| 4 perc olvasás

Melegítő tippek a hidegben

Beköszöntött az igazi tél, a repkedő mínuszok szinte mindenkinek megviselik a szervezetét. Íme, néhány tipp, amelyek segítenek átvészelni a dermesztő hideget!

A hideg időjárás kedvez a megfázásnak és a téli betegségeknek, mivel csökkenti a vér és az energia megfelelő áramlását a testünkben. A szervezet így kiszolgáltatottabbá válik a külső hidegnek, és könnyebben enged a vírusok, baktériumok támadásának. A télen jellemzőbb vitaminhiányos táplálkozás, a kevesebb fény és a csökkent fizikai aktivitás következtében pedig az immunrendszerünk is eleve gyengébb. Így célszerű ilyenkor mindent megtennünk a test melegen tartása és az immunrendszer védelme érdekében.

Melegítő táplálkozás kínai módra

A hagyományos kínai orvoslás nagy hangsúlyt helyez a táplálkozásra is, mivel úgy vélik, a szervezet energiaáramlását, a jin-jang és az öt elem szerinti egyensúlyt befolyásolni tudjuk a megfelelő ételek fogyasztásával is. Megkülönböztetnek forró, meleg, hideg és hűvös típusú ételeket – ez nem az étel hőmérsékletére, hanem az adott ételfajta minőségére utal. Télvíz idején természetesen a forró és meleg ételeknek kell túlsúlyba kerülniük az étrendünkben. Egyáltalán nem véletlen, hogy ilyenkor kevésbé kívánjuk a friss gyümölcsöket, a joghurttal készült ételeket vagy a friss salátákat. Ezek ugyanis jellegüknél fogva hűtő hatást gyakorolnak a szervezetre. Mivel a vitaminpótlás is kiemelten fontos, ezért persze nem árt friss gyümölcsöket és nyers zöldségeket is enni, de szükséges, hogy a melegítő hatású gabona- és zöldségfélék tegyék ki az étrendünk nagy részét. Gyakran kerülhet az asztalra forró leves is, és bátran használjuk a meleg vagy forró hatású fűszereket, valamint a hagymaféléket!

 A kínai hagyomány szerint a tél a legalkalmasabb az évszakok közül a húsfogyasztásra is, így inkább a húst részesítsük előnyben, mint a hűtő hatású tejtermékeket, a vegetáriánusok pedig a magas fehérjetartalmú hüvelyeseket.

Üres gyomorral sokkal nehezebb elviselni a hideget, így még inkább ajánlatos egy kiadós reggelivel kezdeni a napot. Ez nem a fogyókúra ideje! "Belülről melegítenek" például a vörös húsok, az olajos magvak, a dió, mogyoró, mandula, a gesztenye. A magyar népi gyógyászatban régen átmelegítő ételként ajánlották a hajdinakását, a tönkölybúzát, a hagymát, a mézet. A fűszerek közül sem véletlenül lett a téli ünnepkör kedvence a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér, az ánizs, illetve a téli disznótorok elengedhetetlen kelléke, a paprika, a bors és a fokhagyma. Ezek mind keringést serkentő, légzéstisztító, antibakteriális hatásúak, így jó szolgálatot tesznek a leghidegebb napokon is.

Melegítő hatású ételek és italok: hagymafélék, gyökérzöldségek: répa, krumpli, cékla, fekete retek, csicsóka; halak és húsok, kávé, tea, valamint számos fűszer: gyömbér, kardamom, fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, mustár, chili, curry, fokhagyma, paprika, torma, oregano, kakukkfű, bazsalikom, kömény.

Csínján az alkohollal!

Az alkoholt sokan "szíverősítőnek", fűtőszernek tartják, és nagy hidegben természetesnek veszik egy-két kupica pálinka vagy egy bögrényi forralt bor felhajtását. Ezzel azonban jobb vigyázni, mert az alkohol inkább csak "elfedi" a hideget, csökkenti a szervezet veszélyérzékelését, így óvatlanabbá teheti a mérték nélkül ivót. Minden télen tucatjával fordul elő ittas állapotban bekövetkező fagyhalál. A hideg ellen hagyományosan ajánlott forralt borban sem elsősorban az alkohol az, ami igazán jót tesz, hanem a meleg folyadék, a cukor és a vérkeringést serkentő fűszerek, például a fahéj, a bors és a szegfűszeg.

Segítsük vitaminokkal az immunrendszerünket!

Mint már említettük, rendkívül fontos, hogy a szervezetünket vitaminokkal erősítsük: együnk sok zöldséget, gyümölcsöt! A C-vitamin pótlására remek megoldás például a télen is olcsón kapható savanyú káposzta, cékla, citrom, a hagymafélék és az alma.

Mozgás – módjával, de rendszeresen

 A rendszeres mozgás nemcsak az immunrendszert és az ilyenkor labilisabb hangulatunkat képes remekül karban tartani, hanem a vérkeringésre is jó hatással van.  

Már napi fél óra mozgás, könnyebb torna vagy séta is elegendő ahhoz, hogy az egész testünkben felgyorsuljon a vérkeringés, növekedjen az energiaszintünk.

"Melegben tartott láb az egészség alapja"

Nagyanyáink így mondták, és így is van! A téli hidegben a lábat egy vastag (vagy akár két vékonyabb) zokni, egy meleg, bélelt cipő vagy csizma védi a legjobban. A lábbeli ne legyen túl szűk, nehogy akadályozza a keringést, vagy meggémberedjen benne a láb, de túl laza sem, mert az beengedi a hideget. Természetesen mindehhez még vízállónak és biztonságos, "traktortalpúnak" is kell lennie.

Forró vizes palack

Esténként készítsünk forró vízzel töltött melegítő palackot az ágyba, ez fél óra alatt kellőképpen felmelegíti a testünket, így az jobban meg tudja tartani a hőt. Kifejezetten ajánlott a vesetájékhoz tenni, hogy ezzel is erősítsük a vesénket. Érdemes a megfelelő öltözködéssel, derékmelegítővel is védeni a vesetájékot.

Források: harmonet.hu, hazipatika.com

Képek forrása: istockphoto

Legnépszerűbb cikkek