| 2019. július. 2. | 1 perc olvasás

A Széchenyiek körtefájára is szavazhat!

Egy hatalmas körtefa áll a fertőszéplaki templomdombon, az egykori Széchényi kastély tövében - méltóságát kifejezi, hogy még a település legidősebb lakói is öreg faként emlékeznek rá. Az Év Fája Magyarország verseny egyik jelöltjéhez érdekes legenda és diákszokás is fűződik.

A kastély, amelyet a fa őriz, fénykorát a 18. században élte, a Széchényiek birtokaként, ugyanis a család uradalmuk gazdasági és kulturális központját alakítta ki abban. Ebben az épületben született Széchényi Ferenc, a Nemzeti Múzeum és Nemzeti Könyvtár alapítója, Széchenyi István édesapja. A körtefát a legenda szerint személyesen Széchenyi István ültette az ősei emléke előtt tisztelegve. A helyiek beszámolója szerint a növényóriás minden esztendőben roskadozik a gyümölcstől, annak ellenére, hogy rendkívül régóta félig kidőlve él - egy vihar tépázta meg a növényt, amely páratlan hősiességgel állja a Fertő-táji szeleket.

A növényt a Széchényiekhez köthető iskolába járó diákok is szeretik - nemcsak gyümölcse miatt. Hagyomány, hogy az a tanuló, aki reggel átöleli a körtefát, aznap nem felel. De természetesen a nemes gyümölcsből semennyi sem veszhet kárba - a helyiek lehullott termését is hasznosítják, a belőle készített párlat méltó kísérője a szilveszteri tűzijátéknak.

A fa mögött álló Széchényi kastélyban nyílik meg az idei évben a Fertő-táj Világörökség értékeit bemutató látogatóközpont, így a "Széchényiek körtefája" ikonikus jelentőséggel bír majd a múlt és a jelen összekötésében. A fa öreg kora és megdőlt állapota mellett is erőt sugároz. Léte méltó tisztelgés a történelem viharait átélt öreg fák és az ősi gyümölcsfajták előtt is.

Az Év Fája versenyre idén összesen 14 kultikus növényt jelöltek. A szavazás július elsején indult. A fákra itt szavazhat.

Legnépszerűbb cikkek