| 2022. szeptember. 26. | 5 perc olvasás

Hogyan előzzük meg az őszi depressziót?

A napsütéses órák számának csökkenésével a hangulatunk is a mélybe zuhanhat, ám az általános fáradtság és enerváltság eluralkodását megelőzhetjük, ha kellően tudatosak vagyunk.

Az őszi és téli depresszió okai és tünetei

Az őszi szezon kiváltotta hangulati hullámvölgy oka a napsütéses órák számának drasztikus csökkenése. Napok telhetnek el anélkül, hogy a nap kisütne, s a fény hiánya miatt szervezetünk a nyáron megszokottnál sokkal kevesebb – a jó közérzetért felelős – szerotonint termel.

Az őszi és téli depresszió az arra hajlamosaknál rendszeresen, az évnek mindig ugyanabban a szakaszában jelentkezik. Fő tünetei a lehangoltság, a kilátástalanság érzése, a rosszkedv és a passzivitás. Jellemző, hogy az ember már nem szereti azokat a dolgokat csinálni, amiket eddig, csökken a lelkesedése, nehezen kel fel reggel és nehezen indul munkába. Sokaknál jelentkezik a túlzott evés, gyakori a rossz alvás, az álmatlanság, ugyanis depresszió esetén nem termelődnek azok a hormonok a szervezetben, amelyek az alvás-ébrenlét ciklust szabályozzák.

A depresszió az egyik leggyakoribb lelki probléma, a lakosság 20 százaléka átélte már valamilyen mértékben ezt a betegséget, ami általában nőknél gyakrabban fordul elő. A szezonális depresszió fele-fele arányban érinti a nőket és férfiakat, illetve egyaránt fiatalokat és időseket. A depressziós probléma gyakran halmozódik egyes családokban. A genetikai érzékenységet különböző környezeti tényezők (stressz, testi betegség) fokozhatják. A legfontosabb külső ok pedig a fényhiány, a nappalok rövidülése. Ezek a változások szinte minden ember hangulatát befolyásolják valamilyen szinten, arra azonban, aki szezonális depresszióban szenved, ez kifejezetten nagy hatással van: a rosszkedvtől egészen a valódi depresszióig terjedhet ez az állapot.

Megelőzés

Szabadban töltött idő

Mielőtt még elhatalmasodna rajtunk a levertség, érdemes néhány életmódbeli változtatást beiktatnunk. A legfontosabb és leghatékonyabb megelőző módszer a szabadban, friss levegőn töltött idő és a mozgás. A szabadban történő mozgás lehet séta, futás, télen korcsolyázás, szánkózás, séta az erdőben. Nagyon fontos naponta legalább fél órát, de optimális esetben egy órát a szabadban töltenünk, még rossz idő esetén is. Ez sokat javíthat az ember állapotán, kedvén. Egy kiadós séta során bőven kapunk elegendő fényt ahhoz, hogy a hangulatjavító folyamat végbemenjen a szervezetünkben.

Változtatások otthon

Érdemes az ablak mellett tanulnunk vagy olvasnunk. Hétvégenként, amikor több szabadidőnk van, hosszabb sétákkal, túrákkal feltankolhatjuk „napfénytartályainkat”, ám aki nem tudja megoldani a szabadban való tartózkodást, azon speciális, 10 ezer lux fényerejű lámpák is segíthetnek.

Az otthoni átlagos lámpák messze nem teljesítenek ilyen „fényesen”, csupán 300-500 lux közötti fényerejükkel. A különleges lámpák mellett a másik, lényegesen olcsóbb lehetőség a színes üvegű (nap)szemüveg beszerzése, így egy kis szemfényvesztéssel megtéveszthetjük érzékeinket, s a szervezetünk egyből belefog a szerotonin termelésébe. A különböző színű üveggel rendelkező szemüvegek cserélgetésével más-más hatást érhetünk el: míg például a narancs színű erőt ad, a zöld nyugtat.

Az apróbb trükkök mellett a szomorkás őszi-téli évszakokra ajánlatos tudatosan felkészülni, s úgy alaktani a mindennapjainkat, hogy több időt tudjunk szánni magunkra: egy-egy jó könyv olvasása, a jógázás vagy az autogén tréning időigényes, ám többszörösen megtérülő foglalatosság. A legfontosabb ősszel is az, hogy igyekezzünk meglátni a dolgok szép oldalát. A zenehallgatás vagy a vidám színű ruhák viselése is sokat segíthetnek a borongós őszi napokon. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a friss levegőn végzett testmozgással immunrendszerünket is erősíthetjük, s így az ekkortájt sokakat érintő megfázás ellen is sokat tehetünk.

A racionális időbeosztás is jó irány lehet afelé, hogy legyen időnk nap mint nap a pihenésre és a befelé figyelésre, így tisztában lehetünk saját magunkkal, vágyainkkal és igényeinkkel. A testi és a lelki egészség csak együttesen működhetnek, s erről nem szabad elfeledkeznünk ősszel sem.

Táplálkozás

Az immunrendszer állapotára egyértelműen hatással van a lelki harmónia, de természetesen a szervezetbe bevitt tápanyagok kérdése sem lényegtelen. Az étkezésekhez az alapanyagok körültekintő megválasztása legalább olyan fontos, mint az étrend-kiegészítők mindennapokba illesztése. A szerotonin közvetlenül egy esszenciális aminosavból, a triptofánból képződik, amely alaphelyzetben nem található meg a szervezetben, hanem a bevitt táplálékkal érkezik: leginkább a tejben, a tejtermékben, a szárnyasok húsában, a marhahúsban, a tojásban, a borsóban, a dióban, a mogyoróban és a burgonyában található meg.

Hangulatjavítóként – a szakemberek javaslata szerint – ajánlott ezeket az élelmiszereket a nap utolsó étkezésére tervezni, esetleg lefekvés előtt egy nagy pohár tejet inni vagy magas kakaótartalmú csokoládét fogyasztani, így az alvászavaroknak is elejét vehetjük, s az éjszaka is a lehető legpihentetőbb lesz.

Gyógynövények a jókedv szolgálatában

A jó hangulat akkor sem kell, hogy elkerüljön, ha megfázás gyötör. A keleti gyógyászat nem véletlenül alkalmazza gyakran a gyógynövényekből készült teákat, hiszen a segítségükkel gyorsabban kilábalhatunk a betegségből, mint azt hinnénk. Az általános fáradtság ellen érdemes bevetni a ginsenget, ha pedig már levert a megfázás a lábunkról, akkor köhögés ellen a kakukkfüvet, az édesgyökeret, a hársfateát, valamint a hagymateát érdemes alkalmazni. A depresszió ellenszerét is megtalálhatjuk a természetben. Ha orbáncfűből készült teát kortyolgatunk, néhány hét után egyértelműen érezni fogjuk annak jótékony hatásait, alvászavarok esetén pedig remek segítség a citomfűtea.

Szociális kapcsolatok

 A szakemberek szerint a mozgás és a fény után a harmadik legfontosabb dolog a depresszió megelőzésében a szociális kapcsolatok fenntartása, ápolása. Amikor az embernek nincs annyira jó kedve, hajlamos begubózni és magába fordulni, ez azonban egy negatív spirált indíthat el. A legjobb a társaságban, közösségben végzett mozgás a szabadban, például egy közös kirándulás.

Egy újfajta szabadidős elfoglaltság is hozzáadhatja azt a pluszt életünkhöz, amivel az őszt egy új kezdetnek élhetjük meg. Vegyük körbe magunkat pozitív emberekkel, akik a nehézségek ellenére is céltudatosak és megtalálják a dolgok napos oldalát. Az ilyen életszemlélettel immunrendszerünk érdekében is sokat tehetünk.

Ha ezek az életmódbeli változások sem hatásosak, ajánlott szakember segítségét kérni.

Források: behir.hu, unipatika.hu, webbeteg.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek