| 2021. június. 22. | 5 perc olvasás

Átadták a Lőver Uszodát

Sopron új uszodáját a városvezetés jelenlétében adta át Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. A Lőver Uszodában a magyar női vízilabda válogatott edzőtáborával kezdődik meg a sportélet. A válogatott gálamérkőzését szombaton 16 órakor élőben közvetítjük a Sopron TV-ben és online felületeinken. A meccs másnapján, vasárnap reggel nyitja meg kapuit az uszoda a nagyközönség előtt.

A város által kinőtt, sport- és oktatási feladatait már csak korlátozottan ellátni képes Csík Ferenc Uszoda helyén a kormány támogatásával, a Modern Városok Programban új fedett uszoda épült. Az új uszoda a közoktatáshoz kapcsolódó úszásoktatási, diák- és tömegsport, valamint lakossági célú használat mellett alkalmas európai színvonalú vízisportversenyek megrendezése is (úszás, vízilabda, szinkronúszás, búvárúszás). 

A létesítmény nevét a soproniak internetes közönségszavazáson választhatták ki több lehetőség közül. A Lőver Uszodában helyet kap egy 25,00 m-es verseny- és bemelegítő medence - úszáshoz, vízilabdázáshoz, szinkronúszáshoz és 50,00 m-es verseny medence - úszáshoz és vízilabdázáshoz. Két tanmedence készült babaúszáshoz, óvodai és iskolai úszásoktatáshoz. A beruházás bővelkedett látványos munkafolyamatokban, a létesítményen 120-140 fő dolgozott folyamatosan, a legnagyobb létszám 220 fő volt 10-12 fős mérnökcsapat irányításával a  West Hungária BAU Kft. és a Fertődi Építő Zrt. kivitelezésében. 

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke kérdésünkre elmondta, hogy ez a vizes sportok szentélye, ahova belépünk, ami felelősséggel jár a közel hét éve megálmodott épület méltó használatára.  - Rajtunk a sor, hogy ezt a szentélyt olyan mértékben tudjuk hasznosítani, ami valóban értéket teremt. Minden adottság rendelkezésre áll. Nem kérdés, hogy itt telt ház lesz, a megfelelő marketing, kommunikáció és fenntartás esetén. Nem kérdés, hogy itt egy óriási sportélet lesz hamarosan és valóban örömet fog adni mindenkinek - ismertette.


Fotó:Griechisch Tamás

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: az elmúlt évszázadban magyarnak lenni és magyarnak maradni különösen nehéz volt és sokféle feladatot jelentett. Az elcsatolt országrészekben megmaradni magyarnak, általában kettős elnyomással szembeni kiállást jelentett. A kommunista diktatúra időszaka alatti elnyomással, valamint a kisebbségi létből adódó elnyomással szemben is komoly küzdelmeket kellett folytatni. Magyarországon sem volt könnyű magyarnak maradni. Pár nappal ezelőtt ünnepeltük, hogy 30 évvel ezelőtt az utolsó szovjet katona is kivonult Magyarországról. Sopron 100 évvel ezelőtt kellően bátor volt ahhoz, hogy a Magyarországhoz való tartozásról döntsön. Sopron és a környéken élő települések lakói 100 évvel ezelőtti döntése azt jelenti, hogy nemcsak Sopron tartozik Magyarországhoz, hanem Magyarország is tartozik Sopronnak.

Orbán Viktor az elsők között írta alá a Modern Városok Programról szóló megállapodást Sopron városával. A 360 milliárd értékű fejlesztésből a mai napig közel 200 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg. A Lőver Uszoda mintegy 14 milliárd forintos forrásból jött létre, mely megfelel minden 21.századi követelménynek. A tömegsport és az élsport számára is a lehető legjobb feltételeket biztosítja a soproni uszoda. A Lőver Uszodában a legjobb és legmodernebb keretek között úszhat és vízilabdázhat mindenki a jövőben.


Fotó:Griechisch Tamás

Magyarország egyik, ha nem a legszebb uszodájában állunk, mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta: a magyar kormány 2010 óta stratégiai ágazattá nyilvánította a sportot azért, hogy tudjanak segíteni sportolóknak és a szakembereknek, egyúttal a családoknak és a helyi lakosságnak. Kiváló edzőinknek is köszönetet kell mondjunk ezúton is, hiszen nekik is köszönhetjük azt, hogy a nemzet sportolói itt vannak közöttünk és sportoló nemzetté válhattunk. Hosszútávú tervként nagyon fontos, hogy a 21. században olyan létesítmények fogadhassák a gyermekeket, a fiatalokat, az utánpótlás korosztály tagjait, amelyek ténylegesen ki tudják őket szolgálni. Elindult az a nagyszabású fejlesztés, ami a létesítmény-fejlesztéseket is magába foglalja: ennek megfelelően a legmodernebb uszodák épülnek és épültek országszerte. Megannyi tornaterem, sportcsarnok és szabadtéri sportpálya újult meg kisebb településeken és városokban is. Mindannyian jól érezzük, hogy az elmúlt év megpróbáltatásai rávilágítottak arra, hogy az egészség megőrzése milyen fontos feladatunk, amelyhez létesítményekre is szükség van. Az úszás, mint alapsportágunk az egyik legnagyszerűbb eszköz, hogy sportosan és egészségesen élhessünk. Az úszástudás életmentő készség is, amelyre minden fiatalnak óriási szüksége van. Éppen ezért készítette elő a Magyar Úszó Szövetség a magyar kormánnyal karöltve az Úszó Nemzet Programot, amelyben helyet kap az a törekvés, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni. Az uszodaépítési program is folytatódik, a magyar nagyvárosok 90 százaléka rendelkezik már fedett uszodával, kisebb települések is kaptak uszodát.


Fotó:Griechisch Tamás

 

Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere beszédében arról szólt, hogy soha egyszerre, ennyi fejlesztés még nem történt Sopronban. Az ember lépten-nyomon a fejlődés jeleit látja, ha nyitott szemmel jár a városban.  - Az elmúlt 11 év végre visszaadta az önbecsülésünket. A munka, amit a soproniakkal és a kormánnyal közösen értünk el, joggal tesz büszkévé mindannyiunkat. Sopronnak ma már nemcsak múltja, de jövője is van. Erre jó példa a város új uszodája is, melynek átadási ünnepségén ma itt lehetünk. Bízom benne, hogy minden soproni és idelátogató vendég az örömét leli benne - zárta beszédét a polgármester.

Dr. Fodor Tamás, Sopron korábbi polgármestere részletezte, a  mai nap egy újabb mérföldkő Sopron Modern Városok Programjának megvalósulásában. Ma már mindenki számára nyilvánvalóan láthatóak azok a sikeres városfejlesztési eredmények, amelyek alapját 2015. március 25-én, a magyar kormány és a város kötötte, az elsőként aláírt együttműködési megállapodás segítségével. - A Modern Városok Program városunknak történelmi léptékű fejlődést hozott, ami jelentőségét tekintve csak a két világháború közötti időszakkal mérhető össze - mondta az előző városvezető, aki az előkészítési, tervezési munkákat is felidézte.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a kormányzati támogatásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően Sopron a rangjához méltó, modern, XXI. századi színvonalú uszodával gazdagodott, amely kiváló lehetőséget biztosít valamennyi soproni és környékbeli családnak a sportolásra és a minőségi kikapcsolódásra. Az új Lőver Uszoda mind méreteiben, mind felszereltségében tekintélyt parancsol magának; városunkat pedig felhelyezi a nemzetközi vizessportok térképére. Mindez turisztikai és gazdasági szempontból újabb komoly előrelépést jelent majd az egész térség számára. -De talán szimbolikus jelentősége is van annak, hogy ma itt állunk. Ez az új, csodálatos uszoda ugyanis épp a soproni népszavazás centenáriumi emlékévében nyithatja meg kapuit -emlékeztetett a képviselő.

Az új létesítményt dr. Veres András megyéspüspök, Szemerei János, evangélikus püspök, Steinbach József, református püspük áldotta meg, az ünnepségen részt vettek dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek és több önkormányzati képviselő is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek