| 2023. július. 29. | 3 perc olvasás

Miért fogyasszunk minél több sárgabarackot?

Sokunk örömére javában tart a barackszezon. Ha rendszeresen eszünk az ízletes gyümölcsből, azzal nemcsak az ízlelőbimbóinknak, hanem az egészségünknek is jót teszünk. Nézzük meg először azt, hogy a sárgabarack milyen pozitív tulajdonságokkal rendelkezik!

Tele van antioxidánssal

A sárgabarackban található antioxidánsok segítenek a szervezetnek megküzdeni a környezeti toxinok és a napsugárzás káros hatásaival, és a szem egészségére is jó hatással vannak. Utóbbi annak köszönhető, hogy a gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, ami serkenti a szem vérkeringését, ezáltal segít meggátolni a makuladegenerációt.

Jót tesz a szívnek

A barackban sok a C-vitamin, kutatások szerint pedig azok az emberek, akik sok C-vitaminban dús ételt fogyasztanak, kevésbé hajlamosak a szívbetegségre. Ráadásul a C-vitamin egy természetes antioxidáns, ami hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, és még a bőr öregedését is késlelteti.  A barack magas rosttartalma pedig segít eltávolítani a felesleges koleszterint, ami az artériák egészségére gyakorol jótékony hatást.

Hidratál

 A sárgabarack káliumtartalma segít a folyadékháztartás és a vérnyomás szabályozásában is. Tíz dekagramm sárgabarack tartalmazza a napi káliumszükségletünk egytizedét. 

Bársonyos arcbőr

A- és C-vitaminjai, valamint kéntartalma a bőr egészségének megőrzéséhez járulnak hozzá: késleltetik a ráncok kialakulását, feszessé teszik a bőrt, megelőzik egyes bőrproblémák, mint például az aknék kialakulását. A gyümölcs kalciumtartalma véd az osteoporosis (csontritkulás) kialakulása ellen. Az aszalt sárgabarack kiváló vasforrás, így vérszegénységben szenvedőknek, valamint nőknek menstruáció alatt kifejezetten ajánlott a fogyasztása. 

 A barackból és barackmagból készült szépségápolási termékek régóta népszerűek, mivel a gyümölcs rengeteg olyan ásványi anyagot tartalmaz, amelyek értékesek a bőr számára. 

Pakolás sárgabarackból: Törjünk péppé két kisebb szem barackot, majd keverjük össze egy kevés natúr joghurttal, de egy pár csepp olívaolajat is tehetünk bele, hogy még jobban táplálja a bőrt. Kenjünk az arcunkra és a nyakunkra, majd tíz perc után langyos vízzel mossuk le - puha és ragyogó lesz tőle az arcbőr.

Támogatja az emésztést

A sárgabarack az egyik legjelentősebb rostforrásunk. Vízben oldódó rostjai (pektin és cellulóz) az esszenciális tápanyagok felszívódását, a zsírok kiválasztását és széklettel történő ürítését segítik. Magas rosttartalma hozzájárul a bélrendszert érintő betegségek megelőzéséhez. Jótékony hatású a székrekedés kezelésében és terápiájában is, megfelelő mennyiségű folyadék bevitele mellett. Csökkenti az LDL („rossz”) koleszterin szintjét, ezáltal a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Jelentős káliumforrás: ez az ásványi anyag többek között az ideg- és izomszövet megfelelő működését támogatja, szabályozza a vércukorszintet, a szervezet vízforgalmát és az anyagcserét.

Ideális fogyókúrázóknak

Egy átlagos szem sárgabarackban mindössze 17 kalória van, így kis mennyiségben még diétázók is bátran fogyaszthatják – magas rosttartalma is ideális nassolnivalóvá teszi. Rendkívül magas víztartalma miatt (kb. 85 százalék) hidratál és méregtelenít. A sok víz miatt az egyik legjobb fogyókúrás gyümölcsként tarthatjuk számon.

Sárgabaracklekvár cukor és tartósítószer nélkül

A finom házi sárgabaracklekvárhoz nem kell tartósítószer. Hosszú ideig eláll, és rendkívül egyszerű az elkészítése!

Szerezzünk be jó érett barackot, mossuk meg alaposan, magozzuk ki, a tűzhelyen rottyantsuk át, botmixerrel pépesítsuk egy kicsit, majd forraljuk fel ismét. Nagyon tiszta üvegekbe tegyük, fordítsuk fejjel lefelé, aztán hagyjuk állni. Később állítsuk az üvegeket eredeti helyzetükbe, és bugyoláljuk be azokat 24 órára.

Forrás: hazipatika.com, hungarianflavours.com, life.hu, ketkes.hu

Képek forrása: pixabay

Legnépszerűbb cikkek