A járvány soha nem látott módon ébresztette fel az összefogás iránti vágyat - polgármesteri interjú

A Sopron Tv Mozaik című műsorának vendége volt dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, aki a fejlesztések jelentőségéről és a Soproni Szociális Intézményben megvalósuló ételosztásról is beszélt.

- Nem szokványos esztendő volt az idei. A soproni polgároknak és a városi intézményeknek is nehéz helyzetben kellett helytállniuk. Én úgy hiszem, talán már a nehezén túl vagyunk. Nagyon bízom benne, hogy a következő év olyan időszakot hoz el, amely visszavezet minket a megszokott helyzetünkbe - mondta a beszélgetésben a polgármester.

Az önkormányzat 100 millió forintot különített el a Covid-19 járvány miatt fennálló helyzet kezelésére. Ezt elsősorban a Szociális Intézményben megnövekedett feladatok ellátására fordították.

- A járvány soha nem látott módon ébresztette fel az összefogás és a közösségi felelősségvállalás iránti vágyat. Úgy gondoltuk, hogy a Soproni Szociális Intézmény keretein belül is teszünk azokért, akik önerejükből nem tudják áldottá, és meghitté tenni a karácsonyt. Ennek jegyében december 24. és 27. között a Kossuth Lajos utca 10 szám alatt, a SOSZI épületének udvarán, egy erre szolgáló sátorban ételosztást szervezünk - – emelte ki a polgármester.

Ebben az akcióban részt vesznek a soproni sportszervezetek, vendéglátóegységek és magánszemélyek is. A négy nap alatt mintegy 1200 adag melegételt fognak kiosztani, ezen felül pedig tartós élelmiszercsomagokkal is készülnek.


fotó: Griechisch Tamás

A fejlesztések közül a Szent Mihály-templomról és a Lenck-villáról, valamint a belvárosról is beszélt a polgármester, az épülő uszoda kapcsán pedig kiemelte, hogy a Modern Városok Program részeként kormányzati forrásból megvalósuló épület a tervek szerint 2021 júniusában nyílik meg, amivel a hazai és nemzetközi vízi sportok térképére is felkerül a város. A Fertő Part beruházás kapcsán elhangzott: napokon belül elkezdődik a kivitelezés.

Az M85-ös gyorsforgalmi út átadásával pedig Sopron már becsatlakozott a hazai gyorsforgalmi úthálózatba.

A polgármester tájékoztatása szerint a Várkerület felújítás alatt álló szakasza is elkészül még karácsony előtt: a gépjármű forgalom előtt pár napon belül megnyílik, a térburkolat elhelyezése után pedig a gyalogosok is birtokba vehetik ezt a részt.

- Egy új ipari zónát alakítunk ki Sopron határában, amely kormányzati szerepvállalás mellett valósul meg; az önkormányzat egy inkubátorházat fog építeni, az állam pedig a harminc hektáros ipari parkot fogja működtetni. Munkahelyeket kell létrehoznunk a városban és gazdasági társaságokat kell megnyernünk, hogy itt telepedjenek le Sopronban.- mondta el az ipari park témájában a polgármester.

"Sopron az elmúlt 100 évben jóval többet adott magából, mint amit kapott, a fejlesztéseknek köszönhetően azonban ez a mérleg talán most egyensúlyba billen. Sopron legszebb napjai egy karnyújtásnyira vannak tőlünk, és mi azon dolgozunk, hogy ezeket a szép napokat mihamarabb elérjük. Minden soproni polgárnak, áldott, békés, boldog karácsonyt és egészségben, sikerekben  gazdag új évet kívánok!"

Legnépszerűbb cikkek