| 2023. július. 1. | 3 perc olvasás

Hogyan előzzük meg a strandbetegségeket?

A szünidő, a szabadság a nagy kirándulásokról, a családi nyaralásról és persze sok-sok strandolásról szól. Ám még a legszebb élményt is beárnyékolhatja a napszúrás, a leégés, a fülgyulladás, a gombás fertőzések és egyéb strandbetegségek. Hogy ezeket megelőzzük, érdemes megtennünk néhány óvintézkedést.

Természetesen strand és strand között is van különbség, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy természetes vízhez megyünk-e, avagy mesterséges, medencés strandra, gyógyfürdőbe, netán élményparkba. A természetes vizek, mint például egy tó vagy tenger esetén ugyanis sokkal kevésbé kell tartani különböző betegségektől – ami természetesen nem jelenti azt, hogy ne fordulhatna elő ilyesmi. Viszont ezek esetén akkora víztömegről beszélünk, ami ráadásul folyamatos hullámzásban, cserélődésben van, hogy minimális az bőrbetegségek vagy más, emberről emberre cseppfertőzéssel terjedő kórok felszedésének az esélye. Ezzel szemben egy medence egy tóhoz képest például igen kicsi vízmennyiség, amibe egyszerre sokan mennek bele, és nincs az a szűrőrendszer vagy fertőtlenítő-mennyiség, ami képes lenne felvenni a harcot mindenki kórokozóival.

Az első és legalapvetőbb veszély strandolás közben a napégés és a napszúrás.

 Figyeljünk oda, hogy a déli órákban ne tartózkodjunk napon, használjunk magas faktorszámú naptejet, mellyel minden fürdés után újra kenjük be a bőrünket!   

Tűző napon viseljünk kalapot, sapkát, melyet gyermekeinkre is feltétlenül adjunk rá! Óvjuk a bőrünket a leégéstől, mert ma már köztudott: a gyakori leégés bőrrákot okozhat. Ha napon, melegben tartózkodunk hosszabb ideig, fogyasszunk elegendő mennyiségű, lehetőleg cukor- és alkoholmentes folyadékot.

Fülgyulladás: Fürdés közben gyakran kerül víz a fülünkbe, ami a külső hallójáratok gyulladását okozhatja. Az erős fájdalom, a nyomásérzékenység, a fülfolyás és viszketés, a hallójárat-gyulladás, a füldugulás mind-mind a fülgyulladás tünetei lehetnek. Sajnos nem tudunk a betegség ellen védekezni, a fürdősapka viselése sem biztosít 100 százalékos védelmet.

 Aki strandolás után gyakran küzd ilyen problémával, mindig tartson otthon ilyenkor használatos fülcseppet, és lehetőleg kerülje el, hogy a fülébe víz jusson.  

Kötőhártya-gyulladás: a szem gyulladását egyrészt a vízben található baktériumok, másrészt a medence túlzottan klóros vize, de akár a napfény erős ultraibolya-sugárzása is okozhatja. Mindig viseljünk jó minőségű napszemüveget, és ne tegye vízbe a fejét, aki érzékeny a szemgyulladásra. Fertőzés gyanúja esetén mihamarabb forduljunk szakorvoshoz!

Húgyúti-, nemi fertőzések: a víz remek közvetítő csatorna a nemi szervek kórokozói számára is. Ezek a megbetegedések inkább a nőket veszélyeztetik, melyekért okolhatók baktériumok (pl. Staphilococcus), gombák (pl. Candida) és vírusok (Papilloma) is. Viszketés, égő, csípő vagy szúró érzés, valamint hüvelyváladékozás jelentkezése esetén feltétlenül forduljanak szakorvoshoz!

Megelőzési tippek:

  • Habfürdő és lúgos szappan helyett használjunk inkább savas pH-jú tusfürdőt vagy speciális intim mosakodó készítményt.
  • Minden fürdés után zuhanyozzunk le.
  • Megelőzésként és strandolás után is használjunk a hüvely mikroflórájának egyensúlyát helyreállító (általában tejsavbaktériumokat vagy más probiotikus törzseket tartalmazó) kúpot.
  • Soha ne üljünk közös használatú WC ülőkéjére!
  • WC használat előtt is mossunk alaposan kezet.
  • Lehetőleg mellőzzük a strandolást a menstruáció ideje alatt.
  • Mindig legyen nálunk egy váltás fürdőruha, melyet fürdés után átvehetünk.

Lábgomba: nagyon gyakori fertőzés strandon, uszodában.

 Minden esetben viseljünk strandpapucsot, fürdés után alaposan mossuk meg, töröljük szárazra lábainkat, majd fújjuk be fertőtlenítő spray-vel.

Hányás, hasmenés: a természetes vizek strandjainak gyakori kórokozója a coli baktérium. Hasmenést, hányást okoz, ami pár nap alatt elmúlik. Alsó húgyúti fertőzések hátterében is állhat, főként nőknél, ilyen esetben antibiotikumos kezelés ajánlott, bőséges folyadékbevitel kíséretében.

Források: benu.hu, prevenciopatika.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek