy egész éjszakán át, majd reggel fogyasszuk el!

Vesekőre

Ha 6 darab fügét egy csésze vízben felforralunk, és ezt naponta elfogyasztjuk egy hónapon át, a vesekövek megszűnhetnek.

Bőrproblémákra az arcon

Összetört fügéből készítsünk pakolást, majd vigyük fel az arcra, és hagyjuk száradni 15-20 percig. A pattanások, bőrproblémák remek ellenszere! A füge tejszerű leve, levele és szára is alkalmas a pattanások, szemölcsök kezelésére, akár naponta alkalmazva. Öregedést gátló hatása is ismert.

Cukorbetegség esetén

Mivel az egészséges füge káliumtartalma magas, segít csökkenteni az inzulint. Fogyasszunk fügemagokat naponta egy teáskanál mézzel keverve, hogy kordában tartsuk a diabéteszt. Érdemes egy hétig folyamatosan enni a mézes fügemagokat, hogy érezhető legyen a hatása. A gyümölcs levele egyébként szintén hatékony cukorbetegség ellen.

A csontokra

A fügében nagy mennyiségű kalcium van, amely segít a csontok erősítésében.

Bárányhimlőre

A betegség korai szakaszában a füge hatékony ellenszer lehet.

Torokfájásra

Keverjünk össze aszalt (száraz) fügét és mézet vízben, majd fogyasszuk el: nagy eséllyel megszabadulunk a torokfájástól.

Székrekedésre

Keverjünk össze 2-3 áztatott aszalt fügét egy evőkanál mézzel. Használjuk folyamatosan egy hónapon át reggelenként, és megszünteti a székrekedést.

Néhány tipp a fogyasztásához

Mindig mossuk meg alaposan, de óvatosan! Friss fügét használjunk a legjobb eredmény elérése érdekében, és fogyasszuk rendszeresen.  Amikor vágjuk, szeleteljük, mártsuk meleg vízbe a kést, hogy ne legyen olyan ragadós. A megpuhult, fonnyadt fügét kerüljük! Tároljuk a fügét a hűtő leghidegebb részében, zacskóban. Vigyázzunk viszont – ha túl sok fügét eszünk, hasmenés és fogszuvasodás lehet az eredménye.

Szaporítása

Szaporítása is rendkívül egyszerű, és ráadásul most van itt az ideje. A füge érett, elfásodott vesszőiből ősszel készítsünk egy 25 cm hosszúságú dugványt. A vessző alsó rügye alatt egy centiméternyi csonk maradjon. A dugványt ültessük el tápanyagban gazdag, laza földbe, és gondoskodjunk arról, hogy a talaj mindig nyirkos legyen. A dugvány a következő év őszére meggyökeresedik, és kiültethető állandó, végleges helyére.

Még egyszerűbb a fügevessző bujtatása. Ez a következőképen történik: egy tőből kinövő, erős, hosszú, jól beérett vesszőt – az év bármely részében – hajlítsuk le, és vezessük a bokor mellett készített, 20 cm mély árokba úgy, hogy a vessző minél nagyobb része a földben legyen, de a csúcsa a talaj felszíne felett maradjon. A vessző friss hajtást hoz, és gyökeret ereszt. Ősszel a gyökeres dugvány leválasztható az anyatőről, és kiültethető.

Források: balintgazda.hu, hazipatika.com, napidoktor.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek