A hideg időjárás kedvez a megfázásnak és a téli betegségeknek, mivel csökkenti a vér és az energia megfelelő áramlását a testünkben. A szervezet így kiszolgáltatottabbá válik a külső hidegnek, és könnyebben enged a vírusok, baktériumok támadásának. A télen jellemzőbb vitaminhiányos táplálkozás, a kevesebb fény és a csökkent fizikai aktivitás következtében pedig az immunrendszerünk is eleve gyengébb. Így célszerű ilyenkor mindent megtennünk a test melegen tartása és az immunrendszer védelme érdekében.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025.november%2FR%25C3%25A9ka%2FMeleg%25C3%25ADt%25C5%2591%2520tippek%2Fhideg.jpg)
Melegítő táplálkozás kínai módra
A hagyományos kínai orvoslás nagy hangsúlyt helyez a táplálkozásra is, mivel úgy vélik, a szervezet energiaáramlását, a jin-jang és az öt elem szerinti egyensúlyt befolyásolni tudjuk a megfelelő ételek fogyasztásával is. Megkülönböztetnek forró, meleg, hideg és hűvös típusú ételeket – ez nem az étel hőmérsékletére, hanem az adott ételfajta minőségére utal. Télvíz idején természetesen a forró és meleg ételeknek kell túlsúlyba kerülniük az étrendünkben. Egyáltalán nem véletlen, hogy ilyenkor kevésbé kívánjuk a friss gyümölcsöket, a joghurttal készült ételeket vagy a friss salátákat. Ezek ugyanis jellegüknél fogva hűtő hatást gyakorolnak a szervezetre. Mivel a vitaminpótlás is kiemelten fontos, ezért persze nem árt friss gyümölcsöket és nyers zöldségeket is enni, de szükséges, hogy a melegítő hatású gabona- és zöldségfélék tegyék ki az étrendünk nagy részét. Gyakran kerülhet az asztalra forró leves is, és bátran használjuk a meleg vagy forró hatású fűszereket, valamint a hagymaféléket!
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025.november%2FR%25C3%25A9ka%2FMeleg%25C3%25ADt%25C5%2591%2520tippek%2Ft%25C3%25A9li%2520%25C3%25A9telek.jpg)
Üres gyomorral sokkal nehezebb elviselni a hideget, így még inkább ajánlatos egy kiadós reggelivel kezdeni a napot. Ez nem a fogyókúra ideje! "Belülről melegítenek" például a vörös húsok, az olajos magvak, a dió, mogyoró, mandula, a gesztenye. A magyar népi gyógyászatban régen átmelegítő ételként ajánlották a hajdinakását, a tönkölybúzát, a hagymát, a mézet. A fűszerek közül sem véletlenül lett a téli ünnepkör kedvence a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér, az ánizs, illetve a téli disznótorok elengedhetetlen kelléke, a paprika, a bors és a fokhagyma. Ezek mind keringést serkentő, légzéstisztító, antibakteriális hatásúak, így jó szolgálatot tesznek a leghidegebb napokon is.
Melegítő hatású ételek és italok: hagymafélék, gyökérzöldségek: répa, krumpli, cékla, fekete retek, csicsóka; halak és húsok, kávé, tea, valamint számos fűszer: gyömbér, kardamom, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, mustár, chili, curry, fokhagyma, paprika, torma, oregano, kakukkfű, bazsalikom, kömény.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025.november%2FR%25C3%25A9ka%2FMeleg%25C3%25ADt%25C5%2591%2520tippek%2Ffokhagyma%2520m%25C3%25A9z.jpg)
Csínján az alkohollal!
Az alkoholt sokan "szíverősítőnek", fűtőszernek tartják, és nagy hidegben természetesnek veszik egy-két kupica pálinka vagy egy bögrényi forralt bor felhajtását. Ezzel azonban jobb vigyázni, mert az alkohol inkább csak "elfedi" a hideget, csökkenti a szervezet veszélyérzékelését, így óvatlanabbá teheti a mérték nélkül ivót. Minden télen tucatjával fordul elő ittas állapotban bekövetkező fagyhalál. A hideg ellen hagyományosan ajánlott forralt borban sem elsősorban az alkohol az, ami igazán jót tesz, hanem a meleg folyadék, a cukor és a vérkeringést serkentő fűszerek, például a fahéj, a bors és a szegfűszeg.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025.november%2FR%25C3%25A9ka%2FMeleg%25C3%25ADt%25C5%2591%2520tippek%2Fforralt%2520bor%25202.jpg)
Segítsük vitaminokkal az immunrendszerünket!
Mint már említettük, rendkívül fontos, hogy a szervezetünket vitaminokkal erősítsük: együnk sok zöldséget, gyümölcsöt! A C-vitamin pótlására remek megoldás például a télen is olcsón kapható savanyú káposzta, cékla, citrom, a hagymafélék és az alma.
Mozgás – módjával, de rendszeresen
Már napi fél óra mozgás, könnyebb torna vagy séta is elegendő ahhoz, hogy az egész testünkben felgyorsuljon a vérkeringés, növekedjen az energiaszintünk.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025.november%2FR%25C3%25A9ka%2FMeleg%25C3%25ADt%25C5%2591%2520tippek%2Fs%25C3%25A9ta.jpg)
"Melegben tartott láb az egészség alapja"
Nagyanyáink így mondták, és így is van! A téli hidegben a lábat egy vastag (vagy akár két vékonyabb) zokni, egy meleg, bélelt cipő vagy csizma védi a legjobban. A lábbeli ne legyen túl szűk, nehogy akadályozza a keringést, vagy meggémberedjen benne a láb, de túl laza sem, mert az beengedi a hideget. Természetesen mindehhez még vízállónak és biztonságos, "traktortalpúnak" is kell lennie.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025.november%2FR%25C3%25A9ka%2FMeleg%25C3%25ADt%25C5%2591%2520tippek%2Fpalack.jpg)
Forró vizes palack
Esténként készítsünk forró vízzel töltött melegítő palackot az ágyba, ez fél óra alatt kellőképpen felmelegíti a testünket, így az jobban meg tudja tartani a hőt. Kifejezetten ajánlott a vesetájékhoz tenni, hogy ezzel is erősítsük a vesénket. Érdemes a megfelelő öltözködéssel, derékmelegítővel is védeni a vesetájékot.
Források: harmonet.hu, hazipatika.com
Képek forrása: istockphoto
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2F2025.november%2FR%25C3%25A9ka%2FMeleg%25C3%25ADt%25C5%2591%2520tippek%2Fbor%25C3%25ADt%25C3%25B3.jpg)